Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mám syna autistu, měla jsem to samé, pak jsme si řekla, že ve 3 letech už ho nebudu dávat odpoledne spát, Vždy v době spánku byl klidový režim, odpočívání nebo se šlo ven na procházku - podle rozpoložení a co se mu chtělo - mohl si vybrat sám. Pak klasika - hlavně odpadlo to naštvání po probuzení a chodil spinkat klasika v 19.00 - 19.30 koupání a do 20:00 spal jako špalek, někdy ani mléko nedopil (má ho ještě teď a to mu bude 5 v červenci) nestydím se za to, dám mu ho, on je zvyklý a má tu jeho rutinu což autisté potřebují mít ![]()
@petula.bir
Dcera bez poledního spánku zatím bohužel nevydrží. Když nejde spát, usne kolem 17 hod. při čemkoliv ![]()
Ahoj, dítě mi taky po odpoledním spánku hodinu a víc křičelo. My jsme prostě ten spánek zrušili (samozřejmě to nešlo hned a pro nás to byl benefit, dítě pak usnulo večer dřív). V noci pak lépe spalo. U druhého máme zkušenost, že po melatoninu usne rychleji, ale v noci se stejně většinou budí. Záleží kus od kusu, musíte to vyzkoušet, co sedne vám.
Rozhodně ale pomohly rituály.
Dobrý den, prosím o radu. Mám dceru autistku, jsou jí 3 roky, v poslední době hrozně špatně spí. Po poledním spánku se velmi často vzbudí ve špatně náladě a i hodinu křičí, ať děláme cokoliv, nabízíme cokoliv. To samé i několikrát v noci.
Bylo mi řečeno, že melatonin podpoří jen rychlé usnutí, ale na buzení v noci nemá vliv.
Nemáte prosím někdo nějaký tip, co pomohlo vám? Moc děkuji.