Prosím o radu - nechce přibírat

371
11.7.06 13:54

Prosím o radu - nechce přibírat

Ahoj holky,

projela jsem diskuze, ale jsou tam buď malá miminka nebo větší, tak se kdyžtak nezlobte, že jsem založila tuto diskuzi. Je možné, že jsme se přehlídla.
Prosím o radu pro moji švagrovou. Má o tři týdny mladší holčičku než je náš malej. Už narození jí malá málo přibírá. Byly už dokonce i v nemocnici, kde ji dokrmovali. Minulý měsíc nepřibrala vůbec nic, protože jí rostly zuby (7 rychle po sobě), tak to doktorka vzala, ale tento měsíc zase nic. Dopoledne dostává jogurt, v poledne masozeleninové příkrmy, odpoledne přesnídávku a večer kaši, ale teďka nechce nic. Mezitím jí dá k prsu. V tomto vedru ale vůbec nic nechce (jako my, ale my jsme váhově trochu jinde). Má panickou hrůzu z preventivky, protože by ji mohli zase poslat do nemocnice. Zkoušela i UM, ale vůbec se nechytla. V osmi měsících vážila 6,3 kg a měřila 75 cm. Pečivo a ani syrové ovoce jí moc nejede. Akorát to rozpatlá a nic.
Pomožte, prosím.

Děkuju moc

i510

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2480
11.7.06 14:07

Ahoj!

A ani to prso nechce? Jestli jo, tak kojit a kojit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
371
11.7.06 14:16

To je ten problém, že i když si vezme prso, tak nepřibere nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1785
11.7.06 15:40

Ahojka, nepíšeš, jestli je to jinak spokojené dítko, myslím, že to je hlavní ukazatel. V těch vedrech nemá náladu na jídlo spousta dospělých, natož takové mrně.
Nevím, ale řekla bych, že na tu váhu a věk je zase poměrně dlouhá, takže je možné, že má období růstu do délky, to pak nemusí nutně přibírat.
Záleží, jak moc tolerantní dr. má, pokud se striktně drží tabulek, tak nic moc.
Můj názor, pokud dítko dobře prosperuje, nebojkotuje pití a hlavně kojo a celkově nevypadá nemocně a nezdravě, tak bych to tolik neřešila.
Určitě se tu najde víc maminek, které mají doma spokojené a zdravé hubeňoury a nejedlíky.

Tak přejem nějaké deko navíc:-)
Jazzi a Matýsek 14 1/2m.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
371
11.7.06 15:50

Spokojené dítě to je. Dlouhá je od mala, ale právě, že doktorka mě moc v pohodě nepřijde. Když tehdy nepřibírala, tak jí hned brala krev z hlavy a posílala na vyšetření jestli náhodou není špatné mlíko od švagrové a okamžitě je poslala do nemocnice. Což si myslím, že bylo zbytečné. Pořádně si s ní nepopovídala o tom jak kojí apod. I pro mě je hlavní ukazatelem spokojené dítě, ale pokud malá nepřibere, tak pofrčí zase do nemocnice.

i.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
162
11.7.06 16:05

Ahojky, na dítko co nechce papat je rada mojí mamky, dělat vývar (čajíček) z kopřiv (z čerstvých).Je to ověřeno u několika známých a u mého bratra.I nepapavé dítko se s prominutím úplně „rozežere“ :D Tak držím palce ať se brzy papání spraví.Monys

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1785
11.7.06 16:39

Ježkova noho, jak by mohlo být špatné mateřské mlíko..?? A nechtěla by ta kamarádka zkusit jiného dětského dr.? Já teda nevím, ale pokud u dítka nenašli žádnou chorobu, je spokojené a normálně se vyvíjí, laboratorní testy v normě, tak je to v pořádku.
A ještě mě napadlo, jací jedlíci byli rodiče jako děti, třeba to mají v rodině?
Já bych byla fakt pro změnu dr., můj názor.

Jazzi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1376
11.7.06 17:52

A to sa jej dr. zda akoze malo??? 8O
moj syn pri porodnej hmotnosti 3,66kg mal v roku 8,5kg a 75cm a dr. sa to divne nezdalo.
Proste ked jej tam vletelo „ofaldikovane“ diete totalne zive, tak sama videla, ze proste nestrada.
Od 7m lozil a obchadzal nabytok, potom mu naraz rastli 4 horne zuby, tak mal obdobie kedy sa len kojil a toto obdobie, kedy priberal menej dohana este teraz.
Proste je tak zivy, ze vsetko vybeha. V case kedy jeho rovesnici len lezali a obzerali hracky, tak on lietal ako tryskomys, tak je jasne, ze nemal ako naberat :-) Zato svaly ma pekne :-))
Zato po takych 15m sa rozjedol,a papa obcas aj viac ako rovnako stare deti. Je drobny to je fakt, ale velky nema byt po kom.
Niektore deti rastu viac do dlzky, ine do sirky, niektore su pazravci a zjedia 300gr jedla a este pytaju a ine su nejedlici a tym staci par lyziciek prikrmu.
Nam pomohlo na nechutenstvo vela behat po vonku, aby mu vytravilo, a svojho casu aj vitaminy napr. Multisanostol proste nieco v com je B-vitamin.
Inak uz vydalo WHO (svetova zdravotnicka organizacia) tabulky pre kojene deti a coskoro by sa mali niekde objavit. V prvom rade u dr. :wink:
Videla som ich v starsom cisle casopisu Mama a ja a dost ma prekvapili, napr. tam udavali, ze je norma od 6m ked dieta pribera od tusim 50gr tyzdenne. mozno aj menej, ale viem, ze moj syn tam pekne spadal, ani raz nemal prirastok pod normu a to pritom svoju porodnu vahu nestrojnasobil este ani teraz.
Je normalne, ze kojene deti priberaju menej, Um obsahuje viac soli ako MM a tiez bielkovin. Tie sposobuju, ze sa zadrziava viac vody v organizme, takze aj ta vaha je vyssia ako pri lahkostravitelnom MM.
nech ju nenuti do UM, to by mohlo nechutenstvo este prehlbit (stalo sa to kamoske).
Bola tu inak diskusia zizalka, alebo tak nejak,skusim pohladat a tam sme boli viacere co maju taketo „lahke“ deti.
nech kamaratka zmeni dr. a ked je dcerka inak spokojna, tak nech to neriesi. Nech skusi jedlo ponukat (aj predsnidavky, aj varene, rozne druhy, ale ked mala nechce, tak nech koji co najviac.)
My sme skusali aj drasticke obmedzenie kojenia a nasledkom bolo este vascie nepriberanie a nocne budenie. A jest aj tak nezacal :-(
U nas je prva lyzicka vzdy nasilu a ked uz to ochutna, tak pekne papa. Neviem preco sa pri prvej tvari, ze ho ideme otravit :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5891
11.7.06 18:44

Sestrenka ma 8 deti, vsechny takove lehci :oops: , jedna mela dokonce 9kg az ve 2 letech a vzhledem k tomu, jak jsou deti zive a radostne, mi neprijde ze by udelala nejakou „chybu“ ve vyzive…
takze jestli ma par procuranych plinek a NEHUBNE, nemusi pribyvat, ale nehubnout…tak bych to neresila.

nas malej po porodu hodne hubl a furt nepribiral, mel zloutenku,ale ted rozjedl…

hlavu vzhuru, hlavni je spokojene zdrave ditko, neva kdyz je „lehci“ :D

D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2733
11.7.06 19:11

to je nějaká dr. za zenitem , ne? :roll:
jednak v těch vedrech nejí pořádně žádné děti, ani dospělí. Druhak se v 9 měsících děti už dost hýbou a přibírají obecnéě méně než předtím. A do třetice každé dítko přibírá jinak, ať kojené, či nikoli. Pokud nic v nemocnici nezjistili, tak ukazatelem prospívajícícho dítěte je jeho spokojenost.
Změnila bych dr.
 K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
371
11.7.06 19:30

Díky holky moc za názory. Já bych asi taky změnila doktorku. Našla jsem tu žížalkovskou diskuzi a poslala odkau švagrové, tak uvidím. Ještě jednou díky :wink:

i.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1005
11.7.06 22:28

Ahoj,
moje malá měla sice v půlroce 7kg, ale v roce 8,2. Teď, v roce a 3/4 má 9,2kg, lítá tu jak čertisko a nezastaví se na chvilku. Navíc je po mě - do první třídy jsem šla se 17kg a to mi ještě rok a půl vydrželo. Babička stejná, prostě je to v rodině.
Náš první doktor se tvářil všelijak, nová doktorka ji bez mrknutí oka chválí a prý co bych jí taky cpala, když jinak hezky jí a pije, že sádlo k snídani nezabírá :o). Taky jsme u ní byli na záskoku, když byly malé 2m a z důvodu teplot „bez příčiny“ jí odebírala krev. z ručičky.
Určitě záleží na doktorech. není dobré něco zanedbat, ale ať si zjistí rodinné předpoklady a třeba budou všichni v klidu. Mě změna doktora dost pomohla a i když plánujeme stěhování, tuhle dětskou jen tak nezměníme.
 Bubu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
334
11.7.06 22:49

Ahoj,

naše Domi taky jídlu moc nedala. Kojená byla do 18-ti měs., příkrmy jsme začali dávat od 6-ti měs. a mezi 8-9měs. nám přibrala pouhých 6g(!). Doktor říkal, že když dítě roste a s váhou nejde dolů…není to nic vážného. Hlavně se nesmí hubnout, jak už psaly i holky… V roce jsme měly 7,40 a při 18-ti měs. prohlídce 9,40kg. A pořád jsme ještě v normě…
Držíme palce, ať hlvně nemusí jít malá do nemocnice na dokrmování… A ono to všechno pomalu přijde samo… :o)

Jarka a Domi z Listopadek ´04

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1376
11.7.06 23:22

Jej Bubu, to sme na tom podobne :-) tiez to bol taky tucko do tych 6-7m sama faldicka a ako sa zacal hybat, tak uz potom moc nepriberal :-)
V 6m mal 6660gr :-) ale on je aj nizky, takze nevyzera chudo. :-)
i510 nech sa tvoja kamoska neboji, nikto ju nemoze donutit ist do nemocnice. Nech namiesto nemocnice zmeni dr. a nech ma na to vsetko aj iny nazor. Do nemocnice je este vzdy cas ist!!
nech skusi malej davat prikrmy nariedene tekute, u nas zaberaju sunarky s bielym jogurtom (masovo-zeleninove) Hlavne je sledovat pocet pocuranych plien, ci nie je mala apaticka. Treba jej ponukat pit, ja som v tomto veku aj na:,–(ila flasu (nikdy pred tym nemal) a zabralo to. Davala som mu tak aj obedy, aj kasu vecer a tak to bol ochotny pit.
ked uz by bolo najhorsie a hrozila by dehydratacia, tak existuje roztok ORS 200 (vyraba hipp, maju v lekarni), je to ryzovo-mrkvovy odvar +rehydratacny roztok. Okamzite „zavodni“, doplni elektrolyty a cukor.
Takze ked sa inak nebude dat, tak do striekacky a vstreknut jej to. Aspon 20ml pred kojenim.
Skusala aby malu krmil niekto iny? Obcas to zaberie. Ja som krmila nevychovne pred Tv, ked idu reklamy, tak je taky zaujaty, ze nevnima a ja nakladam :-)
Bohuzial dost pediatrov je este „stara garda“ a radia veci, nad ktorymi mi ostava rozum stat!! Stale je tendencia deti prepchavat a vykrmovat :-(
Mne moj zubar, ked som sa stazovala, ze maly nechce moc papat povedal, ze je mudry, ze vie co robi, ze naco sa cpat. :-)
Je pravda, ze my sme do roka nedavali cukor ani sol, stravu ma viac-menej racionalnu, pije len cistu vodu, sladkosti nema rad a ani ich nedostava, tak z coho ma priberat?
Rovnako stare deti uz ziju bezne na lizatkach, cokoladkach, granulovanych cajoch s 95% cukru, kinder mliecnych rezoch,krupicnych kasach, buchtach. Ja to teraz nehodnotim, len citujem z jedalnicka znamych z rovnako starych deti :-)
Je to na kazdom co dava jest dietatu, ale ja nebudem mu davat prazdne kalorie, len aby bol faldikatejsi a tabulkovy ;-)
Ja myslim, ze raz este ta holcicka bude rada, ze nebude mat problemy s nadvahou :wink:
Ale chapem, ze je to trapenie, ja sa tiez obcas trapim a premyslam, ci vsetko robim dobre, ci by som ho nemala viac vykrmit :-)
No potom sa na neho pozriem a vidim, ze vyzera tak na 13kg minimalne :-) a kaslem na to :-)
Stale sme tabulkovo „v norme“ tak to neriesim.
Zase kamoska ma opacny problem, maly chce stale papat, kludne ked sa otoci, tak jej zatial zje komplet jej obed, ma v 20m 16kg a k 100cm, vyrastol jej z autosedacky, vysokej zidlicky, nosnost kocika uz tiez za chvilku prekrocia, sediet do nakupneho vozika ho tiez nemoze dat.
A pritom nie je tucny, len proste kus chlapa :-) ma to po otcovi.
Fakt tam vela hra genetika, ja som mala v 2 rokoch 80cm a 10kg :-) tak po kom ma byt vasci? :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
12.7.06 10:02

Ahoj,
my taky od narození bojujeme s váhou, vždycky za týden přibem a pak se držíme dva měsíce, popř. hubnem. Doktorka už to neřeší, protože jsme strávily dva měsíce v nemocnici (s jiným problémem, ale vedou se tam tabulky o denním přibývání a moc úspšní jsme nebyly :( ) a tam si s ní stejně nevěděli rady, když nechce, tak to plive a kapačky to stejně neřeší… Pak mi doktorka poradila, do každého jídla dávat lžičku hroznového cukru - GLUKOPUR. Do přesnídávek, do zeleninky, do čaje i do vody… Ono to moc nesladí, chuť to až tak nemění, malé se zvýšil příjem energie a KONEČNĚ příbývá :D . Nelince bude za 6dnů 14 měsíců a má 8,90kg. TOŽ TAK U NÁS.

Markéta a Nelinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky