Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím ![]()
Ráda bych se zeptala ostatních maminek, jestli mají zkušenost nebo radu. Syn má 2 měsíce, je to hodné mimčo, ale od narození bojujeme s usínáním. Vím, že se tady většina z vás pousměje, protože je to asi běžný problém miminek, ale já bohužel v okolí nemám kamarádky s dětmi a tak nevím, co je ještě normální a co ne. ![]()
Uspávání je totiž ze 70% doprovázeno křikem a začíná mě to stresovat. Ještě před pár týdny zabíralo prso, ale jak už je větší, u prsa nechce spát. Zkoušíme vše - zavinout, kočárek, nosit, houpat, cumlík, postýlka. Jediné, co aktuálně funguje je digestoř.
Ráno jeste zvládne usnout sám, ale potom už je to jen horší a horší. 4 z 6 uspávání jsou jen řev, začínající takovým naštvaným pofňukáváním. Vim, že je to miminko, ale ptám se spíš proto, abych zjistila, jestli něco nedělám špatně, jestli bychom se neměli obrátit na fyzio nebo neurologa. Naše pediatrička mi bohužel řekla pouze že ho máme uhojdat, což mi fakt moc nepomohlo. Bděla okna se snažíme nepřetahovat, už opravdu nevím.
Předem děkuji za vaše zkušenosti.
Hmm a netrápí ho večer třeba „jen” prdíky? Protože u nás to tenkrát bylo v podstatě úplně stejné. ![]()
Zkus mu lehce promasírovat bříško a k tomu ještě párkrát zvednout a pokrčit nožičky. Možná to pomůže, uvidíš. ![]()
U nas se taky bojovalo se spánkem dlouho a byly to prdíky a mela jsem pocit, že to je nekonečný. Hodně to potrapilo
malej zabíral na bílý šum hodně a teda pak mi chtěl hodně usínat na hrudi, ležel na mě a to byl spokojený. Nebo možná je to jen nejaky období, nevim jestli by to mohlo mit nějakou jinou příčinu, kdyby byl asi problém jinde že by to museli resit na fyzio atd. tak by třeba plakal hodně kdyz zvedá hlavičku u tak ale těžko rict ![]()
Mám stejně starého syna a vždycky u nás zabere když s nim skáču na gymnastickém míči. Ale je na to zvyklý už z bříška. Jinak odpoledne/večer je také před spaním uplakaný, je prostě jen přetažený.
To bříško úplně nezpochybňuju, ale neplakal by i mimo uspávání, kdyby to bylo ono? ![]()
@oli.afg píše: Více
Jeste me napadlo, jak vis, v kolik ho dat spat/uspat? V tomto veku vydrzeli nase deti tak pulhodiny az hodinu vzhuru, jinak spali. Jak si zacali sahat do oci a mnout si je, uz byli pretazeni. Pomahala i plinka na ocicka / ne pres oblicej, i v kocarku, usinali s ni lepe. Nebo usinacek (ctverec na usinani)
@blumen Zkoušela jsem uz různě dlouhá bděla okna, od 10 minut po hodinu a pul, ale nemam pocit, že bych na něco prisla ![]()
@oli.afg řešila jsem také na nic jsem nikdy nepřišla přeju pevné nervy ❤️ ❤️
@oli.afg joooo asi kolem půl roku když už z něj přestala být taková zelenina a začal se zajímat co se kolem děje… nicméně je mu 11mesicu a v aute rve furt jak blázen 🙈 🙈