Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Takže nepláče, když nemůže usnout? Mne si oči, ale neusne. Co znamená Pere se se mnou? Spí přes den jen doma? Zkusil vecer uspat i taťka?
@Dahlia0409 píše: Více
Nene nepláče. Pere se se mnou myslím tak, ze se furt odtahuje, chce pryč, ale ja ji to nechci uplne dovolit. 😅 chci ji proste uspat. Ano jen doma, v kocarku breci klidne hodinu, pak usne. No navrhovala jsem mu to, ale tvrdi, ze ja to umim líp.
A kdyz bys dala spat treba az v 19h, tak zadna zmena?
ale uspávat 3 hodiny je opravdu nesmysl, tak asi musíš začít později
Přešla bych už na dva spánky přes den. A 2-3h bych neuspavala, to nemá smysl.
Taky bych dala pryč jeden spánek. A na nějaké dlouhé uspávání se vyprdla.
Zkusila bych to 20-30 minut a nechala to být. Po chvíli zas.
Já mám teda moje druhé taky celkem nespavce, taky vstává kolem páté a spát chodí v šest, ale dám prso, po 10-15 minutách jí odpojím a buďto usne, nebo si vedle ní čtu a nechám jí být. Když si řekne třeba později o prso, tak dostane, ale zas jen na chvíli. Tuhle chybu jsem udělala s mojí první a pak jsem právě ještě někdy po roce musela mít složitý uspávací rituál.
Mně přijde, že ti vydrží hrozně krátce vzhůru na tak velké dítě. I to denní uspávání není zrovna z nejkratších.
Zkusila bych ji dávat spát vždy o kousek později. U nás zabíralo pustit do nějaké místnosti, kde to přišlo dítěti zajímavé, tam třeba 30 minut uběhlo hned a poté bylo dítě unavenější a lépe uslo.
A večer, já nechci nijak hanobit tvůj mateřský instinkt. Máš pocit, že ty 2-3 hodiny jsou z přetažení a že by nepomohlo dávat spát později?
Podle popisu mi totiž přijde, že je unavená fyzicky, ale ne na spaní. Mně se občas stává, že odpolední spánek vyjde napozději a tudíž je dítě večer sice fyzicky k. o., ale není schopno v tu chvíli zabrat.
Presla bych na dva spanky..proc ji uspavas za kazdou cenu, ikdyz to pak trva 2-3 hodky?
Zkus to min hrotit a obema se vam ulevi….
Prodloužila bych bdělé okna a zavedla 2 denní spánky. Po 2 hodinách mi chodili spát novorozenci. A pak bych viděla, jak sr to posune.
Tohle zní spíš, že je už večer strašně přetažená 😔 A paradoxně čím jsou mimča unavenější, tím víc pak při uspávání „bojují“, odtahují se, kopou a nemůžou zabrat. Upřímně bych možná zkusila nebát se dát noční spánek ještě o trochu dřív, klidně už kolem půl šesté, i když to zní šíleně 😅
A v 9 měsících už některým dětem začínají vadit i tři denní spánky, takže možná pomalu směřuje k přechodu na dva. Někdy pak právě večerní uspávání začne být nekonečné, protože už ten poslední spánek rozhazuje tlak na spaní ❤️
Trocha odlehčení. Plíhal má na to vlastní recept (aneb Schwarzenegrova ukolébavka) :
„Děti které nestíhají, donutím svou pěstí hají.“
![]()
Uff, dvě až tři hodiny jí uspáváš kojením na ruce a pohupováním? Prostě jí polož, v klidu na ní potichu mluv, chvilku jí hlaď, pak jí dej pusu a odejdi. Když se posadí, tak to přece ničemu nevadí. Po chvilce tam jdi, polož jí, opět pusu a odejdi.
Za prvé je blbost učit na nějaké uspávání …
Za druhé si to teď užívej, když sis to tak blbě nastavila …
Od 18ti hodin děcko mačkat 3 hodiny, aby usnulo.
Proč? ![]()
Ty taky jdeš spát, když unavená nejsi?
Pokud neřve, tak ji nech, ať si třeba hraje. Nebo jí čti …. Nějaká klidnější aktivita na večer. A dej jí spát třeba okolo 20. ![]()
Ahoj prosim o radu nebo cokoliv. Mam 9m holcicku. Kojenou. Vstava v 5 rano (což je pro mě katastrofa) pres den ma tri denni spanky. Dva cca hodinu a poslední trva tak 40 min. Tim ze se budi kazdy den prakticky stejne mi pak vecerni uspávání vychází na cca 18:00. Dáme vanu a jdu uspavat. Vecerni uspavani trva klidne 2-3h (pres den uspavam max 40 min) a ja uz nemuzu. Je unavena, mne si oči, ale neustale “odchazí” z ruky, odtahuje se od prsa, kope mě. Ale vyĺozene nepláče. Spis se se mnou furt pere. Pak se přetáhne. Zkousela jsem uspat i driv i pozdeji (bdela okna ma 2-2,5h) ale beze zmeny. Zub ma jeden venku a neprozivala to, takze si myslim ze zubama to neni. Netusim proc to dělá, uspavam ji vzdy kojenim na ruce a pohupuji se. V leze sem zkousela ale vzdy se pretoci, posadi a mne si oci. V aute usne ale prenos ji probudi. Satek nema rada, na míči se kouka vsude kolem. Bílý šum jsem zkoušela uz pred nejakou dobou ale neusla u nej.