Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
ráda bych se zeptala na vaše zkušenosti se spánkem u 6 týdenního miminka. Začínám si pomalu všímat různých vzorců u mého syna a bojujeme s usínáním. Ten problém není v tom, že by se mu nechtělo spát, ale jakmile začne usínat, spustí řev, jako by ho to štvalo. Několikrát už mi hezky zabíral na rukou, v kočárku, v postýlce a najednou bum jak když střelí a je zas vzhůru a ječí. Spolehlivě zabírá prso, tráví u něj většinu dne. Samozřejmě vím, že je malý a jsem s tím smířena, ale když pak všude čtu jak jim přes den nebo dokonce v noci stejně staré dítě spí 3-4 hodiny vkuse, tak mě napadá, zda něco nedělám špatně
Naše spánky trvají 30 minut, výjimečně pak déle než 2 hodiny když se podaří, že pořádně zabere - musím ale ležet u něj, ideálně s prsem venku. Dávám si pozor, aby nebyl přetažený, ale minuty nepočítám, režim zatím nemáme.
Máte nějaké nápady nebo zkušenosti?
Moc děkuji
Každé dítě je jiné. Tvůj syn má takovou potřebu, tak bych ji naplňovala, přesně jak to děláš. Neděláš nic špatně. ![]()
Spatne delas jedinou vec - srovnanas
Chapu, ze tyhle minispanky jsou narocne, jako matka chronickeho nespavce soucitim…ale jednak je jeste opravdu malicky, jednak to ma opravdu kazde dite jinak.
Navic 6 tydnu je idealni cas na rustovy spurt, ze travi vetsinu casu na prsu je presne to, co ma delat
Vytvari si poradny pridel mleka, aby mohl rust, sikovny kluk
Ja hlavne u prvniho furt neco skousela, u druheho jsem hlavne v noci zavedla rezim dite u me a prso ven a spalo se nam podstatne lepe. Pres den jak to slo…ono si to sedne, driv nebo pozdeji ![]()
Ano, to srovnavani je spatne. A pak jeste to bojovani… Nebojujte se spanim, vnimej jeho potreby, prso, noseni (porid satek nebo nositko), blizkost… Je fakt malicky. ![]()