Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všem, lehce nastíním situaci, je mi 33 let, mám doma 3 letého prcka, kterému jsme chtěli pořídit sourozence, rok jsme se snažili a podařilo se po třetí inseminaci, dnes jsem 4 + 5, ale včem je problém, mému dr se zdá vysoké hcg, 14 den bylo 420, 16 den bylo 1100, dnes jsem byla na ultrazvuku a byl vidět gestační váček, ale dr. se zase zdá moc velký, zhuba o 14 dní starši dle zprávy GS 1,09-6+1.
Toto byl již třetí ultrazvuk během týdne a mám obavu jestli to mimču nějak neškodí, jsem z toho jelen, navíc u druhého ultr. tam byly dvě dutinky, nyní již jen jeden gestační váček, mám strach co bude a to jsem teprve na začátku, budu vděčná za všechny příspěvky, děkuji
Názory se na UTZ různí.Osobně tomu nevěřím,fakt blbost,že to může mimi uškodit.Za těhotenství mi dělali 26× UTZ(dokonce 2× v jeden den) a žádné následky.Máme zdravou holčičku.Naše malá zase byla o 10 dní menší,takže jsem otěhotněla údajně jindy.Snad člověk ví,kdy otěhotní
Držím palce ![]()
nikdy zatim nebylo prokazane, ze ultrazvuk skodi…do 12 týdne se nemuze delat dopplerovské vyseteni, jinak UZ neskodi
Děkuji za příspěvky a co si myslíte o vel.gestačního váčku jsem 4+5 a dle ultrazvuku 1,09 a vel. odpovídá 6+1, což určo nejsem, jak velký gest.váček jste měli zhuba v 5 týdnu, děkuji
Já bych se velikostí netrápila…jednou se mi stalo, že mi jeden doktor řekl velikost odpovídá 6 tt a druhý doktor, že to odpovídá 4 tt, tak pak si vyber… ![]()
Dhržím palce, ať ti těhotenství dobře dopadne ![]()
Taky jsem v začátku těhotenství pořád poslouchla, že plod je na ten vypočitaný týden moc velký a že jsem doktorce špatně nahlísila poslední menstruaci atd. Mi to vycházelo, že jsem otěhotněla a měla normálně menstruaci. Zjistila jsem, že jsem těhu v 8tt. A nakonec mojeho těhotenství jsem ležela v nemocnici, protože se jim prcek zdál zase malý
. Prostě blázinec.
Raději se tím vůbec nestresuj a užívej si těhotenství.
Jinač k tomu jestli UZ neublíží, tak podle mně né. Jsou těhotné maminky, které docházejí na UZ často a miminko mají zdravé.
Přeji ti klidné těhotenství a zdravé miminko.
Jak již bylo řečeno-velikostí se opravdu netrap.Mysli na příjemnější věci.Z mé zkušenosti vím,že ne všichni doktoři umí změřit plod.Měla jsem termín na 20.dubna a jedna Dr. mi ho vypočítala den před sekcí na 19.května.Měla jsem hrůzu,že půjde pomalu do inkubátoru.Držím
a buď na sebe opatrná.
holky děkuji za odpovědi, moc jste mi pomohly, potřebovala jsem utěšit, mám pocit, že ti doktoři nás pořád jen něčím straší ![]()
eevulka píše:
nikdy zatim nebylo prokazane, ze ultrazvuk skodi…
Ale nikdy také nebylo zatím prokázáno, že UTZ neškodí.....
Našim babičkám dělali místo UTZ rentgen! Po x letech pak zjistili, že to škodí.
Je třeba si položit otázku, proč UTZ chtít…změní to, že uvidím zárodek, který se teprve probouzí k životu, něco na dalším průběhu těhotenství? Zabrání to případným komplikacím? Tělo si vše zařídí samo, ať s UTZ nebo bez něj. Takže logicky mi připadá dost zbytečný. ![]()
To sice ano…ale psychika je ve vsem desne dulezita, i pro spravný vývoj plodu, pokud matka vidi, ze dite je OK mene se stresuje:-) nerikam delat UZ kazdy den sono, ale kazdou poradnu proc ne:-)
eevulka píše:
To sice ano…ale psychika je ve vsem desne dulezita, i pro spravný vývoj plodu, pokud matka vidi, ze dite je OK mene se stresuje:-) nerikam delat UZ kazdy den sono, ale kazdou poradnu proc ne:-)
Máš pravdu, ale musím argumentovat tím, že před 20 lety UTZ ještě ani nebyl rutinně používán. Dneska to vypadá, jako by bez UTZ nebylo možné ani donosit dítě. Přitom generace, která byla jako plod v děloze vyšetřována ultrazvukem pomalu ještě nezačala ani rodit. Nikdo neví, jaký to může mít vliv na budoucí těhotenství a porody.
Já nejsem pro úplné „neultrazvukování“, ale pokud těhotenství probíhá v pořádku, všechny další výsledky jsou ok, tak nevidím důvod, proč na každé kontrole provádět UTZ. Myslím, že v Anglii se dělá UTZ jenom 2× za těhu a u nás by se měl dělat 3×. Nevím, proč je ženské tělo tak znevažováno a je mu tak málo důvěřováno, že něco dělá špatně. Na těhulky ve veden obrovský nátlak v tom smyslu, že pokud nebude vše pevně v rukou doktorů, jejich tělo do nedokáže, nedonosí krásné voňavoučké miminko. Provádí se spousta zbytečných vyšetření a zákroků…To se pak nedivím, že jsou maminy tak vystresovány, že potřebují neustálé ubezpečování, že je miminko v pořádku, když je pořád někdo straší.
Leník127 píše:
Já bych se velikostí netrápila…jednou se mi stalo, že mi jeden doktor řekl velikost odpovídá 6 tt a druhý doktor, že to odpovídá 4 tt, tak pak si vyber…Dhržím palce, ať ti těhotenství dobře dopadne
ahojky, co se týče velikosti tak tu vůbec neřeš, co se týče dvou váčků a pak jednoho - to jsi čekala dvojčata, ale to druhé se nevyvinulo a zaniklo a ten váček se vstřebal - můj případ taky.. ačkoliv mě tam ten prázdný váček pořád straší ![]()
a k výpočtu týdnů, je to tak, že mám doma dvě knížky, v jedné počítají týdny od poslední menstruace a v druhé až od početí - takže se liší o dva týdny.. takže když ti jeden doktor řekne, že jsi v 6 a druhý to vidí na 4 tt, tak vlastně mluví shodně…
nemohla jsem se s tím taky srovnat, až jsem to tak nějak vydedukovala dle popisku jak mimčo teď vypadá ve srovnání s UZ
takže se drž a ať vše dobře dopadne!!!! ahoj ![]()
ještě k tomu UZ - já si myslím, že když mi jej doktorka dělá při každé kontrole, že to není na škodu, vidím jak mimi pěkně roste, nic tím poškodit nemůže, dyť je to jako při sexu - návštěva z venčí, takže bych se neobávala…