Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Holky, chystám se dělat tvarohové koláčky z kynutého těsta, ale zjistila jsem, že mám doma heru, která měla datum spotřeby 17.2., myslíte, že to bude ještě použitelné do toho kynutého těsta, když je to týden po…? ![]()
Anduli píše:
Holky, chystám se dělat tvarohové koláčky z kynutého těsta, ale zjistila jsem, že mám doma heru, která měla datum spotřeby 17.2., myslíte, že to bude ještě použitelné do toho kynutého těsta, když je to týden po…?
Já myslím, že jestli není žluklá nebo tak tak to neva. Je to minimální trvanlivost a navíc se to přepeče. Tak to to vraž a uvidíš jak budou výborné:-)
Občas to taky tak mám
Naposled byl tvaroh prošlý 6 dní,ale zkusila jsem a nikdo nic neříkal,buchty se snědla ![]()
Já mám doma taky Heru a potřebuji ji spotřebovat, nemáš recept na ty koláčky? ![]()
Tak koláčky se povedly, sice vizuálně nejsou dokonalé viz. foto
, ale chuťově jsou mňáááám, právě je snídáme… ![]()
Recept mám od babičky z Valašska:
500g polohr. mouky
250ml vlažného mléka
40g moučk. cukru
50g droždí (já jsem dala sušené, necelý sáček)
2 žloutky
1/2 lžičky soli
250 g hery
Tvarohová náplň:
2 tvarohy
2 vanilkové cukry
cukr moučka podle chuti
rozinky (můžou být i namočené v rumu)
trošku citr. kůry
někdo dává i žloutek, já ne
Já těsto dělám v pekárně, kam všechno jenom nahážu (nejprve tekuté přísady, pak sypké, nakonec sušené droždí) a zapnu, těsto se samo umíchá a vykyne
, ale babička to samozřejmě dělala klasicky - kvásek a pak pěkně vařečkou ručně vymíchat. ![]()
Když je těsto vykynuté, tak si z něj lžící vykrajuji kousky, ze kterých pak v ruce dělám placičky a ty naplním tvarohovou náplní, vytvaruji koláček a dám na pečičí papír na plech. Udělám důlek, pomažu rozpuštěným máslem, do důlku dám trošku marmelády a posypu drobenkou (máslo, cukr, mouka). Na plechu je dáváme dál od sebe, hodně nabydou, je lepší dělat je malinké, ty moje měly být poloviční, ale v troubě hodně vyskočily. No a pečeme do zlatova tak 20-25 minut při 160-170 st.
Chutově jsou opravdu výborné, jemné a voňavé, prostě jako od babičky! ![]()
Mňam, mňam, mňam,hned bych přijela na opožděnou snídani.
Vypadají úžasně. ![]()
Haha, tak úžasně teda nevypadají
, ale chutnají tak, to jó.. ![]()
Anduli děkuji, nemám doma dva tvarohy, tak napíšu manžovi, ať koupí a zkusím upéct
Kolik z toho bylo tak koláčků?
Bylo jich přesně 33, průměr cca 8cm, babička je ale měla poloviční, tak ty 4-5cm.
Děkuji za recept!
Měla jsem jen 21 koláčů, některé tedy větší
ale jsou výtečné! Vylepšili jsme tím, že jsme do poloviny náplně dali celoou čokoládu nastrouhanou a ty čoko koláče teda jsou
mňam ![]()
mam dotaz ,pochopila sem to správně ,že se tvaroh zabalí do těsta a potom vytvaruje a udělá důlek,nebo se dává ta marmeláda přímo na ten tvaroh?Dík za odpověď.
mamina44 píše:
mam dotaz ,pochopila sem to správně ,že se tvaroh zabalí do těsta a potom vytvaruje a udělá důlek,nebo se dává ta marmeláda přímo na ten tvaroh?Dík za odpověď.
Jojo, pochopila jsi to správně
, naplníš tvarohovou náplní, slepíš okraje a vytvaruješ koláček, pak se do něj udělá ten důlek, pomaže máslem a teprve pak dá ta marmoška, na ni drobenka. ![]()
Kamak, šikula!
Koláče vypadají bááááječně, bych řekla jako ty moje.
A s tou čokoládou to je dobrý nápad, to by mě nenapadlo, já si jedu tu svoji klasiku. ![]()