Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Omlouvám se za anonym, ale jak název diskuze napovídá, odtajnění není na místě.
Protekci nemám ráda, neumím v tom chodit a ani nechci. Jenže pak přišlo období školky, úplně náhodou se nám naskytlo, že mi někdo známý školku zařídí, protože jinak bychom byli opravdu bez šance. Opravdu to klaplo a já vůbec nevím, jak to teď chodí. Ptala jsem se, prý nikomu nic dávat nemám. Takže žádné úplatky ani finanční ani hmotné neproběhly. Jenže teď mi ve školce opět vyšli HODNĚ vstříc a mě už je to úplně trapný a cítím se velkým dlužníkem. Můžete mi někdo poradit, co tam koupit nebo jak se revanšovat?
A prosím žádné kamenování, já sama protekci ráda nemám, ale vím, že jsme nebyli jediní, kdo se tam takhle dostal a věřím, že pokud by jiné maminky měli tuhle možnost, tak ji využijí.
Tam asi záleží, přes koho to máš atd. Nás školka teprve časem čeká, ale taky to nebude jinak, než přes známé, ale u nás je to o příbuzných. Asi ti někdo napíše něco hnusnýho, ale dneska kdo má takovouhle šanci, tak je blbej, když ji nevyužije. Neporadila jsem ti,vím, snad někdo napíše něco lepšího.
Sice jsem protekci nemela, ale do skolky mi tenkrat dceru vzali, i kdyz bylo deti dost a vysli mi vstric s polodenni dochazkou- davali jsme pak skolce sponzorsky dar pred vanocemi-castku na nakup vybaveni tridy, to se hodi vzdy ![]()
Pokud známému - nechala bych udělat nějaký dárkový koš. Pokud školece - zeptala bych se, co by konkrétně potřebovali (určitou pomůcku, pastelky apod.) a koupila nebo přímo dala jako sponzorský dar peníze, ať za to nakoupí, co uznají za vhodné.
Si piš, že bych využila všech dostupných prostředků
No a jestli pro tebe už něco udělali a o nic si dopředu neřekli, tak bych to nebrala ani jako uplácení, prostě sama sobě uděláš radost tím, že jim něco dáš. Záleží kolik do toho chceš vrazit - můžeš třeba udělat radost všem dětem a koupit jim třeba něco do třídy jako sponz. dar (tabuli na malování, pastelky pro všechny, nějakou hračku, ovšem raději se předem dohodnout s učitelkou co by se jim hodilo) Znám školky, kde je tohle běžnou praxí - pokud vezmou dítě, rodiče MUSÍ vyloženě dát takovýto sponzorský dar (ne ve formě peněz, ale po domluvě musí něco koupit). Zdá se mi to fér vůči všem zúčastněným, vůbec bych se za to nestyděla.
Nebo jestli se chceš odměnit vyloženě osobně nějaké učitelce, tak klasika - dražší kafe, bonboniéra, čajíčky…
Naše školka pořádá co druhý rok maškarní ples pro děti (ten druhý ho pořádá škola). Je docela problém nějaké rodiče uhnat, aby pomohli s organizací apod. - dělají to pořád ti samí, nakonec. To by šlo tedy jako revanš tady u nás.
Jinak obecně určitě nepohrdnou barvičkama (třeba za prstové pro jedno oddělení by padlo dost kaček), stavebnicí - sama víš, jaké jsou tvé finanční možnosti, ostatně. ![]()
Máš ve školce první dítě?
ave píše:
Pokud známému - nechala bych udělat nějaký dárkový koš. Pokud školece - zeptala bych se, co by konkrétně potřebovali (určitou pomůcku, pastelky apod.) a koupila nebo přímo dala jako sponzorský dar peníze, ať za to nakoupí, co uznají za vhodné.
Přesně tak. Taky záleží na tvých možnostech.
Jinak zatím mám čas, ale pokud bude ve školce stále stejná ředitelka, jako před 10 let, tak toto mám v plánu taky využít. A to i za cenu nějakého „úplatku“ Už tak je školka problém.
pise zakladatelka:
Revansovat se chci ve skolce, protekce byla v ramci rodiny. Ja sama nevim, kolik bych byla ochotna darovat, ale kdyz si uvedomim, kolik jsme diky skolce usetrili tim, ze nezustanu doma s prckem na pracaku, tak jsme vlastne usetrili dost penez. Nerada bych se tam domlouvala nejak predem, co by chteli, nesnasim to handrkovani, ze ja chci dat a dotycny nic nechce, ale mozna bych se treba dozvedela rovnou - kupte nam tohle a tohle..
Tezko rict.
A co me jeste trochu desi, ze tam potahnu balik veci a nekdo me uvidi a zacnou resit, proc jsem to tam nesla, jak to mame atd.. vylozene darkovou poukazku davat nechci, myslim si, ze by to pro ne pak byl problem nejam jet a neco kupovat, na to si myslim nemaji cas.
Diky za kladne a podnetne rady.
Dite tam mam prvni.
Tak kup třeba nějakou stavebnici, u nás ve školce dával tatínek jednoho chlapečka lego duplo hasiče a děcka z toho byli totálně paf.
Martina
No já bych tam klidně došla a zeptala se,pořád lepší vědět,co jim chybí, než kupovat něco,čeho mají dost. Vždyť to můžeš dát jako sponzorský dar o Vánocích, nebo o nějakých školkových akcích,to nikomu divné nepřijde. No a pak bych se nebránila účastí na organizaci nějaké akce, jak psaly holky, třeba maškarní apod., samozřejmě taky podle toho, jak jseš na tom časově s prací.
A vůbec by to nemuselo být už, našim dětem nosí dárky Ježíšek a ještě před ním Mikuláš ![]()
Nemusíš to tam táhnout, jednou přijedeš pro dítko autem v době, kdy moc dětí domů nechodí … však to vysleduješ ![]()
Zeptal bych se ani ne tak ředitelky, jako spíš konkrétních učitelek. Každá učitelka má trochu specifický pohled na věc a když koupíš něco, co přesně využijí, tak z toho mají prospěch obě strany.
Já jsem byla zásadová, a taky školku nemáme.
Teda nakonec se malý (skoro 4 roky) minulý týden dostal do jedné vzdálenější, ale v té naší bez protekce asi nejde nic…
Být tebou, dám školce sponzorský dar. To není žádný úplatek.
A co tak finanční sponzorský dar s podmínkou vybavení pro děti… třeba.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.