Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, asi před 2 měsíci mi zjistili zvýšenou srážlivost krve, musela jsem vysadit HA a gynekolog mi řekl, že ji už ani nikdy nebudu moct užívat. Dnes jsem byla na dalších testech na hematologii, kde se ukázalo že se jedná o protrombinovou mutaci, dle lékařky to není žádná hrůza, musím být sice pod dohledem a pravidelně chodit na testy, taky jsem vyfasovala nějakou kartičku o tom, že mi hrozí tromboza a musím ji s sebou nosit, ale co mě překvapilo, můžu se vrátit zpět k antikoncepci. Já přitom všude četla, že antikoncepce není vhodná, na gyndu mám jít až za měsíc, tak teĎ nevím…máte někdo zkušenost s tímto typem srážlivosti a antikoncepcí. Předem děkuji ![]()
@Ale85 ja mam taky leidenskou mutaci, sice jsem se o ha zatím nezajímala… (jsem momentálně těhotná, a do te doby jsem o ni nevěděla a ha brala) ale co jsem se tak dočetla tak některe ha brat můžeš… a taky záleží jak vysoké hodnoty té srážlivosti máš… třeba je nemaš moc vysoké a nízkoormonální HA ti vadit vůbec nemusí tím pádem…
spíš se pak připrav na injekce proti srážlivosti až budeě těhotná..ja je píchm denně, od začatku. Ale zase bude záležet na hodnotách
No tak je zase fakt, že by mi MUDr. z hematologie asi neříkala, že HA mít můžu, kdyby si nebyla jistá, že to tak je. Jen mě to překvapilo, já byla smířená s tím, že jsem do smrti odsouzená jen ke kondomu, myslela jsem, že když už mám zvýšenou srážlivost, tak hormony prostě nehrozí…teď se chci spíš ujistit, že to tak je. A co se týká těhotenství, taky mě na to doktorka upozorňovala, že budu muset brát léky na ředění krve, ale teda denně, to je celkem mazec, jak to zvládáš a to si picháš sama?
@Ale85 jo je to taková mala jehička, už s danou dávkou kterou potřebuješ..není to nic hrozného…taky jsem s eotho bála a je to v pohodě!!!vůbec to nebolí, jen to lehce píchne…tady na miminu je o tom hodně diskuzí… ja na to přišla po potratu ve 22tt. ted jsem těhotna 2.a je to zatím v pohodě(29tt). ale jinak k antiku..jsou i jiné možnosti jak se pak chránit… ja třeba do budoucna budu uvažovat nad pesarem atd… je toho víc co ti může doktor nabídnout.
@werw vím, že HA není jediná možnost a hodně lidí ji odsuzuje, ale mě prostě vyhovuje nejvíc. Dítě ještě nemám, ale pokud budu pak moct, jdu do MIRENY.
Tak ať se daří, jak tobě, tak miminku ![]()
Ahojte je tu někdo, kdo má protrombinovou mutaci - heterozygot? mám ji nově zj. a nevím co stím v těhotenství, poradíte?
@astrulinka píše:
Ahojte je tu někdo, kdo má protrombinovou mutaci - heterozygot? mám ji nově zj. a nevím co stím v těhotenství, poradíte?
Ahoj, v těhu budeš víc pod dozorem a asi dostaneš léky (spíše ve formě injekcí) proti srážlivosti krve. Ale myslím, že záleží na tom, jaké budeš mít hodnoty a tak. Doktor ti to určitě vysvětlí. My se o mimino teprve snažíme, tak taky nevím, jak přesně to bude probíhat, ale doktor mě uklidnil, že to není zas taková tragédie, navíc tento druh mutace není prý tak strašný, ale je potřeba to hlídat.
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli je mezi Vámi některá, která má trombofilní mutaci protrombin g20210a heterozygot. Bohužel mám zase sebou jedno neúspěšné těhotenství, kdy jsem ve 27 týdnu přišla o chlapečka. Dnes je to přesně měsíc. Na tuto mutaci mi přišli až když malý přestal ve 23 - 24 týdnu růst. Injekce jsem si tedy začala píchat až od 26 týdne, ale to už bylo pozdě
dnes jsem na hematologii dostala kartičku trombofilika. Hned jak zjistím, že jsem těhotná, tak mám přijit na hematologii a budu si od začátku píchat.. Ale mám moc velký strach, že i příště to dopadne stejně
máte některá zkušenost? Moc děkuji
Osobní ne, ale máme mutace v rodině a znám více takových holek a s injekcemi donosily bez problémů. Jen jedna o miminko přišla, když se o tom nevědělo
Neboj, bude to dobré ![]()
@radkka Děkuji
mě na to právě přišli také pozdě.. Tak moc bych si přála, aby to příště bylo bez problémů..
@Marketa.Sr píše:
@radkka Děkujimě na to právě přišli také pozdě.. Tak moc bych si přála, aby to příště bylo bez problémů..
Obzvlášt, když už jsi o miminko přišla, tak se budou starat. Neboj se, tohle není až tak výjimečný problém, vědí už co s tím
![]()
@radkka Snad máš pravdu
takové zprávy mi dodávají sílu a naději..
@Marketa.Sr mám protrombin heterozygot a Leiden homozygot. Těhotenství probíhalo úplně v pohodě, injekce jsem si píchaoa od 26. týdne myslím, bez komplikací, porod i sestinedeli bez komplikací.
@Marketa.Sr - mám to samé co ty a jedno těhotenství úplně bez problémů - a to se o tom nevědělo. Takže doktoři si tě určitě ohlídají - neboj!! a když si od začátku budeš píchat injekce, tak je to jak kdybys žádnou trombofilii neměla ![]()
Musíš se taky přiměřeně hýbat ( i třeba v rámci sedavého zaměstnání jednou za hodinu protáhnout ruce, nohy) hodně pít a zdravě jíst. To je asi jasné, ale tady to platí dvojnásob.