Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
@RyBANA píše:o
Nedělám a nechodím. Oslavu děláme v rodinném kruhu, dort, přípitek, dárky, pokec a alou domu
Děláme to taky tak. Jen já už mám pomalu výčitky, když vidím, jak ostatní matky roznášejí pozvánky a vymýšlí program.
@CokeLady nedělám a dělat nebudu, přijde mi to docela trapný pronajmout si hernu a předvádět se tam ![]()
Nedělám takové oslavy, ani na žádné nechodím. Příčí se mi to. Jsem introvert. Slavíme v rodinném kruhu, naše dvě děti si bohatě vystačí. Dort, balonky, dárky, a výlet (Zoo, Mirákulum, atd.). ![]()
@CokeLady Kluk je zatím malej, ale neplánuji dělat nic podobného. Maximálně až bude větší a sám si bude chtít pozvat kamarády, tak udělám nějaké občerstvení na zahradu, děcka ať se zabaví, jak umí. Švagrová dětskou oslavu pořádá asi od 3 let věku, doma, pozvaná nějaké profi zábava (klaun, kouzelník apod)., děti dostaly od kamarádů spoustu krámů, které kolikrát ani nerozbalily…
Nechodím na ně a nedělám je. Nejraději si to oslavíme v úzkém kruhu rodiny, nejlépe já, manžel a děti. Už mi to leze krkem vychystávat a poslouchat nejen rodinné příslušníky a i cizí. Takže v době narozenin pro ostatní nějak omarodíme a hotovo. ![]()
Dělali jsme letos poprvé. Zvali jsme děti ze současné školky, z bývalé i děti kamarádů. Ve školce jedou tyto oslavy také už od 3 let. Myslím, že když na oslavu dítě dorazí, nemusí ji úplně oplácet, přinese přeci dárek. Loni jsem se tomu ještě ubránila, ale letos už syn hrozně škemral. ![]()
Oslava mi hodně pomohla se seznámit s rodiči, jsme tu noví. Navíc děti se už chtějí navštěvovat, je to docela fajn. Občas udáme naše dítě jiným rodičům, občas je synův kamarád u nás.
Také si myslím, že oslava tříbí společenské chování. Vysvětlovali jsme, jak se chovat, když dostane dárek - měl tendenci říct „zase lego, toho mám doma celou krabici“. Celkově byl u nás i dlouhý proces toho, koho pozvat, vysvětlování, že nelze všechny, ale zase že společné zážitky zase tuží přátelství. Hezky děti pozvat (pozvánky), přivítat, poděkovat, každému se osobně trochu věnovat - aspoň prohodit pár slov a fotka s každým pozvaným atd… Dle věku, samozřejmě. Podělit se o dort, o sladkosti, nabídnout ostatním jako první, pak si teprve vzít sám… Slavnostně se obléknout.
Oslavu jsme měli „na klíč“ v dětském koutku (k nezaplacení
), ale i tak organizace okolo byla vcelku časově náročná. Myslím, že syn pochopil, jakou jsem si s tím dala práci. Děti si to, myslím, opravdu užily a hodně jich tam pak ještě zůstalo si aspoň chvíli pohrát v dětském koutku. ![]()
Jinak mi byla vzorem jedna oslava kamarádů ze školky. Měli ji v pronajatých prostorách státní MŠ, jejíž vnitřní prostory jsou luxusní… Děti měly k dispozici 2 herny, z toho jedna s patrem a druhá se skluzavkou též z patra. Kuchyňka, zahrada. Děti se zabavily úplně samy. Nejprve byly uvnitř, pak je maminka vyhnala ven.
Oslava byla apriori bez rodičů, ale pro těch pár, co se zdrželi měla hostitelka z domova donesený kávovar na kapsle a drobné občerstvení. Pro děti klasika. Nakrájená syrová zelenina, nějaké zdravější mlsky. Když se přišlo z venku, podával se dort. Na konci jak děti průběžně odcházely, dávala oslavenkyně ještě pozornost s sebou a s každým zvlášť se vyfotila. Maminka potom rozesílala ještě poděkování za účast a dárek a pár fotek. Eňo ňůňo. ![]()
Tak zrovna tohle tema resim
Dcera uz od noveho roku prudi, koho vseho chce pozvat na oslavu
zatim to vypada na pulku skolkove tridy
Vloni jsem ji udelala prvni oslavu k patym narozeninam, ale u nas to vzniklo tak, ze k nam nejezdi zadni pribuzni a bylo mi ji lito, ze by nemela zadnou oslavu. Takze celkem i s myma detma jsem mela doma 9 deti, do toho prichazely a odchazely maminky… Pak jsem si rekla, ze uz nikdy vice
Ale pak uz mela oslavu mladsi dcera, to bylo v mensim meritku, tak to bylo v pohode. Na tu pulku skolky asi objednam uz hernicku, protoze doma bych to neprezila
Ale co, posledni rok ve skolce, tak at si to holka uzije… Fakt me pobavilo, ze si @CokeLady myslis, ze to maminky delaji, aby citily nejake uplatneni ![]()
Děláme oslavy jen v rodinném kruhu a to mi bohatě několikrát za rok stačí. Tady to naštěstí nikdo neprovozuje u školkových dětí a ani zatím u prvňáků. Ještě někde platit tisíce za hernu a občerstvení, nervovat se se zábavou a kolik toho nakoupit. U školkových dětí mi to přijde přehnané, ale jestli to někoho baví a dělá to rád, tak ať si to užije ![]()
Neměla bych problém pozvat tak 2-3 děti, pokud by o to moje děti stály, ale oni zatím nějaké „nej“ kamarády ani nemají a stačí ji oslavy rodinné.
Jinak darky si myslim, ze by si takhle male deti nemely davat drahe. Hracka za litr mi prijde prehnana.
@Ali-Ali Já taky chodím na oslavy kamarádů a sama narozeniny hromadné neslavim, když prinesu darek, tak se snad nemusím revansovat ještě oslavou. Jak to bude v budoucnu uvidím, ale abych pro skolkové dítě pronajimala někde hernu nebo třeba sál, to fakt nehrozí.
Edit překlep.
Příspěvek upraven 10.02.15 v 09:07
@Stefinkah Přesně tak. Někde tak drahé hračky nedostanou ani vlastní děti. Není lepší se domluvit a koupit jednu dvě věci než aby to pak vedlo právě k tomu již zmíněnému „zase lego“?
Trilete decko z toho ma imho prd, tomu opravdu staci dort a darecky s (pra)rodici.
Ale petiletej si uz svoje narozky maximalne uzil. Sam vybral, jake kamarady chce pozvat (vesmes deti mych kamaradek, takze zatimco decka blbly, dospelaci meli klid na pokec
.
Mel je v srpnu, takze jsme oslavu spachali u nas na zahrade.
Zrovna mel „piratske“ obdobi, takze dostal ruzne piratske blbosti za par kacek a te radosti bylo! Svagrova vymyslela piratskou hru - hledani pokladu, pritom ruzne ukoly, takz decka zabavene. Dobre to bylo. Pro inspiraci http://majdula.rajce.idnes.cz/…_srpen_2014/
@CokeLady píše:
No ty dárky jsou taky další věc…Co na takové oslavy nosit… Některý přinesou bonbony, další třeba značkovou hračku za litr
Syn letos dostal od 4 kamarádů lego - opravdu hodně se mu líbila třeba úplně malá sada LEGO City 60066 Speciální policie startovací sada. Na internetu koukám, že ji mají od 199 Kč do 209 Kč. To jde, ne? Nebo s jednou akční maminkou jsme se složili jinému chlapečkovi ze školky 3 rodiny na větší sadu lega - každý dal 200 Kč. Ta samá maminka sháněla pro syna takového toho většího dinosaura gumové zvířátko od Schleich - cena okolo 500 Kč a dávali to společně také 3 rodiny. ![]()
Já kupovala podle situace - nějakou knihu, zajímavější dárek třeba od firmy Djeco, naposledy holčičce princeznovský závoj s čelenkou a sponky, vše do 500 Kč. Ale to byly děti ze soukromé školky, tady ve státní je to i míň. Jka píšeš, někdo dal bonbóny a obrázek, někdo třeba sadu playmobilu za cca 200 Kč.
@Stefinkah
ja mam ale opravdu pocit, ze to nektere matky delaji s radosti ![]()
ja tady (zahranici) nestacim zirat. oslava s dekoracemi, lampiony, vlajecky, nachystane stoly, pozvany klaun, zviratka z balonku, obcerstveni pro deti, obcerstveni pro dospele, oslava ma „tema“ vsechno sjednocene, vystylizovane… no chytaji me osypky jen si tu organizaci predstavim ![]()
Narozeniny syna slavíme jenom s příbuznými doma, nenapadlo by mě zvát domů děti ze školky. Jinak z našich z kamarádů a známých jsme jediní, co máme větší dítě. Dvě rodiny mají malá mimina a příbuzní s většími dětmi bydlí v jiném státě.