Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Moje dcera má ve zvyku strkat si do pusy prsty, až se dáví. Dělá to někdy když se nudí, popř. když je unavená,nebo není po jejím, ale i bez příčiny,třeba uprostřed hry.Jako kdyby si chtěla vyvolat bulimické zvracení. Když jí říkám at to nedělá, tak just pokračuje. Ručku neustále vrací zpět a považuje to za zábavu, i když ji po ruce citelně plácnu. Pomáhá plácnout po puse,ale to se mi pochopitelně nechce, i když přiznám,že jsem to zkusila. Jak jí mám vysvětlit, že se prsty do krku nestrkají? Má 14,5 měsíců.. proč to dělá?
Tak tohle dělal synek mojí kamarádky! Víš jak ho to odnaučila? Je to trochu drasťák, ale zafungovalo to. Měla celý den přichystanou injekční stříkačku s citonovou šťávou a pokaždé když Marek nacpal psty do krku, přidala mu k tomu pěknou dávku citronové šťávy. Za 3 dny si nedovolil dát prstíky do pusy, natož je cpát do krku. Jistě jsou i jiné metody, ale tahle mě celkem zaujala a klidně bych to praktikovala na svém dítěti i já. Není to nebezpečné a účel to splní. Jenom malej jí teď odmítá kyselé věci
, natož tak citron do čaje…
Ahoj Eldo,
to je jak naschvál. Dnes ráno jsem si přečetla Tvůj příspěvek a říkala si, že je fajn, že si Lucinka už dlouho ruce do krku nestrkala. Bylo to přesně tak, jak jsi popisovala. Dělala to ve chvílích, kdy chtěla upoutat moji pozornost, třeba při vaření. Nebylo to často, ale dávila se při tom pěkně. Jen se nikdy nepozvracela. Mám pocit, že si to ráno četla se mnou a vzpomněla si, že to už dlouho nezkoušela. Před obědem jsem šla do kuchyně vše připravit, ona šla se mnou a hrála si. Najednou si zase začala strkat ruku do krku a ještě si vzala nějakou hračku na pomoc a než jsem stačila zakročit, tak se celá pozvracela. Nejvtipnější na tom je to, že jsme ve čtvrtek položili nový koberec a ona ho zřídila.
Do toho se vrátil manžel a ona ho běžela přivítat, tak jak byla pozvracená a ne zrovna voňavá.
K tomu všemu jsem měla zrovna v umyvadle i vaně nasypaný prostředek na vyčištění odpadů a tak jsem to musela nejdřív odstranit, abych jí mohla umýt. ![]()
Když si to teď čtu, zní mi to trochu fantasticky, ale s dětmi je možné asi opravdu všechno.
![]()