Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte,
chtěla bych se zeptat jak často děti koupete,popř. sprchujete. My zatím naši malou 16měs. koupeme každý den a to většinou s jedním z rodičů.
Nejčastěji přidáváme do vody dětskou koupel,jindy olejíček proti ekzému a někdy nic,jen čistou vodu.A jak je to u vás? Dík,Ljenka
Ahoj Ljenko,
my máme dva kluky, 2 roky a 4 měsíce, a ikdyž vím, že koupání každý den není nutné, koupeme vlastně denně. U prvního synka (asi tak do 4 měsíců) to byl takový záchytný bod večera, každý den navečer plakal a tohle se mu líbilo. Teď už to máme tak navyklý, ale samozřejmě za každou cenu nekoupem.
Bydlíme v Praze a máme chlorovanou vodu, samotná voda kluky vysušuje a tak do ní dávám trošku pěny Johnson's. Když jezdíme k babičce, tam je voda z vlastní studně, tam to přidávat nemusím.
Katka
Ahoj Ljenko,
my Kubíka taky koupeme každý den. Samozřejmě, že né za každou cenu, když se vrátíme pozdě od babičky a malý usne v autě už ho jen přeneseme do postele. Ale taky jsem ti chtěla říct, že Kubu spíš sprchuju a to už od 1 roku, možná dřív. Je to rychlejší vždycky ho sprchnu pak namydlím Johnsnem a zase sprchnu, malý to má docela rád. No ale na koupání taky dochází to pak máme vyplavenou koupelnu. Zatím se měj hezky Petra
Ahoj Ljenko,
právě po delší době jsem našla Tvůj příspěvek ke koupání. My Haničku (23 měsíců) koupeme denně, ale v poslední době je to spíš jako by se nekoupala. Stojí ve vaničce, přelejvá si vodu v kelímku a kyblíčku do umyvadla a hraje si s rybičkama z pískoviště. Já ji mezitím polévám vodou z vaničky, za chvíli ji je zima a jdeme do pyžámka. Dřív si seděla v pohodě ve vaně, hrála si s hračkama ale v posledním měsíci je to den ode dne horší a horší. Když jdeme do velkého bazénu na koupání, nejdřív chodíme asi půl hodiny kolem bazénů, pak se osmělíme jít do vody a nakonec se nám nechce domů. O sprchování radši ani nemluvím, sprchy se bojí od malička. Pod sprchu nevleze ani za nic, ruku si pod ní strčí a chytá si pramínky, to ještě jo, ale jinak sprcha není kamarád. Snad to do třech let pomine. Musíme doufat. Z kosmetiky střídáme pěnu na koupání, nebo Linolafett N olejíček, měli jsme loni problém s atopickým ekzémem, takže nám paní doktorka doporučila promazávání. Po koupání dáváme denně mast s mandlovým olejem.
Ahoj a jestli máš nějakou radu co se týká koupání, těším se na diskuzi. Danule. ![]()