Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holčiny, protože už několikrát jste mi tady dobře poradily poprosím Vás o radu i teď. Našemu Kubovi budou v září už 2 roky. Teď přes léto nechce plínu nosit pořád si ji sundává, když je teplo je to OK, tak jsem začala zapojovat do akce nočníček. Jenže i když moc dobře ví co po něm chci (zachytávám čurkání jak to jde) nechce aa do nočníku udělat. Zkusila jsem proto i sedátko na WC i stoličku a „aá“ jako tatínek, ale neúspěšně. Prostě z nočníku uteče nikdy nesedí dýl než 10s a vyčůrá/vykadí se za dveře, v ložnici…atd. Ví, že to nesmí, ale netrestám ho. Tak nevím co dál, mám se na ten nočník ještě vykašlat? Nebo to mám pořád zkoušet. Nechci nic lámat přes koleno. Napište mi prosím co si o tom myslíte, díky Petra
Ahoj Petro,
náš Kuba bude mít 2 roky v srpnu a nočník jsme zkoušeli od jeho 1. narozenin, kdy ho dostal jako dárek, samozřejmě neúspěšně. Pak jsme to zkoušeli ještě asi 2×, také bez výsledku, ale pak někdy v dubnu (to mu bylo rok a 8 měs.) se to najednou zlomilo, nejdříve jsme čůrání chytili do nočníku a pak se mu už podařilo se na povel vyčůrat a pak už jsme to jen zdokonalovali
.
Já myslím, a už jsem to několikrát slyšela, že dítko na to musí být připravené, už jste určitě na dobré cestě, když už Kuba nechce plínu, tak se vám to určitě brzo podaří. (Jen tak pro zajímavost, náš Kuba, ač moc dobře věděl, že čůr čůr a káka se dělá do nočníku, s oblibou chodil toto dělat všude možně po bytě a zjišťuju, že asi nejoblíbenější místo měl pod mým počítačem
)
Takže nočníku zdar!
Katka
Ahoj Peťo,
nevím jsetli ti nějak pomůžu, ale náš malý taky nechtěl na nočník. Vydržel na něm třeba půl hodiny, pak se zvedl a hned se vyčůral někde vedle na koberec. Pak mě kamarádka donesla nočník -pejska a s tím slavíme obrovský úspěch.
Chodí si na něj občas sednout i když se mu nechce
.Dokina
PS malému je 21.měsíců
Ahoj Peťo,
Mám syna 21m a dnes si říká sám a chodí na dět. prkýnko na norm. záchod. Začala jsem s ním pozvolna na nočník asi v roce a to tak, že vždy dostal něco do ruky, aby se zabavil a v klidu poseděl. Nejvíce se mi ale osvědčilo pití. Pokaždé se mi vyčůral do nočníku, jak se napil. Pak už je to hračka, stačí hodně chválit. Kakání už si musíš vysondovat, v jakou dobu nejčastěji potřebuje. Teď přes léto ho nech běhat bez plínky a sama ho posazuj v prav. intervalech na nočník nebo záchod, jak píšeš, (jako máma a táta). Taky to platilo u nás. Proto jsem nočník už vyřadila. Ještě je dobré zkusit venku čůrat na kytičky. Malej mi ukazuje konkrétně, které chce počůrat. Hlavně ho nenuť .Musí být svolný a mít chuť si takhle hrát.
Přeji hodně úspěchů a pevné nervy.
Ahoj Štěpík
Já tedy nevím , ale dávat dítě až od dvou let na nočník se mi zdá pozdě. Dej ho na záchod s prkýnkem , a musíš si s ním hrát a číst a povídat a to tak dlouho dokud tam něco neudělá,když ti uteče, být důsledná a po:,–(it ho znovu třeba po chvíli, nebo mu něco naslibovat.My to dělali(máme trojčata), asi vždycky po půl hodině preventivně a za to, že něco udělali, dostali pochvalu, nebo pamlsek a tak.Samozřejmě nejsem zastánce trestů, ale pokud nám děti něco počůrali, nebo pokakali (místnost a tak)následoval trest ve formě sebrání hraček, nebo plácnutí.Budeš se divit jak to fungovalo(a to jsem to měla třikrát za sebou)Měli jsme ještě navíc nočníky ve tvaru lachtana, takže seděli a já zpívala a oni do toho mohli na jejich hlavy bubnovat,ale dělali jsme to od jejich roku.Za chvíli aa říkali sámi a byli rádi v suchu a bez toho, že jim pak člověk nadával a věčně umýval zadek to neměli rádi.Dávala jsem jim do roku a půl plenky na noc, ale to pak nebylo nutné nechtěli je.Chce to být prostě tvrdý a nepovolit, zabere to strašně moc času, ale vyplatí se to.Teď bude dceři také rok, a čeká mě to nanovo.Hodně zdaru Eliška
Ahoj holky, děkuji za vaše rady postupně zkouším co nejlépe zabere a zatím moc úspěch nemám, no co už. Malý si prostě řekne aa a když ho po:,–(ím konec, nic ze sebe nevymáčkne ani na záchodě ani na nočníku ani na kytičky. Teď to zkouším s posazováním po každém probuzení, ale zatím nic co bych mohla pochválit, zatím. Ale i tak díky,vím že tenhle problém mají skoro všechny mamky s dětmi, ale i tak je fajn o tom poklajdat.
Jo a mimochodem v 10 měsících byl na nočníku bez problému (i když to velmi pochválené nadělení byla spíš náhoda), ale co se naučil chodit začal utíkat. Proto jsem nočník na čas schovala s tím, že si časem řekne, jako stejně starý bratranec, nevím možná jsem udělala chybu.
Ahoj holky, my měli s naším Tomíkem taky problémy. Na nočníku vůbec nechtěl sedět a na záchod taky odmítal. Vždycky si počkal na plínu. Pak mi kamarádka poradila, abych koupila samolepky a za každé něco udělané do nočníku aby si Tomík vybral nějakou hezkou samolepku a pak si jí sám na nočníček mohl nalepit. Samolepek jsem měla doma z časopisů dost, tak jsem to zkusila. A najednou to šlo jako mávnutím kouzelného proutku. Navíc z počátku byl chválenej, postupně jsme od toho upouštěli, aby získal pocit, že je to běžná věc čůrat na nočník později na záchod. Samolepek jsme nakonec měli jen asi 10 a pak už je vůbec nevyžadoval a od té doby bylo po problému. Držím palečky.