Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Od jakého věku jste děti posílali na školku v přírodě? U nás ve školce jezdívají spíš starší děti, ale teď zbyla místa a mohla by jet i naše dvojčata - 4 jim budou v létě. Jako asi by to pro ně byl super zážitek s kamarády (do školky chodí moc rádi) a navíc by tam měli jeden druhého, ale na druhou stranu si říkám, že jsou na to asi ještě malí. Jsou sice zvyklí na spaní beze mě, ale vždycky s babičkou nebo někým z rodiny, sami a navíc takhle na 5 dní ještě nikdy nebyli ![]()
Malá jela poprvé loni na jaře, když byla v soukromé školce, tehdy jí bylo 2,5let a zvládla to úplně v pohodě, moc se jí tam líbilo…letos chodí už do státní a za necelý měsíc mají jet taky na ŠVP-no nepojede-nevěříme učitelkám a hlavně nejede nikdo z její třídy…
Nase skolka nejezdi, ale ani bych neposlala, protoze nejsem spokojena, stacili vylety, kde deti cely den nepiji, kolikrat prisli fotky jak jsou v desti bez plastenek, pritom je meli v batohu, jednou i fotka, jak kluk pada z klouzacky hlavou napred, takze mam jasno.Tim chci rict, ze sama vis, jak jsou tve deti sobestacne, prubojne, styskave a jake jsou ucitelky, taky by me zajimala vzdalenost, abych pripadne vyzvedla.
Jsou dva, tak bych to vůbec neřešila a poslala bych je. Malá jede poprvé za pár dní, už se hrozně těší. Je jí tedy „už“ 5,5 ale v životě beze mě nebyla, ani u babiček. A spí se mnou v posteli
A já se nebojím, naše učitelky tedy hlídají oblečení a pití i v běžném provozu.. Tím reaguji na příspěvek přede mnou..
U nás na školku v přírodě berou předškoláky a děti ten rok předtím, takže cca od 4,5 let. Dcera je říjnová, takže je zařazená letos ještě do malých (čekají ji ve školce ještě 2 roky), tak nepojede. Kdybych se hodně hádala, asi by mi ji vzali, ale ona ani nechce, tvrdí, že pojede až za rok (byla by tam nejmenší)
Co jsem tam vloni měla předškolačku (teď už je ve škole), tak si školku v přírodě moc chválila, hrozně se ji tam líbilo. Ale chtělo to trošku samoobsluhy, prostě se umět převléct, říct si o pití, dojít si na wc, obléct se a obout a tak. Prý si i sami čistili zuby a česali se
Takže za mě, pokud to není specielně pro mrňata, poslala bych tam dítě cca od 5 let schopné samostatné existence ![]()
Dcera byla poprvé ve 4 letech, klidně bychom ji poslali o rok dříve, ale nechtěla. Byly zvyklá, že klidně bez nás týden u babiček vydržela. Nejlepší je probrat to s učitelkami, ony dokážou nejlíp posoudit, jaké děti jsou a zda mají na to být na takové akci hodné. Obecně se doporučuje dávat děti do kroužků a na podobné akce až si na školku zvyknou, tedy od cca 4 let.
Tak zkusi a uvidite. Kdyz bude nejhur, tak si pro ne zajedete.