Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobré ráno,
prosím chtěla jsem se zeptat jestli z Vás někdo prodělal neštovice v dospělosti a jak to probíhalo. Nebo někdo z Vašich známých.
Přítel 40let to chytnul od dětí a má to teda katastrofální.
Má to už 4 den od prvního pupínku, ale tak 3 dny co se začal osýpat hodně. Dnes mu vylezli na obličeji, je úplně červenej a jsou to takové ošklivé velké boláky. Dokonce má jednu na víčku a jednu v oku. Záda a břicho taky uplně rudý. Horečku nemá, bere si preventivně paralen. Tak doufám, že už je to konečná, nebo se to může ještě nějak zhoršovat? Na internetu píší hrozný scénáře…
Tak prosím jak dlouho Vám to ještě vylejzalo, jak jste to přežili, a nějaké rady na svědění a hojení? Pudr k prdu, nemažem ničím, vyjde to uplně na stejno. Dokonce nějaká paní psala, že mazala slivovicí a nesvědilo jí to ![]()
Moc děkuji za odpovědi ![]()
Chlap to taky chytil až dospělý od dcery…
Pupínků asi neměl tak moc, ale tři dny horečka, nejvyšší fyzický výkon byl zajít si na záchod.
Na svědění bral Fenistil nějaké tobolky, těžko říct, jak moc to pomáhalo.
Pudrem nemazat, zbytečně to „zacpete“, pod pudrem to nedýchá…
Doporučujou se koupele v slabounkém roztoku hypermanganu (jen narůžovělá voda) - opláchnout, ideálně nechat uschnout, zbytky opatrně utřít - ať neporušíte puchýřky.
Ať je brzo lépe.
Kamarádka je měla 19 letech a s horečkama 41,5st skončila na 2 týdny na JIPce.
Jinak v očích a na víčkách to měly obě moje děti. Osvědčilo se mi taky nemazat, jen koupat v hypermanganu. Krásně to zasychá. Fenistil nepomáhal ani jednomu. Dcera je měla v 7 letech a záda vypadaly jak koberec neštovic, strašné
Oba měli 2 dny pár pupínků, pak 2 dny největšího výsevu a pak už to bylo dobrý. U dospělého to asi potrvá dýl.. ![]()
@Sončik pritele mi je lito, vím jake to je, chytla jsem je letos v únoru od syna. Očistec.. Horečky, zimnice, únava. Pupínků nespocetne a všude. Ničím jsem je nemazala. Sprchovala jsem se krátce každý den, byla to hrozna úleva.. Vyrazne se mi ulevilo tak šestý, sedmy den.. Na svedeni dithiaden. Pokud má nestovici v oku, zavolejte si na oční a zeptejte se co s tim. Mé chtěla oční hned vidět, pokud jsou prý nestovice v ocich, je to nebezpečné. Nejvíc me potrapily pupínky v krku, nemohla jsem vůbec polykat. Jo a ikdyz jsem se neskrabala, mam jizvy po celem tele. Preju ať je brzy líp ![]()
Chytla jsme je před rokem od dcery a to i přesto, že jsem se před pěti nechala naočkovat (poctivě 2 vakcíny), průběh nebyl tak strašný, jeden den teploty, pak jsem se trochu osypala s tím, že největší boláčky jsem měla v obličeji.
nejvíc mi pomohly koupele v hypermanganu, jinak nemazat
za týden už jsem byla ok
Neštovice jsem měla v 25 letech, obsypaná jsem byla od hlavy až k patě, měla jsem je úplně všude, ve vlasech, na sliznicích… prostě jeden velký pupínek… trvalo to u mne asi tři týdny, horečky jsem moc neměla, možná jen ze začátku zvýšenou teplotu… mazala jsem se pudrem, tenkrát na to nic jiného nedoporučovali a nedávali… jo, svědilo to hodně, přežila jsem to… dnes už ani nevím jak…
![]()
No obecně se říká, že u dospělých mají neštovice dramatičtější průběh co do výsevu i teplot (horečky) - a zdejší komentáře to potvrzují. Hlavně u žen je nebezpečí v případě souběžného těhotenství.
Myslím, že to nejhorší už máte za sebou. Přeji brzké uzdravení ![]()
Měla jsem cca měsíc zpátky. Nejhorší byli dva dny než jsem se osypala. Migréna, tlak za očima, bolest svalů. Měla jsem cca 20pupínků a to z většiny na břiše. Bez teplot, po týdnu jsem šla ven. Průběh snů, ale hak tak koukám jsem spíš výjimka
Edit: pudr jsem nemazala ani klukům ani sobě. Kapala jsem fenistil a koupala ve slabém hypermanganu ![]()
Manžel je chytil ve 35 letech, vysoké horečky, pupen na pupenu všude -doslova. Natírat jsem ho mohla štětcem. Hrabal se z toho 3 měsíce.
No tak to sis taky užila. Masakr. No s tím okem mám taky strach. Co ti na to doktorka řekla? On to má v koutku, ne u nosu, ale v tom druhým. No a hlavně on nikam nepujde. Má obličej červenej a nateklej, jak kdyby skočil do horkýho oleje. A dnes bych musela volal někam do nemocnice. No děs běs nemoc.
Neumisa, co si mám představit pod tím, že se z toho hrabal 3 měsíce? Jako, že se mu to 3 měsíce hojilo? No můj to má taky tak. Hnusný nateklý boláky. Hlavně obličej, krk, břicho ho uplně pálí. No masakr. A některý, co už praskli, tak okolo uplnej červenej nateklej flek, jak po štípnutí. A jak dlouho mu ty pupence lezli? Mě přijde. že je to čímpál horší. Byl s tím někde u doktora?
Děkuji
pupínky (jestli se to tak dá nazvat) se mu vysévaly 3 týdny - to měl vysoké teploty, další měsíc se mu hojily - teplota už jen zvýšená, nechutenství, pocení. Další měsíc, než se dostal z vyčerpání.
U doktorky nebyl, neboť ta prohlásila, že nemá karanténu a ať jí tam neleze (naprosto boží přístup, mazali jsme od ní hend, jak to šlo)- všechno jsem s ní řešila po telefonu.
@Sončik u oka to nevadí. Nesmí to mit na spojivkach a na vnitřních vickach. Já jsem na spojivkach mela prý něco jiného než nestovice, takže dobry. Ale k doktorce jsem musela hned druhý den co jsem ji volala. Šla jsem přes poledne - abych někoho nenakazila ![]()