Průměr na dovolenou-nově?

1078
11.3.10 17:29

Průměr na dovolenou-nově?

Zdravím a jdu pro radu či spíš vysvětlení. Manžel má v práci „kvalitní mzdovku“ mzdy jse před mateřkou dělala a mslím si, že se pořád dobře orientuju. Ale nechci ji křivdit tak zkusm nastínit problém.
Průměr na dovolenou se dle mě počítá z předcházejícího uzavřeného kvartálu, celková mzda včetně prémií za odpracované dny/ odprac. hodinami. a vyjde průměr na dovlenou na hodinu
a ona to počítá tak, že oni mají nějakou část mzdy jako základní, dejme tomu 10 000,– a k tomu mají měsíčně podílovou část mzdy někdy 5000,–kč někdy 17 000,–kč je to různé každý měsíc, a ona to bere tak, že to co dostanou např. v prosinci navác nad základ, podělí 12 a následujících 12 měsíců jim k výpočtu průměru pro náhrady připočte 1/12 - já nevím jestli jste mě pochopili, já ji moc ne a myslím si, že je to blbost, chtěla bych znát váš názor.
Díky moc

Iva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101681
11.3.10 18:32

Podle mě je to taky blbost, průměr by měl být z posledního celého kalendářního čtvrtletí, pokud je tam alespoň 21 odpracovaných dní, pokud ne pak předpokládaný výdělek. Děleno hodinama, to se pak používá celé další kalendářní čtvrtletí. Proto je u nás finančně nejzajímavější brát si dovolenou leden - březen :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
11.3.10 18:53

No ale správný postup je ten, že pokud je v prosinci ve mzdě nějaká zásadní roční odměna, rozpočítá se do průměrů za všechna čtyři čtvrtletí :wink: , takže brát si dovolenou v lednu až březnu je stejně výhodné jako v říjnu. Možná, že se s tím každý nechce drbkat, ale je to tak správně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101681
11.3.10 19:33

Nojo, ale my to máme psané jako čtvrtletní… máme nějaké odměny každé čtvrtletí, ale to poslední jsou větší.

Jo a kde prosím najdu správný postup, nejsem sice účetní, ale ráda se přiučím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
petch
12.3.10 08:01

No nám ještě na školení říkali, že je to o výkladu a ne každá mzdovka to tak dělá a záleží jak je popsaná odměna ve vnitřním předpisu nebo smlouvě, ale pokud odměna je za určité období, tak by do něj taky tak měla být započítána.
 Petra

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat