Práva zaměstnanců

464
7.3.10 10:17

Práva zaměstnanců

Ahoj, potřebovala bych prosím poradit!
Manžel pracuje jako pekař, v prac. smlouvě má uvedeno 38,75hod. týdně, což je 155hod. měsíčně. V únorovém harmonogramu docházky má uvedeny denní směny od 6–16.00 hod (sečteno jako 9.hod) – přitom by to mělo být 9.5hod, když má půlhodinovou přestávku) u směn od 6–18.hod. už je to sečteno vpořádku, jako 11.hod (to má hodinovou pauzu) no ale zpátky k tomu,o co mi vlastně jde. Měsíc má sečtený tak, že celkem odpracováno má 152hod (ale oni počítají těch 9.5 odpracovaných hodin jako 9hod) takže on za ten měsíc má 10 takovýhlech hodin – tudíž má vše vpořádku a ještě dvě hodiny pracoval navíc. PROSÍM PORAĎTE, JESTLI TO CHÁPU SPRÁVNĚ :roll:

Dále v březnovém harmonogramu má naplánováno 178 hod/měsíc – ovšem opět počítají špatně odpracované hodiny, takže skutečně má odprac. 182.5hod. (což je 45.6 hod. týdně, a není to náhodou porušování zákoníku práce? max. je přeci 40.hod. týdně a zbytek přesčas ohodnocovaný o 25% z prům. hod. mzdy více,ne?!)

Navíc dneska mi přinesl domů potřetí změněný harmonogram na březen, já studuji a hlídání sem měla už dohodnuté podle předchozího! Není náhodou povinností zaměstnavatele ohlásit prac. dobu 2 týdny předem?

A nakonec ještě jeden dotaz :lol: :-( dnes přišel z práce, že musí zaplatit pokutu, že se mu hrabali ve skřínce (na které nemá zámek :think: ) a našli tam sprchový gel, který není označený, takže ho musí zaplatit – jako kdyby ho ukradl!!! přitom já mu ten sprcháč kupovala, a označenej ho měl, ale ve sprše se mu prý nálepka sloupla a zapoměl ho znovu označit! co s tím?? :cry: :cry: :cry: já jsem z té jeho práce hrozně zoufalá, a manža chodí domu vyřízenej, že je to hrozná buzerace..

TAK VÁS PROSÍM O RADU..
Předem moc děkuji!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7.3.10 11:24

Ahoj,

nedokážu Ti přesně odpovědět na všechno, ale myslím si následující:

• jestliže je pracovní úvazek 38,75 hod. týdně, tak na den v průměru připadá 7,75 hod., v únoru bylo celkem 20 pracovních dní = 207,75 = 155 hod., za březen má odpracovat 237,75 = 178,25 hod. Až hodiny odpracované nad 155 a nebo 178,25 má mít extra navíc zaplacené.
  • jinak Tvoje počítání průměr. hodin za týden nelze dělat tak, že měsíční předepsané vydělíš 4 (jako týdny), pouze únor mívá přesně 4 týdny (vyjma přechodného roku), obvykle je to 21-23 prac. dní, což je 4,2-4,6 týdne.
  • ad počítání přestávky - je třeba si znovu pořádně prostudovat pracovní řád a ostatní předpisy BOZP, případně provozní řád a ujasnit si, jak je to s čerpáním přestávky, pokud opravdu čerpá jenom v celkové délce 0,5 hod., tak je třeba to s nadřízeným probrat, to by potom špatně počítali hodiny asi všem. Pokud však čerpá méně přestávky než má, tak je to chyba na straně manžela. V minulosti se přestávky poskytovaly nejpozději po 4,5 hod. nepřetržité práce, čili to by při směně 6-16 vycházelo 2*0,5 hod., před pár lety to bylo změněno na přestávku nejpozději po 6 odpracovaných hodinách. Skutečný stav by měl najít v interních předpisech.
  • ad rozpis směn - nepíšeš, jaké období změnili, je teprve začátek března, tudíž klidně poslední týden ještě mohli změnit. Pokud je to v návaznosti na nemoc kolegy atd., tak bych řekla, že je to otázka domluvy s nadřízeným a kolegy. Takhle to obvykle funguje všude. Jednou potřebuju já volno, přístě zase kolega.
  • s tím sprcháče nevím, to je záležitost vnitřních předpisů, které neznám.

Držím palce, ať se to co nejdříve vyjasní.

Míša

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3105
7.3.10 11:34

Ahoj, s hodinami ti neporadím, já dělám v nepřetržitém provozu, takže to mám jinak, např. placené pauzy. Ale s tou pracovní dobou to máme podobně, taky dostávám rozpisy na další měsíc a máš pravdu, zaměstnanec musí být seznámený s rozpisem směn nejméně 2 týdny dopředu. (pokud není v kolektivní smlouvě dohodnuto jinak). Pokud u nás dojde k pozdější změně, tak podepisujeme „souhlas se změnou pracovní doby“, pokud by jsme to nepodepsali, byla by nám změněná směna vyplacená jako přesčas (rozdíl mezi původní a novou směnou).
A co se týká kontroly skříňky,byl u ní manžel přítomen? dal souhlas ke kotrole osobních věcí? Např. podpisem smlouvy ve které by to bylo uvedené? Pokud u kontroly nebyl a nesouhlasil s ní, podala bych stížnost písemně, nejdříve k vedoucímu firmy a podle výsledků na ispektorát práce. Nikdo se mu nemůže hrabat v osobních věcech bez jeho vědomí, mohl by pak říct,že se mu ze skříňky stratilo třeba padsát tisíc :-) nebo mobil. Měl zavolat policii, že se mu někdo vloupal do skříňky,že se nic neztratilo,ale že je prohledaná. My např. při odjezdu z parkoviště musíme ukázat kufr auta,ale kontrolor se ho ani nedotkne, jen nás žádá: otevřte kufr, ukažte co je pod dekou. Jinak nic. I když netuším,co bych jako řidička tramvaje mohla ukrást :-D ale budiž, jsou na mě slušní, ukážu jim co budou chtít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
7.3.10 12:48

Ahoj Nelo - z tvého příspěvku vidím jedno jediné - že zaměstnavatel tvého manžela s ním nechce slušně zacházet. Ten sprchový gel je jenom záminka, jak mu pobyt ve firmě ještě víc znechutit a dát mu najevo, kdo je tam pánem. To znám.

Ve vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec je tvůj manžel vždycky ten slabší. Tak to prostě reálně je. Když narazí na blba, který mu chce dát pocítit svou moc, pak zbývá jediné - změnit zaměstnavatele. Iluze, že se tady někdo dovolá svých práv, navíc pokud se jedná o zaměstnance v manuální profesi, je docela úsměvná (bez urážky prosím - mám to vyzkoušeno na sobě).

Na místě tvého manžela bych udělal následující:

1. Přesčasové hodiny bych neřešil a odkýval bych to, co chce zaměstnavatel.
2. Nadřízenému bych řekl, že sprchový gel rozhodně není výrobkem pekárny, tudíž řeči o krádeži jsou tak pro zasmání.
3. Co nejrchleji bych hledal jinou práci. Vím, že je to problém (sám to teď taky řeším), ale tady mu jde když ne o život, tak o schopnost vydělávat peníze.
4.Po nalezení jiné práce bych zaměstnavateli oznámil, že s ním končím z důvodu protizákonného prohlížení osobních věcí v mé nepřítomnosti. Odmítám jakékoli námitky a oznamuji mu, že poslední směna, kterou odpracuji, bude ta a ta. K datu, které stanovím, požaduji vydání zápočtového listu. Pokud nebude požadavek splněn, budu kontaktovat Úřad inspekce práce (krajskou pobočku) a zaměstnavateli hrozí pokuta v řádu desítek tisíc korun.
5. K datu, ke ketrému je to reálné, bych nastoupil do nové práce a snažil bych se tam dobře uvést jako pracovitý a spolehlivý zaměstnanec.

Domnívám se, že nic jiného tvůj manžel dělat nemůže.

Příslušné zákony neznám z hlavy, ale myslím, že jsou dohledatelné i s pomocí internetu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.3.10 13:10

K tomu co píše Jura, zaměstnanec může ukončit pracovní poměr
a) dohodou = nutno se se zaměstnavatelem domluvit na datu
b) dá výpověď, nemusí udávat důvod, ale běží dvouměsíční výpovědní doba
c) okamžité zrušení prac. pom. ze strany zaměstnance:

§ 56 Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem
Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže,
a) podle lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče nebo rozhodnutí příslušného správního úřadu, který lékařský posudek přezkoumává, nemůže dále konat práci bez vážného ohrožení svého zdraví a zaměstnavatel mu neumožnil v době 15 dnů ode dne předložení tohoto posudku výkon jiné pro něho vhodné práce, nebo
b) zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti (§ 141 odst. 1).

Z mého pohledu to s bodem 4. Jurového příspěvku nebude tak jednoduché.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
7.3.10 13:16

V čistě formální rovině je to tak, jak to tady bylo popsáno - souhlasím s tím… Já se ve formalitách až tak moc nevyznám. Ale nahrál bych to nejspíš na neproplacené přesčasy - vyžádat si od zaměstnavatele vytištěnou docházku den po dni, hodinu po hodině - a pokud objevím sebemenší uklouznutí z jeho strany, nic neříkat, nechat uplynout příslušnou lhůtu a bác, ruším pracovní poměr s okamžitou platností. Nelíbí se vám to? Měli jste se mnou jednat slušně.

Mám zkušenost takvou, že hulvát vždycky zůstane hulvátem a není možné s ním najít spoelčnou řeč. A pokud dělají v tém firmě takové věci jako je prohlídka skříněk bez přítomnosti dotyčného zaměstnance, tak je lepší jít jinam. Jak jsem napsal, řeším zhruba podobnou - i když ne stejnou - situaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.3.10 13:24
Jura007 píše:
Ale nahrál bych to nejspíš na neproplacené přesčasy - vyžádat si od zaměstnavatele vytištěnou docházku den po dni, hodinu po hodině - a pokud objevím sebemenší uklouznutí z jeho strany, nic neříkat, nechat uplynout příslušnou lhůtu a bác, ruším pracovní poměr s okamžitou platností. Nelíbí se vám to? Měli jste se mnou jednat slušně.

Domnívám se, že každý zaměstnanec na konci měsíce/začátku dalšího před zpracováním mezd podepisuje pracovní výkaz, čili již vyslovil souhlas s evidovanou odpracovanou dobou za dané období.
Také ještě není jasné, zda manžel od zakladatelky má skutečně nějaké neproplacené přesčasy.

Mám zkušenost takvou, že hulvát vždycky zůstane hulvátem a není možné s ním najít spoelčnou řeč. A pokud dělají v tém firmě takové věci jako je prohlídka skříněk bez přítomnosti dotyčného zaměstnance, tak je lepší jít jinam.

Naprosto souhlasím

Příspěvek upraven 07.03.10 v 13:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
7.3.10 13:24

Ve prospěch zaměstnance mluví ještě §59 Zákoníku práce:
„Zaměstnanec může zrušit pracovní poměr pouze do 2 měsíců ode dne, kdy se o důvodu k okamžitému zrušení dozvěděl, nejpozději do 1 roku ode dne, kdy tento důvod vznikl.“

De facto si tuto lhůtu může zaměstnanec libovolně natáhnout až na ten jeden rok. Dá se operovat tím, že mně zaměstnavatel sice poskytl vytištěnou docházku, ale já jsem si ji pro časové zaneprázdnění přepočítal a porovnal až později. Že tomu tak nebylo, by musel zaměstnavatel výslovně dokázat u soudu, jinak je to tvrzení proti tvrzení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
7.3.10 13:30

Ohledně toho podepisování pracovních výkazů - to tak má asi jeden z deseti mých známých. U zbytku - včetně mě - to bylo tak, že elektronická evidence docházky byla brána za neomylnou a výpis z docházkového systému jsme si museli vyžádat (i když jsme jednu dobu měli osvíceného šéfa a ten tu žádost podával začátkem měsíce hromadně, takže ty sjetiny jsme dostávali k nahlédnutí automaticky. Ale jen k nahlédnutí, nic jsme nepodepisovali.)
Nebo je pak druhá možnost, že si hodiny podřízených píše dílenský mistr (například) „do notýsku“ a pak to hlásí účetní. Opět bez možnosti ovlivnění…
Takových případů, kdy zaměstnanec podepisuje pracovní výkaz, znám málo - a rozhodně se v takových firmách, kde to existuje, k lidem chovají slušně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.3.10 13:30

Juro, ale to je jeho problém, že si nepřečetl, co podepisuje.
Já bych postup s odpracovanými hodinami spíš viděla takto:

1. zjistit, jak je to s přestávkami doopravdy
  2. pokud je rozpor mez odpracovanými hodinami a zaplacenými hodinami, požádat - ve vší slušnosti - zaměstnavatele o proplacení k nejbližšímu výplatnímu termínu, tj. za březen 2010.
  3. pokud se zaměstnavatel bude šprajcovat, vydírat, ponižovat zaměstnance, tak kontaktovat ÚP s žádostí o kontrolu.

Toto nevylučuje současné hledání jiného místa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
7.3.10 13:35

To je čistě formálně pravda. Ale zaměstnavatel má tisíce možností, jak se postarat, aby ten otec rodiny chodil domů s pěti tisíci čistého (opět vlastní zkušenost). A ještě mu striktně stanoví odpracování těch 150 přesčasových hodin v rámci úvazku tak, aby mu prakticky znemožnil odpočinek po práci… A možnosti obrany zaměstnance jsou velice iluzorní.
Takže trvám na tom, že z takové firmy bych mazal co nejrychleji pryč - i za cenu trochy blafování vůči zaměstnavateli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.3.10 13:35

Juro, já mám zkušeností pouze několik a všude se výkazy podepisovaly, i sjetiny tam, kde se používaly čipové karty. Nicméně mě zaráží ještě jedna věc, kterou nemám vyjasněnou: zakladatelka nepíše o předchozím období, z toho mi vyplývá, že problém mohl nastat výjimečně (lidská chyba a nebo se ve firmě něco děje) a nebo se jedná o nový pracovní poměr od února 2010. Ať tak či tak, v první řadě je třeba požádat o vysvětlení nadřízeného. Včetně vysvětlení toho případu s kontolou skříňky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
464
7.3.10 13:37

Moc vám děkuji!!!
jsem z toho uplně na nervy a manžel taky =/

Jen se chci ještě zeptat, na té skřínce neměl zámek, ale jmenovku jo.. Nejsem si jistá jestli podle zákona to neni jeho chyba, že tam neměl zámek.. Ale zase oni věděli že je to jeho skříňka, a myslím že do cizích věcí se prostě hrabat nemaj..
no nevim, no..

Nejradši bych tam zašla a promluvila si s nimi, poněvač manželovi řeknou že to je jinak, on jim to odkejve, aniž by mu vysvětlili jak.. prostě se nebrání a je radši sticha.. to já bych s nima zatočila, ale zase mu nechci dělat problémy a ponižovat ho =/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.3.10 13:40

Juro, pokud teď dá výpověď, tak rozhodně nestihne odpracovat 150 hodin přesčasů.

No, uvidíme, jak se to bude dále odvíjet, jaký bude přístup nadřízeného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
7.3.10 13:41

já to vidím na jednoznačnou šikanu zaměstnavatele. Prohrabávání skříňky je nezákonné a chtít proplatit gel je holý nesmysl. Bohužel, zaměstnavatel je „silnější“ a pokud se začne zaměstnanec dožadovat jakéhokoli práva, může dopadnout ještě hůř. Osobně bych se taky asi co nejrychleji poohlížela po něčem jiném, je to asi nejlepší řešení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat