Předání zápočtového listu bývalým zaměstnavatelem
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
jak mi ho má předat
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli mi někdo poradíte s mým problémem. Jde mi o to jestli mi bývalý zaměstnavatel musí zápočťák doručit třeba poštou nebo si ho já musím vyzvednout. K 31.12.2009 jsem skončila pracovní poměr, 15.1.2010 jsem si šla pro zápočťák a nebyl mi dán, s tím, že ještě není, jenomže já opravdu nemám čas abych tam chodila třikrát týdně. Dodnes ho nemám. Zdržuje je to takhle protože jsem skončila, tím jsem si jistá ( kolega na něj čekal 5 měsícu) ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
To nemuze.Muzes jit na urad prace a oni mu udelaji bubu.Me ho taky takhle jeden zamestnavatel zdrzoval tak jsem to ohlasila ale je to 7let zpatky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, záleží taky na tom, jestli už má mzdová účetní zpracované mzdy, a to 15.1. mít ještě nemusela, ale od té doby už uplynulo moře času
. U nás ve firmě vystavuje mzdová zápočťák před zpracováním mezd bez toho posledního měsíce a po zpracování mezd vystavuje další včetně posledního měsíce. Jestli Ti bývalý zaměstnavatel nechce vydat zápočťák „za trest“ žes odešla, tak bych se obrátila na Úřad práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No jo, jenže já na úřad práce nemůžu jsem momentálně OSVČ a s těma oni nechtějí mít nic společnýho
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jitula: Ja si myslim ze je to jedno.Ale tenkrat sefovi hrozila pokuta.Do urcite doby ho musel dat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nejde o to, že jsi OSVČ, při UP jsou inspektoráty práce nebo jak se to nazývá a ty by to měli řešit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jak pise Jani neco takoveho tam je.Oni mu zavolaji on jim neco rekne a do urcite doby ti ho musi dat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na vydání zápočtového listu je určitá lhůta. Z hlavy nevím, jestli je to do patnácti dnů nebo víc, ale i tak už lhůtu hrubě přetáhli. Tím se zabývá Úřad inspekce práce (ÚIP), ale nejsem si jistý, jestli spadá pod pracák. Že jsi teď OSVČ, to není rozhodující, důležité je, jestli jsi byla předtím v zaměstnaneckém poměru (smlouva uzavřená podle Zákoníku práce). Pokud ano, měli by se tím zabývat…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Trocha terminologie podle chytré knížky „Mzdová účetní 2010“:
Povinost zaměstanvatele spojené se skončením pracovního poměru: 1)vydat posudek o pracovníč innosti, pokud o to zaměstnanec ožádá a to do 15 dnů od požádání. 2)vydat zaměstnanci potvrzení o zaměstnání (zápočtový list) 3)vydat zaměstnanci na jeho žádost potvzení o průměrném výdělku 4)odeslat evidenční list důchodového pojištění
- do 8 dnů ohlásit příšlusné ZP ukončení prac.poměru a ve stejné lhůtě to oznámit na OSSZ
6)do jednoho týdne oznámit soudu, který nařídil výkon soudního rozhodnutí srážkami ze mzdy (exekuci), že povinný přestal u něho pracovat…
AD Zápočtový list -
už se na něm neuvádí průměrný výdělek, ani dávky nemocenského pojištění, tzn. že zápočtový list by měl být zaměstnanci předán v den ukončení pracovního poměru. Je jedno, že mzdová účetní nemá zpracovány mzdy za uplynulé období. Zápočtový list by měl být předá osobně zaměstnanci buď ještě poslední den v práci, nebo pak poštou do „vlastních rukou“ a to neprodleně po jeho vystavení.
Tudíž bych si zašla na Úrad práce - nějaké to kontrolní oddělení. Stačí podle mne zajít tam, vylíčit jaký máš problém a oni tě pošlou někam dál. A pak není vyloučeno,že k bývalému zaměstnavateli nakráčí kontrola z Úřadu práce a bude se milej zlatej divit.
Zažili jsme tyto kontroly u pár našich firem, a pokudy jsou pak astronomické.
Nevěš hlavu, a zkus někam zajít ![]()
Držím ti palce
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím ženy. Jako by toho poslední dobou nebylo málo, tak ještě řešíme bývalého zaměstnavatele. Otázka..lze podat daňové přiznání bez zápočťáku a bez výplatnic? I za cenu toho, že by se manžel okradl, kdyby se to dalo počítat třeba podle minimální mzdy, která v ČR je? Manžel přestoupil do nové práce v srpnu. Od té doby se snaží bývalého šéfa uhnat o zápočťák. V lednu už to vypadalo nadějně, prý mu to nechá v práci. Nakonec z toho nebyl zápočťák, ale naprosto nepoužitelný papír o výši výdělku za tři měsíce (potřebujeme leden-červenec). Za to období se třikrát měnil název firmy, všechny smlouvy manžel má. Jenže vyhrožování finančákem a pracákem nezabírá (na finančák a na sociální přítel dnes jel, zítra jede na inspekci úřadu práce (či jak se to jmenuje). Už řeší s VZP, že za něj neplatil zdravotní, sociální prý od března také nemá hrazené (naštěstí po předložení smluv to nechtějí po manželovi), ale teď nás už pomalu začíná tlačit čas kvůli daňovému přiznání. Přeci tam nenecháme slevu na dvě děti a vyživovanou manželku ![]()
Takže otázka jasná…co se dá dělat, když bývalý zaměstnavatel prostě zápočťák nevydá? (výplatnice manžel nemá, ty prostě nedostával, byť jsem ho několikrát upozorňovala, že by si o ně měl zabojovat)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zápočtový list je z hlediska daně z příjmu k ničemu. Potřebujete od všech zaměstnavatelů v průběhu roku 2013 tzv. Potvrzení o zdanitelných příjmech. Je možné, že ten tzv. „nepoužitelný papír“ je jedním z potvrzení. Neuvádíte dost informací - pojem „třikrát se měnil název firmy“ nic neříká o tom, zda se jedná o totéž IČ a nebo zda se jedná o 3 různá zaměstnání u tří různých firem, byť se stejným majitelem - čemuž nasvědčuje Vaše informace, že manžel má všechny smlouvy (se třemi firmami?) a potvrzení o zdanitelných příjmech jenom za část požadovaného období. Napřed je třeba objasnit, o kterou z výše uvedených situací šlo a poté požadujte zmíněná potvrzení. Bez těchto podkladů daňové přiznání za rok 2013 relevantně nejste schopni sestavit. V hodně špatné situaci, kdy zaměstnavatel zanikl z titulu ukončení činnosti či je naprosto nekontaktní, by bylo akceptovatelné tato potvrzení, po dohodě na správě daní na fin. úřadě, nahradit kopiemi podrobných výplatních pásek a potřebné údaje z nich do přiznání nasčítat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nirrti Manžel se před chvílí stavoval doma, nakonec na tu inspekci úřadu práce zajel dnes. Výsledek? Není možné daňové přiznání sestavit. Jde o tři různé firmy, prázdné firmy, z nich jedna je v insolvenci (přitom manžel dělal pořád to samé, na stejném místě..pro něj se neměnilo nic, jen podepisoval smlouvu s razítkem jiné firmy). Na tom inspektorátu řekli, že bohužel nemají žádné páky, kterými by donutili zaměstnavatele vydat potvrzení o zdanitelných příjmech. Jedině to podat na soud, ten může nařídit zaměstnavateli vydat „věci“, ale i kdyby jsme soud vyhráli, ještě to neznamená, že zaměstnavatel najednou začne spolupracovat. Prý očividně ví, jak věci fungují a že na něj nemůžou. Na finančáku potvrdili to, co jste psal/a, že ve výjimečných případech lze údaje získat z kopii výplatních pásek, ale jak jsem psala, zaměstnavatel je manželovi nedával. Takže my jsme ve slepé uličce a bohužel přijdeme o bezmála 50 tis., protože sociální to nezajímá, inspektorát na něj nemůže, finančák nemá potřebné papíry a soudy? Tak s těmi už máme taky zkušenost negativní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kakika A co zkusit dojít osobně priskrtit účetní? Ze se od ní nehne, dokud to nevytvoří…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 Na místě, kde účetní naposled byla, zbyla jen prázdná kancelář. Je to fakt hrozná situace, chce se mi křičet. A jet přiškrtit jeho taky nepomůže, protože už se manželovi jednou vysmíval, že zápočťák z něj nikdy nedostane (asi trest za to, že u něj skončil). A je to bývalý policista, takže kdoví, jak by se pak dokázal ještě mstít ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kakika Tak se, bohužel, potvrdilo to, čeho jsem se obávala. Jedno potvrzení zřejmě máte, firma, která je v insolvenci - tam se obraťte s žádostí o vydání potvrzení, případně opisů podrobných výplatních pásek na insolvenčního správce - kdo jím je najdete na portále www.justice.cz, insolvenční rejstřík. Měl by od firmy mít převzíté účetnictví a měl by žádosti vyhovět. Poté je otázkou, co zbývá. Je-li šance tady dostat alespoň tu pásku od třetí firmy, nebo jakého časového období se to týká. Ve Vašem případě, pokud měl manžel tak vysokou sraženou daň, že se to vyplatí, by bylo možná vhodné obrátit se na daňového poradce a požádat o tzv. odklad, který Vám může, na základě plné moci, dát a přiznání potom zpracuje a předloží on ve lhůtě do 1.7.2014. Sice to bude stát nějaký peníz, ale možná by se Vám to vyplatilo. Získáte tím čas na opatření potřebných dokladů.
Příspěvek upraven 17.02.14 v 14:08
- načítám...
- Citovat
- Zmínit