VŠ, dítě, práce, rodina - dá sa to zvládnuť?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
dá sa to zvládnuť?
Ahojte všetci, napíšte mi niekto či je možné zvládnuť štúdium VŠ, 3-ročné dieťa, domácnosť, rodinu a prácu????????
Chystám sa do práce, no mám z toho strach…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
já zkušenost nemám ale moje kamarádka má 3 děti dceru 10 kluka 6 a kluka 2,5 a před týdne dodělala doktorát a do práce chodí 2× týdně ![]()
- Citovat
- Upravit
ahoj nepsala jsi už jednou podobnou diskuzi? zvládnout se to dá pokud máš babičky na hlídání jinak si mylsím ,že toje na blázinec.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Podle mě záleží především na 3 základních věcech:
1/ Pomáhá partner s domácností
2/ Budeš chodit do práce 5 dní v týdnu minimálně 8 hodin denně - nebo zkrácený úvazek
3/ Pomůže ti někdo s malým?
Podle tohoto bych se (já osobně) rozhodovala.....
- Citovat
- Upravit
Palina to vystihla,ale myslím,že taky záleží,jaký jsi studijní typ-znám maminu,která si skripta párkrát přečte a vše umí,má dobrého pamatováka a některá se to musí opravdu po nocích nadřít.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já jsem důkazem toho, že se to zvládnout dá. Nejsem ta, která to zvládla, ale jsem skoro to tříleté dítě
. Naši, když končili VŠ (při zaměstnání), tak mně byly 2 a bráchovi 3, takže to zvládli se dvěma dětmi. Ovšem je fakt, že dost pomáhala babička..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
thea píše:
Palina to vystihla,ale myslím,že taky záleží,jaký jsi studijní typ-znám maminu,která si skripta párkrát přečte a vše umí,má dobrého pamatováka a některá se to musí opravdu po nocích nadřít.
Já to brala „podle sebe soudím tebe“…tedy aspoň ten studijní typ
![]()
- Citovat
- Upravit
hkac píše:
Tak já jsem důkazem toho, že se to zvládnout dá. Nejsem ta, která to zvládla, ale jsem skoro to tříleté dítě. Naši, když končili VŠ (při zaměstnání), tak mně byly 2 a bráchovi 3, takže to zvládli se dvěma dětmi. Ovšem je fakt, že dost pomáhala babička..
Moje teta to taky zvládla..Studovala,pracovala a do toho 2 děti po 2 letech po sobě..
Maminka přítele taky.S prvním dítětem maturovala,s druhým promovala a pak okamžitě do práce,hned brzy potom se narodilo třetí dítko..
Jen jsem chtěla podotknout,z jejich vyprávění vím,že byla trochu jiná doba,co se týče možností,financí i podpory.
Nic ve zlém,ale já bych nesrovnávala nesrovnatelné ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Palina.zl píše:thea píše:Já to brala „podle sebe soudím tebe“…tedy aspoň ten studijní typ
Palina to vystihla,ale myslím,že taky záleží,jaký jsi studijní typ-znám maminu,která si skripta párkrát přečte a vše umí,má dobrého pamatováka a některá se to musí opravdu po nocích nadřít.![]()
já jsem zas ten druhý typ
se divím,že jsem odmaturovala
vyšku bych ted nezvládla,i když někdy mě mrzí,že jsem to nezkusila za bezdětna
hned po střední.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
thea píše:Palina.zl píše:já jsem zas ten druhý typthea píše:Já to brala „podle sebe soudím tebe“…tedy aspoň ten studijní typ
Palina to vystihla,ale myslím,že taky záleží,jaký jsi studijní typ-znám maminu,která si skripta párkrát přečte a vše umí,má dobrého pamatováka a některá se to musí opravdu po nocích nadřít.![]()
![]()
se divím,že jsem odmaturovala
![]()
vyšku bych ted nezvládla,i když někdy mě mrzí,že jsem to nezkusila za bezdětna
hned po střední.
No já právě taky…tak proto jsem uvedla ty 3 věci, které bych potřebovala - já osobně - pro případné studium. Pokud by zakladatelka byla ten typ, kterému to do hlavy „leze samo“, tak by stačila občasná výpomoc s hlídáním. Já bych potřebovala výrazné úlevy u všech tří věcí…
. Studium mi sice šlo…ale při představě současného života (vstávat v 5:30, odvézt Matyho do školky, pak práce, návrat domů v 17 hodin a občas i později, pak domácnost…a babička 400km)…můžu si s tebou podat ruku v tvrzení: Škoda, že jsem si neudělala VŠ za „bezdětna“… ![]()
- Citovat
- Upravit
Kromě výše zmíněných bodů: hlídací babičky, částečný/plný úvazek, pomáhající manžel (možná bych tento bod zaměnila za slečnu na úklid), bych přidala ještě další:
- záleží také na tom, jaká jsi povaha (akční, učíš se rychle, zvládáš organizaci času a jsi 2× tak výkonná než je běžné, neúnavná/neunavitelná, máš sebedisciplínu)
- jaká je povaha tvé dítě (klidné, hyperaktivní, úzkostný uplakánek)
- motivace - zda to skutečně chceš
Já to tak mám (dítě, práce, VŠ), ale ne že bych to zvládala a byla z toho nějak nadšená. Hlavně mi chybí ten bod 4!! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Palino-to je přesný-za 2 týdny mi končí RD,začnu pracovat,celé dny v tahu,do toho jedna školačka,druhá se bude vozit 15km k babi na hlídání,od září do školky-ale ta je vedle,naštěstí i škola,do toho domácnost,bych se musela učit fakt po nocích a znám se,že to bych vůbec nezvládla-v noci ráda spinkám ![]()
ale mooc držím palečky všem maminám,které studují a mají na to,máte můj obdiv ![]()
Teeerinko a budeš si podávat přihlášku už letos? a na jakou školu?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ahojte, nebudem si podávať prihlášku, ja už študujem 5.rokom, momentálne som v prváku nad inžiniera na ekonomickej fakulte v Ostrave. Pisali ste, ze dost zalezi i na tom ako rychlo sa ucim. No tazko povedat, myslím, ze to ide celkom v poho…ved prechádzam takmer so samymi jednickami, ale je toho neskutocne vela. Kazdy druhy predmet seminarka, teraz diplomovka, uz teraz sa ucim takmer celý den, a v noci tak do 2 - 3, podla situácie.
Malého som bola včera zapísať do škôlky, od 9.mesiaca ho vezmú - čiže dovtedy by som si chcela nájsť prácu. Myslím, že niečo na polovičný úväzok by som snad zvládla. Na druhej strane, musim povedat, ze som uz skoro psychicky na dne. Vsetci (manzel, rodicia, nepriamo skvorka, surodenci) do mna tlacia, ze nech do práce idem. Stále nieco zháňajú, stále mi posielajú nejaké ponuky…ja mám z toho úplnú hrôzu. Nie ze by som do práce íst nechcela, ale mám strach, ze toho bude na mna fakt privela. Navyse este som nikde nepracovala, len brigadne…po strednej som nastúpila na VŠ, porodila som syna a teraz som tu a neviem ako dalej. A co sa ešte týka pomáhania manžela v domácnosti - tak nič moc. On si myslí, že doma nerobím nič (lebo ja ked som v skole a on baví malého, tak nic robit nemusí, len navarí a pomyje riad, prípadne poodnása rozhádzané veci. No to, ze treba občas utriet riad, povysavat, poumyvat podlahy, kupelku, vecko, pozehlit, oprat…to on nevnima), cez skúškove sa hádame ako psy, keď nestihnem pomyť riad. Cize z jednej strany vyvíja na mna tlak nech idem do práce, na druhej strane necítim žiadnu podporu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A proč tě nutí jít do práce? Kvůli financím? Nevycházíte s penězi? Pokud to jenom trochu jde, tak vydržte a dodělej nejdřív školu! Vždyť už to máš za pár.. Byla by škoda to nedodělat, kdyby ses psychicky zhroutila z toho, že budeš přetížená. Protože jak začneš chodit do práce, tak ti přibude další stres a hlavně budeš unavená a do učení se ti nebude chtít.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Thea: Abych byla upřímná, tak jsem se chystala jít studovat…letos od září. Ne VŠ, ale „jen“ tříletou VOŠ. Tak nějak jsem ani nepřemýšlela, že bych to nezvládla…vystudovat nějaký zdravotní obor byl vždycky můj sen. Nicméně - člověk míní, život mění. „Můj“ obor letos neotvírají, ale hlavně jsem neplánovaně těhu. A se dvěma dětma…zvlášť, když se budu brzy vracet z RD do práce…potěš koště. To si umíš určitě představit
![]()
- Citovat
- Upravit