Dovybrání dovolené při rodičovské?

40
4.3.10 14:17

dovybrání dovolené při rodičovské?

Prosím, nevíte někdo, jak je to s nevybranou dovolenou? Prcek se mi narodil v říjnu a nestačila jsem si z minulého roku dovybrat 7 dní. Zaměstnavatel mi řekl, že mi jí proplatí až mi zkončí mateřská, dřív ne, tudíš za 3 roky. Dřív to prý nejdeš. Jedna moje kamarádka ale dostala proplacenou dovolenou při přechodu z mateřský na rodičovskou. Jen mi jí nechce dát, nebo pro to má opravdu důvod?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
284
4.3.10 14:20

podle mě musí dát před nebo po mateřský, aby čekal až na konec rodičovský je blbost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
4.3.10 14:21

přesně tak, ta dovolená se proplácí na konci mateřské, nikoli rodičovské, tudíž po 6ti měsících :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
781
4.3.10 14:21

A rozuměli jste si dobře?
Když píšeš, že ti zaměstnavatel řekl, že ti dovolenou proplatí, až ti skončí mateřská, tak to je přesně ono - mezi mateřskou a rodičovskou :). Já to tak měla taky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
4.3.10 14:22

ahoj mateřská ti končí za 22 týdnů od narození dítěte a pak ji dostaneš zaplacenou, pak přeci máš rodičovskou dovolenou, lidi si hodně pletou tyto pojmy a máš nárok na na celou letošní dovolenou!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
4.3.10 14:23

a nejen to, mně bylo řečeno, že se dokonce každý rok proplácí nárok na dovolenou, u nás je to 25 dnů, takže mi zaměstnavatel příští (a pak ty dva další) rok těchto 25 dnů proplatí, je to snad nějaká novinka, ale prý podložená zákonem :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
616
4.3.10 14:23

Mě zaměstnavatel proplatil zbytek dovolené po ukončení mateřské, tzn. když jsem přecházela na rodičovskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
616
4.3.10 14:24
eva76 píše:
a nejen to, mně bylo řečeno, že se dokonce každý rok proplácí nárok na dovolenou, u nás je to 25 dnů, takže mi zaměstnavatel příští (a pak ty dva další) rok těchto 25 dnů proplatí, je to snad nějaká novinka, ale prý podložená zákonem :palec:

Evo to je pravda? Nic jsem o tom neslyšela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
4.3.10 14:31
eva76 píše:
a nejen to, mně bylo řečeno, že se dokonce každý rok proplácí nárok na dovolenou, u nás je to 25 dnů, takže mi zaměstnavatel příští (a pak ty dva další) rok těchto 25 dnů proplatí, je to snad nějaká novinka, ale prý podložená zákonem :palec:

evo to je nejakej sum ne?? v dobe rodicovske nejsi v pracovnim pomeru tak kde by vznikal ten narok?? :nevim:

petro: od zamestnavatele to ale neni povinnost…proplati pouze pokud si podas zadost…a pokud prosvihnes nejakou lhutu (ted nevim z hlavy kolik dni po skonceni materske to je) tak nemas narok na nic. takze podej pisemne…kdyby delal obstrukce at mas v ruce papir :wink:

Příspěvek upraven 04.03.10 v 14:47

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
4.3.10 14:46
eva76 píše:

to je pěkný blud, proplatí ti jenom dovolenou pokud jsi na mateřské dovolené nikoliv na rodičovské,takýže žádné další dva roky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9044
4.3.10 14:53

Ahoj,ja jsem ted zacatkem unora koncila materskou a nastupovala na rodicak,z minulyho roku jsem mela jeste 24 dnu dovoleny,takze mi je ted proplati a zaroven budu brat rodicak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29744
4.3.10 14:55

Do nároku na dovolenou se počítá i mateřská dovolená (ne rodičovská), takže pokud v roce se odpracuje nejméně 60 dní - třeba i na mateřské, tak vzniká nárok na dovolenou za celý rok. Ale musí se o ní požádat, po skončení pobírání peněžité podpory v mateřství jinak nárok propadá.
Dcera se narodila v listopadu 2007, takže mně to vyšlo a měla jsem nárok na proplacení celé dovolené na ráz i za rok 2008. Ale zaměstnavatel mně to také nechtěl proplatit, vůbec o tom nevěděli, je to ale v Zákoníku práce.
Po dobu pobírání rodičovského příspěvku nárok na dovolenou už není.

Příspěvek upraven 04.03.10 v 17:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
4.3.10 15:04

já teda nevim, mně o tom informovala naše HR, s tím, že mi chodí výplatní pásky, kde mám tuto dovolenou zmíněnou :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
4.3.10 15:07
Dcera se narodila v listopadu 2007, takže mně to vyšlo a měla jsem nárok na proplacení celé dovolené na ráz i za rok 2008. Ale zaměstnavatel mně to také nechtěl proplatit, vůbec o tom nevěděli, je to ale v Zákoníku práce.

jo, to bude možná ono, když jsem nastoupila mateřskou v listopadu a čerpám ji ještě letos, mám tím pádem nárok na proplacení letošní dovolené, jasně…
s tou rodičovskou se omlouvám za mystifikaci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11314
4.3.10 15:20

Já jsem po tom docela hodně pídila minulý měsíc a mělo by to fungovat takhle:
nevybranou dovolenou můžeš čerpat před mateřskou (zaměstnavatel ovšem nemusí umožnit) nebo po mateřské (to už je povinnen ti vyhovět a umožnit ti ji čerpat). Co je nejpodstatnější - musíš si o ni u zaměstnavatele ZAŽÁDAT a to před skončením mateřské.
Pokud nepožádáš a nastoupíš rodičovskou dovolenou (což je stav u zaměstnavatele), dovolenou si můžeš vybrat až po RD - a navíc se kvůli neodpracovaným dnům dovolená krátí, takže je to rozhodně nevýhodné.
Pokud správně počítám, tak už pravděpodobně nestíháš, protože nebereš mateřskou (ta je půl roku) ale rodičák, takže v tomhle případě má podle mě zaměstnavatel pravdu, protože jsi to prošvihla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat