Dovybrání dovolené při rodičovské?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
dovybrání dovolené při rodičovské?
Prosím, nevíte někdo, jak je to s nevybranou dovolenou? Prcek se mi narodil v říjnu a nestačila jsem si z minulého roku dovybrat 7 dní. Zaměstnavatel mi řekl, že mi jí proplatí až mi zkončí mateřská, dřív ne, tudíš za 3 roky. Dřív to prý nejdeš. Jedna moje kamarádka ale dostala proplacenou dovolenou při přechodu z mateřský na rodičovskou. Jen mi jí nechce dát, nebo pro to má opravdu důvod?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
podle mě musí dát před nebo po mateřský, aby čekal až na konec rodičovský je blbost
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
přesně tak, ta dovolená se proplácí na konci mateřské, nikoli rodičovské, tudíž po 6ti měsících ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A rozuměli jste si dobře?
Když píšeš, že ti zaměstnavatel řekl, že ti dovolenou proplatí, až ti skončí mateřská, tak to je přesně ono - mezi mateřskou a rodičovskou
. Já to tak měla taky…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ahoj mateřská ti končí za 22 týdnů od narození dítěte a pak ji dostaneš zaplacenou, pak přeci máš rodičovskou dovolenou, lidi si hodně pletou tyto pojmy a máš nárok na na celou letošní dovolenou!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
a nejen to, mně bylo řečeno, že se dokonce každý rok proplácí nárok na dovolenou, u nás je to 25 dnů, takže mi zaměstnavatel příští (a pak ty dva další) rok těchto 25 dnů proplatí, je to snad nějaká novinka, ale prý podložená zákonem ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mě zaměstnavatel proplatil zbytek dovolené po ukončení mateřské, tzn. když jsem přecházela na rodičovskou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
eva76 píše:
a nejen to, mně bylo řečeno, že se dokonce každý rok proplácí nárok na dovolenou, u nás je to 25 dnů, takže mi zaměstnavatel příští (a pak ty dva další) rok těchto 25 dnů proplatí, je to snad nějaká novinka, ale prý podložená zákonem
Evo to je pravda? Nic jsem o tom neslyšela.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
eva76 píše:
a nejen to, mně bylo řečeno, že se dokonce každý rok proplácí nárok na dovolenou, u nás je to 25 dnů, takže mi zaměstnavatel příští (a pak ty dva další) rok těchto 25 dnů proplatí, je to snad nějaká novinka, ale prý podložená zákonem
evo to je nejakej sum ne?? v dobe rodicovske nejsi v pracovnim pomeru tak kde by vznikal ten narok?? ![]()
petro: od zamestnavatele to ale neni povinnost…proplati pouze pokud si podas zadost…a pokud prosvihnes nejakou lhutu (ted nevim z hlavy kolik dni po skonceni materske to je) tak nemas narok na nic. takze podej pisemne…kdyby delal obstrukce at mas v ruce papir ![]()
Příspěvek upraven 04.03.10 v 14:47
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
eva76 píše:
to je pěkný blud, proplatí ti jenom dovolenou pokud jsi na mateřské dovolené nikoliv na rodičovské,takýže žádné další dva roky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,ja jsem ted zacatkem unora koncila materskou a nastupovala na rodicak,z minulyho roku jsem mela jeste 24 dnu dovoleny,takze mi je ted proplati a zaroven budu brat rodicak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Do nároku na dovolenou se počítá i mateřská dovolená (ne rodičovská), takže pokud v roce se odpracuje nejméně 60 dní - třeba i na mateřské, tak vzniká nárok na dovolenou za celý rok. Ale musí se o ní požádat, po skončení pobírání peněžité podpory v mateřství jinak nárok propadá.
Dcera se narodila v listopadu 2007, takže mně to vyšlo a měla jsem nárok na proplacení celé dovolené na ráz i za rok 2008. Ale zaměstnavatel mně to také nechtěl proplatit, vůbec o tom nevěděli, je to ale v Zákoníku práce.
Po dobu pobírání rodičovského příspěvku nárok na dovolenou už není.
Příspěvek upraven 04.03.10 v 17:18
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
já teda nevim, mně o tom informovala naše HR, s tím, že mi chodí výplatní pásky, kde mám tuto dovolenou zmíněnou ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dcera se narodila v listopadu 2007, takže mně to vyšlo a měla jsem nárok na proplacení celé dovolené na ráz i za rok 2008. Ale zaměstnavatel mně to také nechtěl proplatit, vůbec o tom nevěděli, je to ale v Zákoníku práce.
jo, to bude možná ono, když jsem nastoupila mateřskou v listopadu a čerpám ji ještě letos, mám tím pádem nárok na proplacení letošní dovolené, jasně…
s tou rodičovskou se omlouvám za mystifikaci
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem po tom docela hodně pídila minulý měsíc a mělo by to fungovat takhle:
nevybranou dovolenou můžeš čerpat před mateřskou (zaměstnavatel ovšem nemusí umožnit) nebo po mateřské (to už je povinnen ti vyhovět a umožnit ti ji čerpat). Co je nejpodstatnější - musíš si o ni u zaměstnavatele ZAŽÁDAT a to před skončením mateřské.
Pokud nepožádáš a nastoupíš rodičovskou dovolenou (což je stav u zaměstnavatele), dovolenou si můžeš vybrat až po RD - a navíc se kvůli neodpracovaným dnům dovolená krátí, takže je to rozhodně nevýhodné.
Pokud správně počítám, tak už pravděpodobně nestíháš, protože nebereš mateřskou (ta je půl roku) ale rodičák, takže v tomhle případě má podle mě zaměstnavatel pravdu, protože jsi to prošvihla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit