Dovybrání dovolené při rodičovské?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
11314
4.3.10 15:28
eva76 píše:
jo, to bude možná ono, když jsem nastoupila mateřskou v listopadu a čerpám ji ještě letos, mám tím pádem nárok na proplacení letošní dovolené, jasně…
s tou rodičovskou se omlouvám za mystifikaci

Je to tak, mateřská je jako bys pracovala - tudíž máš nárok i na letošní.
Ono to ve skutečnosti není proplacení, ale oficiálně čerpání dovolené a souběžně ti platí sociálka RP - důležité je opravdu zažádat u zaměstnavatele před skončením MD, jakmile si tě převede do kolonky RD, tak je podle mě už smůla - dovolená nepropadne, ale krátí se za každý neodpracovaný rok a čerpat ji můžeš až po skončení RD.
Rodičovská dovolená = pracovní stav u zaměstnavatele
Rodičovský příspěvek = sociální dávka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
4.3.10 15:38

díky Žížo! Tu žádost bych určitě prošvihla, nevěděla jsem, že mám něco psát, myslela jsem, že je to automaticky, ještě mám trochu času, ale rozhodně se s našim HR včas dohodnu a sepíšu to :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zdenka_v
4.3.10 16:09

to je po půl roce, ne po skončení rodičovské.
Já měla asi 17 dní a propláceli mi to po půl roce - po skončení mateřské dovolené. Je to jako kdybys jí čerpala, takže mě to zasáhlo do 2 měsíců. Teď budu mít poprvé už jen rodičovskou :-( , takže 7600,–
Ale musíš napsat žádost do práce „žádost o čerpání dovolené a žádost o rodičovskou dovolenou“ - na kolik let chceš čerpat.

• Citovat
  • Upravit
neczuz
4.3.10 16:38
Žiža1 píše:
Já jsem po tom docela hodně pídila minulý měsíc a mělo by to fungovat takhle:
nevybranou dovolenou můžeš čerpat před mateřskou (zaměstnavatel ovšem nemusí umožnit) nebo po mateřské (to už je povinnen ti vyhovět a umožnit ti ji čerpat). Co je nejpodstatnější - musíš si o ni u zaměstnavatele ZAŽÁDAT a to před skončením mateřské.
Pokud nepožádáš a nastoupíš rodičovskou dovolenou (což je stav u zaměstnavatele), dovolenou si můžeš vybrat až po RD - a navíc se kvůli neodpracovaným dnům dovolená krátí, takže je to rozhodně nevýhodné.
Pokud správně počítám, tak už pravděpodobně nestíháš, protože nebereš mateřskou (ta je půl roku) ale rodičák, takže v tomhle případě má podle mě zaměstnavatel pravdu, protože jsi to prošvihla.

To je podle mě blbost. Můžeš to čerpat kdykoli po zkončení mateřské, nejpozději do konce kalendářního roku, kdy ti je zaměstnavatel povinnen zaplatit.

• Citovat
  • Upravit
neczuz
4.3.10 16:40
eva76 píše:
díky Žížo! Tu žádost bych určitě prošvihla, nevěděla jsem, že mám něco psát, myslela jsem, že je to automaticky, ještě mám trochu času, ale rozhodně se s našim HR včas dohodnu a sepíšu to :-)
Žádost - tu musíš snad napsat na každou dovolenou - vypsat Dovolenku. Aby zaměstnavatel vůbec věděl, že dovolenou chceš a mohl jí schválit.
  • Citovat
  • Upravit
neczuz
4.3.10 16:43
Žiža1 píše:
eva76 píše:
jo, to bude možná ono, když jsem nastoupila mateřskou v listopadu a čerpám ji ještě letos, mám tím pádem nárok na proplacení letošní dovolené, jasně…
s tou rodičovskou se omlouvám za mystifikaci
Ono to ve skutečnosti není proplacení, ale oficiálně čerpání dovolené a souběžně ti platí sociálka RP - důležité je opravdu zažádat u zaměstnavatele před skončením MD, jakmile si tě převede do kolonky RD, tak je podle mě už smůla - dovolená nepropadne, ale krátí se za každý neodpracovaný rok a čerpat ji můžeš až po skončení RD.
Rodičovský příspěvek = sociální dávka

Já myslím, že je to právě naopak. Mateřská je jako když jsi na nemocenské. Nemůžeš u svého zaměstnavatele tedy pracovat a ani čerpat dovolenou. Tu můžeš čerpat až na rodičovské, kdy vlastně jakoby nastoupíš do práce, ale rovnou jsi na dovolené a oni ti to zaplatí.

• Citovat
  • Upravit
5436
4.3.10 16:54

Ahoj.taky jsem čerpala dovolenou při přechodu z mateřské na rodičovskou.PPM vetšinou platí zaměstnavatel a rodičovský příspěvek pak sociálka.U nás ve firmě jim to stačilo poslat mailem.Žádala jsem o čerpání dovolené od … v delce … dní. ( to ti řekne HR kolik dní a od kdy).A pak jsem zároveň psala žádost o nástup na rodičovskou v délce do tří let věku dítěte.Dovolená mi vyšla na přelom dvou měsíců,takže jsem dostala 2× společně s rodičovským příspěvkem.Ted už jen ten dostávám a nemůžu si na tu výši zvyknout :-( Tak málo jsem nikdy neměla a ještě jsem se nenaučila s tím hospodařit.Jste na tom taky tak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
4.3.10 17:03

neczuz: žiža má pravdu, viz http://www.zeny.cz/…volenou.aspx

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
4.3.10 17:05

macinka: mě to teprve čeká, ale mám docela obavy :nevim: , nicméně, jiná cesta není, takže to asi budeme muset zvládnout, zkouším si už teď dávat nějaký peníze bokem na časy, kdyby náhodou bylo nejhůř

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5597
4.3.10 17:20

tak já jsem si dovolenou nechala proplatit na konci mateřské a propláceli mi 12dní staré a 25 dní nové

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11314
4.3.10 20:21
neczuz píše:
Žiža1 píše:
Rodičovský příspěvek = sociální dávka
Já myslím, že je to právě naopak. Mateřská je jako když jsi na nemocenské. Nemůžeš u svého zaměstnavatele tedy pracovat a ani čerpat dovolenou. Tu můžeš čerpat až na rodičovské, kdy vlastně jakoby nastoupíš do práce, ale rovnou jsi na dovolené a oni ti to zaplatí.

Myslela jsem tím „mateřská je jako bys pracovala“, že mateřská se započítává do odpracované doby pro získání nároku na další dovolenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17226
4.3.10 20:53

Ahojky, já taky rodila v říjnu 2009. MD mi končí 29.3., takže jsem si u zamětstnavatele písemně tento týden zažádala o vybrání dovolené od 30.3., a zároveň jsem si na sociálce (pracáku)zažádala o rodičák - tyto dvě věci ti mohou běžet současně :-) Tak honem si v práci zažádej, nebo pak opravdu musíš až po RD :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
4.3.10 21:06

Děkuju moc za info. Mateřská mi končí 16 března, takže to ještě stihnu. Takže bych tedy měla mít možnost čerpat i letošní dovolenou? Zní to skvěle :lol: takže honem rychle za šéfíky. Ti budou mít ale radost. Tak dlouho mě přesvědčovaly, že to prostě nejde. :pocitac: oni totiž podle mě brzo zkrachují, tak se snaží aby mi nemuseli nic dávat. :cert: Mám chuť je poslat někam. A mám tedy napsat žádost o dovolenou dvakrát? za loni a za letos?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6243
4.3.10 21:15

Ahoj, jak tady píšete i o nároku na letošní dovolenou po odpracování (tedy i mateřské) alespoň 60ti dní v tomto roce, tak mi to nevychází o 2 dny :zed: :zed: :zed: Předpokládám, že se do toho počítají jen pracovní dny, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
474
4.3.10 22:20

Mně se malá narodila v lednu a po mateřské, tedy před rodič.příspěvkem, mi zaměstnavatel vyplatil starou i novou dovolenou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat