Práva zaměstnanců
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Já jsem kromě jiného vycházel ze zkušeností známých, kteří jako pekaři pracují. A vím, že hlavně v malých soukromých pekárnách je slovo majitele nebo vrchního mistra zákon - i když je to třeba hulvát a neuznává Zákoník práce. Dost často taky z měsíce na měsíc přijde situace, kdy nějaké peníze na mzdy chybějí. Tak se výkazy prostě uzpůsobí tomu, co se nachází v trezoru…
Promiň, tenhle výchozí bod svých úvah jsem zapomněl popsat a bral jsem ho tak nějak podvědomě. Až po tvých příspěvcích jsem si uvědomil, co všechno jsem do úvahy zahrnul. Za tu zkratkovitost se dodatečně omlouvám… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nelo, mslím, že je fuk, jestli tam byl zámek a nebo ne. Zaměstnavatel vyhradil prostory pro odkládání osobních věcí zaměstnanců, tak musí předpokládat, že tam ty osobní věci mají.
Chce to mrknout na pracovní řád. Vůbec nechápu, proč má mít sprcháč označený, sprchy jsou určitě stavebně odděleny od výrobního provozu a kdyby se manžel myl třeba odvarem z kopřiv, tak jim to může být jedno.
A nebo to byla očista před vstupem na pracoviště a mají tam nějak striktně staveno, jak a jakými prostředky ta očista má probíhat?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Juro, víš co, u mně je to asi trochu jednostranný pohled, já píšu z pozice bývalého personalisty, jakékoliv problémy, nedorozumnění, stížnosti bylo třeba nejdřív vyjasnit a pak řešit. A dík za zajímavou diskusi.
A já jsem vlastně nikdy v maličké firmě nepracovala, takže poměry, které tam panují, znám vždycky jenom z vyprávění. Všechno je o osobě šéfa a jeho přístupu k lidem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak pod závěr tvého příspěvku bych se stoprocentně podepsal…
![]()
Je ale taky pravda, že doba přeje přidrzlým… Dneska přežijou - i mezi podnikateli - jenom ti největší „vlčáci“. Bohužel často si svou ohroženou pozici zachraňujou na úkor zaměstnanců.
Abych pravdu řekl, tak zkušenosti personalisty bych uvítal někdy i častěji… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Manžel tam pracuje od října 2010, ale až ted co jsou ty problémy mě napadlo vše překontrolovat, takže to takhle dělají celou dobu, ale dřív sem papíry nekontrolovala =/
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
no já nechci psát co je to přímo za firmu, ale je to obchod, ve kterém lidi normálně běžně nakupují, takže to není pekárna, ale pekárna je přímo v tom obchodě, peče na peci a hotové pečivo pak dává do regálů. Ale mezi jiné části obchodu nechodí, rozhodně by si nemohl dovolit procházet mezi regálama a krást sprcháče! je to tak směšné a zároveň tak ponižující! =/
Má nad sebou šéfovou, která jim má pomáhat a to dělá jen když je tam kontrola, manžel je vždycky vyřízenej, jak je falešná.. No a hrozně upřednostňuje druhého pekaře, který se s manželem střídá - manžel za něj všechno dělá, vykládá palety, když přijde na svou směnu, tak po něm tam zůstává bordel, a ta šéfová mu ještě řiká, no on to asi Románek neztíhal. No manžel je pak vždycky vyřízenej, když mu předělávaj směny, že bude kontrola, tak tam chtěj jeho!(prostě to dělá pořádně, narozdíl od toho druhýho - kterej se má koneckonců líp!) no a pak je nad nima ředitelka obchodu která manžela chválí ale šéfová si na něj furt stěžuje.. no prostě nechápu!!!!! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nelo, tak už je to se sprchovým gelem jasnější, ale snad pro jednou z toho nic hrozného nebude.
A co vím z doslechu, tak super, hyper markety jsou jedno z nejhorším pracovních míst, šikana, obviňování, kontroly osobních věcí.
Držím manželovi palce, ať se to dá do pořádku (příp. něco lepšího najde).
M.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aha, takže čistě technicky - ale jenom technicky - existuje jakási možnost, že někdo ze zaměstnanců si může sprchový gel ukrást. No tím spíš bych se snažil z takového zaměstnání vycouvat. Tvůj manžel asi těžko bude dokazovat, že ze dvou pekařů je on ten pracovitější. Už tohle uspořádání pracoviště ve mně nebudí důvěru a pokud má tvůj manžel za poslední tři roky odpracováno 12 měsíců a nečerpal podporu v nezaměstnanosti, tak - při vší úctě k manažerům toho obchodu - ta podpora je pro vaši rodinu větší výhra hež taková práce.
(Já vím, že tady akorát teoreticky držkuju, ale chceš snad, aby se ti z práce domů nevracela psychická troska.....
)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ohledně neproplacených přesčasů jsem si vzpomněl - že se neobjeví ve výplatní pásce v následujícím měsíci, to ještě nemusí nic znamenat. Podle Zákoníku práce může zaměstnavatel proplatit zaměstnanci přesčasové hodiny až s 90 denním odkladem. Pokud se tak nestane, má zaměstnanec teprve pak právo čerpat náhradní volno..... Přesné znění najdeš v Zákoníku.
Tak na tenhle paragraf jsem si taky jednou málem naběhl… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
no on právě dokazovat nic nemusí, oni vědí moc dobře že je lepší než ten druhel lajdák, co po sobě ani neuklidí.. proto ho chtěj když jim chodí kontroly, tak aby byl v práci on..
Teoreticky možné to je, ale on je na pracovišti ještě s pekařkama, které vzadu připravují těsto a manža jim kolikrát pomáhá, prostě jsou v jedné místnosti a on do krámu mezi regály nechodí =D a už vůbec ne krást!! =D mě to štve o to víc, že jsem mu ten sprcháč kupovala já a ještě si řikam, Fačko za 37.90,– to je supr cena, to mu vezmu =D a oni po něm chtěli 40,– tak mu řikam: Tyjo a ještě jim řekni že sem ho kupovala za 37.90, tak at ti dvě koruny vrátěj!! =D mě jsou ty dvě kačky volný, ale prostě jde o to, že sem ho prostě koupila.. a hlavně maj kamery, mají snad nějakej důkaz, že ho viděli krást? nemaj! tak at jdou někam!
No za poslední tři roky odpracováno 12 měsíců má, ale v podpoře se vůbec nevyznám, nikdy jsme to nezažili, i když kvůli studiu by se mi to rozhodně hodilo =) bych aspoň nemusela zařizovat hlídání, ale manža by stejně doma na zadku sedět nechtěl.. a je slovák, takže ani nemůže..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Juro, s tím proplacením přesčasů jsi myslel asi toto:
§ 114 Mzda nebo náhradní volno za práci přesčas
(1) Za dobu práce přesčas přísluší zaměstnanci mzda, na kterou mu vzniklo za tuto dobu právo (dále jen „dosažená mzda”) a příplatek nejméně ve výši 25 % průměrného výdělku, pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodli na poskytnutí náhradního volna v rozsahu práce konané přesčas místo příplatku.
(2) Neposkytne-li zaměstnavatel zaměstnanci náhradní volno v době 3 kalendářních měsíců po výkonu práce přesčas nebo v jinak dohodnuté době, přísluší zaměstnanci k dosažené mzdě příplatek podle odstavce 1.
Já bych řekla, že v tomhle případě jde hlavně o mezilidské problémy a zejména šikanu ze strany nadřízené.
A to, že je Slovák přece není rozhodující. Jedná se o firmu, která působí na území ČR, zaměstnává občany ČR, tak se má řídit naší právní úpravou. A dle Zákona o zaměstnanosti:
§ 85
Pro účely zaměstnávání zaměstnanců ze zahraničí podle tohoto zákona se za cizince nepovažuje občan Evropské unie a jeho rodinný příslušník (§ 3 odst. 2) a rodinný příslušník občana České republiky uvedený v § 3 odst. 3.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
myslela jsem to tak, že nemůže být na pracáku v ČR, když má trvalé bydliště v SR. víš.. =)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo, s těmi přesčasy jsem to myslel přesně takhle…
Je smutné, že v některých případech ta opatření, co mají zaměstnance chránit, jim spíš svazují ruce (viz dvouměsíční výpovědní doba v případě buzerace zaměstnanců).
Nelo, ještě mě napadá jedna věc: je obecně známé, že hypermarkety se nepředají, pokud jde o platy zaměstnanců. Zkus dát řeč s manželem, jestli ten sprcháč nebyl jenom rozbuška jeho dlouhodobé nespokojenosti. On chlap, který nevydělává zrovna moc peněz, mívá taky docela pocuchané sebevědomí (to teď beru podle sebe)… Zkuste si o celé jeho práci promluvit v klidu, možná tam bude ještě něco, co ti radši nechce říkat, aby se před tebou neztrapnil. A pokud to budete probírat v klidu a bez emocí, tak to klubíčko třeba rozmotáte jinak, než jsme to tady probírali my…
Taky mě čeká období, kdy asi vezmu namáhavější a ne zrovna dobře placenou práci, abych už dál nebyl na pracáku. Ale že bych z toho byl odvázaný, to teda nejsem…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nelo - že jsem tak zvědavá
,jak se to v manželově práci vyvíjí?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rozhodně nebudu rozporovat, že ty přesčasy by měl zaměstnavatel vysvětlit nebo to řešit nějak rozumněji, ale jen jedna poznámka - tam, kde kdokoli ze zaměstnanců má možnost krást zboží, je většinou velmi přísně kontrolováno, co mají všichni zaměstnanci ve skřínkách a co si nosí domů. A když se něco najde, řeší se to hodně přísně. Bohužel, za chybu jednoho, pak trpí všichni…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit