Schůzka se zaměstnavatelem kvůli návratu do práce po MD

1209
7.3.10 11:25

Schůzka se zaměstnavatelem kvůli návratu do práce po MD

Ahoj, začínám řešit návrat do zaměstnání po MD. MD mám na 3 roky, dceři budou 3 příští rok v lednu, ale nejradši bych ji dala do školky až od září (to ji bude zhruba 3,5 roku) a do práce nastoupila až během podzimu nebo až od ledna 2012. Pracovala jsem v menší firmě u soukromého podnikatele, takže se moc zákoníkem ohánět nemůžu :roll:

Může nastat několik situací:
1. Bude chtít, abych se vrátila po 3 letech. - V tom případě je mi celkem jasné, co a jak.

2. Bude chtít, abych se vrátila, ale povolí mi ty 4 roky. - V tom případě mi dá neplacené volno - budu to potřebovat písemně a budu si muset něco sama platit (sociální, zdravotní poj. atd.)? A musí mě po těch 4 letech vzít zpět nebo si to může rozmyslet a je v tom případě nějaká výpovědní lhůta?

3. Už se mnou vůbec nepočítá. - Mám nastoupit po 3 letech a nechat si dát výpověď nebo se na to mám vyprdnout a podepsat dohodu o ukončení poměru. Je mi jasné, že by mi dost ty dva měsíce znepříjemňoval a mohl by mi zavařit i u případného nového zaměstnavatele (nebylo by to poprvé, už to pár lidem udělal :cert:) A kdybych skončila, musela bych jít na pracák, když bych si práci hledala až od podzimu, kdy půjde dcera do školky?

Existuje ještě nějaká varianta? A na co si dát ještě pozor?

Snad to není moc zmatené :-?

Děkuji všem za příspěvky! :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7182
7.3.10 11:46

Ahoj, pokud ti dá neplacené volno, tak si žádné pojištění platit nebudeš, sociální pojištění je vázáno výdělečnou činností, zdravotní za tebe platí stát, jen bys musela zajít na pojišťovnu a nahlásit to tam, podepsat čestné prohlášení. Myslím, že lepší je nechat dát si výpověď, pokud už pro tebe nemá místo, byla by to výpověď pro nadbytečnost a měl by ti dát odstupné, a to jsou peníze, které se určitě hodí. Na pracák bys pak asi měla jít, i když holky na jiném serveru psali, že nesmíš snad třikrát odmítnout vhodné pracovní místo, jinak tě vyřadí, já už si moc nepamatuju, jak to je…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.3.10 12:13

Ahoj,

takže pokud nechceš ve 3 letech nastoupit tak můžeš
a) ukončit pracovní poměr z důvodu péče o dítě
b) zkusit požádat o omluvené neplacené volno z důvodu péče o dítě do 4 let věku. Z hlediska ZP je to jako rodičovská dovolená do 3 let, tzn. zůstáváš nadále v pracovním poměru. Do práce zpátky nastoupíš po 4. narozeninách malé, případně po dohodě např. i dříve, třeba až malá bude ve školce.
Po tuto dobu je za tebe placeno zdravotní pojištění, sociální ne, nedostáváš žádné peníze.
Ve 4 letech buď nastoupíš a nebo ukončíš pracovní poměr. Pokud ty budeš chtít ukončit, tak je to jako ve věku 3 let. Pokud bude chtít ukončit zaměstnavatel (§52 Zákoníku práce- org. změny, nadbytečnost, příp. další písmena), tak se dohodnete a měla bys dostat odstupné. Nebo si necháš dát výpověď, běžela by ti asi do 31.03., po tu dobu by tě měl zaměstnat a náleží ti mzda za vykonanou práci, příp. náhradu za mzdu, pokud jsou překážky na straně zaměstnavatele. Samozřejmě máš nárok i na odstupné.

Po ukončení prac. poměru buď
a) budeš doma s malou, nebudeš na ÚP, budeš pečovat o dítě do 7 let věku (max.), zdravotní pojištění za tebe bude platit stát, žádné peníze nebudeš dostávat, nepočítá se to do odpracované doby. Dítě může být ve školce max. 4 hodiny.
b) půjdeš na ÚP - pokud ukončíš prac. pom. dohodou ihned po ukončení rodičovské dov., příp. po ukončení oml. nepl. volna ve 4 letech dítěte, tak máš nárok na podporu ne z výdělku, ale cca 3.400 Kč, pak ca 2.800 Kč a posl. měsíc cca 2.400 Kč.
Pokud půjdeš po uplynutí výpovědní doby, tak dostaneš podporu z výdělku.

Pokud se registruješ na ÚP, tak pro ně to znamená, že chceš a můžeš pracovat, neberou se ohledy na to, že je dítě malé, že nemáš školku atd. U nás se musí dokládat i aktivita při hledání práce, tj. např. přeposílat mailové odpovědi na inzeráty, reakce zaměstnavatelů, pers. agentur. Samozřejmě ti budou nabízet i volná místa evidovaná na ÚP a to i bez ohledu na to, že třeba nesplňuješ podmínky zaměstnavatele. Prostě musíš aktivně hledat práci.

tož tak ve zkratce :wink:

Míša

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1853
7.3.10 12:43

To je teda prekérka ,mě na úřadu prácr tvrdili ,žr podpora se vypočítává vždy podle příjmu z posledního zaměstnání tj.před nástupem na „rodičák“ :nevim: :nevim: (bohužel pro mě asi bude pravda ,co píše" nezkušena"-dorovnává se to nějak do živ.minima ,nebo ne?)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1209
7.3.10 12:48

Vyčerpávající! :palec: Super! Děkuji moc :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
7.3.10 12:59
pavlak5 píše:
To je teda prekérka ,mě na úřadu prácr tvrdili ,žr podpora se vypočítává vždy podle příjmu z posledního zaměstnání tj.před nástupem na „rodičák“ :nevim: :nevim: (bohužel pro mě asi bude pravda ,co píše" nezkušena"-dorovnává se to nějak do živ.minima ,nebo ne?)

Takhle je to s tou podporou přesně:

Podpora v nezaměstnanosti se stanoví v prvních dvou měsících ve výši 65 %, další dva měsíce 50 % a po zbývající dobu ve výši 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku, kterého uchazeč o zaměstnání dosáhl ve svém posledním ukončeném zaměstnání nebo z posledního vyměřovacího základu přepočteného na 1 kalendářní měsíc, pokud uchazeč o zaměstnání naposledy vykonával samostatnou výdělečnou činnost.

V případě, že uchazeč o zaměstnání splnil podmínku doby předchozího zaměstnání započtením náhradní doby a tato doba se posuzuje jako poslední zaměstnání, nebo bez svého zavinění nemůže osvědčit výši průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu, nebo u něho nelze stanovit průměrný měsíční čistý výdělek nebo vyměřovací základ, stanoví se výše podpory v nezaměstnanosti po dobu prvních 2 měsíců ve výši 0,15násobku, další 2 měsíce 0,12násobku a po zbývající podpůrčí dobu ve výši 0,11násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího kalendářnímu roku, ve kterém byla podána žádost o tuto podporu. Průměrná mzda v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí roku 2008 činí 22 942 Kč. Maximální výše podpory v nezaměstnanosti činí 0,58násobek průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí kalendářního roku předcházející kalendářnímu roku, ve kterém byla podána žádost o podporu v nezaměstnanosti. Pro rok 2009 byla stanovena ve výši 13 307 Kč.

Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních 3 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání neuplynula celá podpůrčí doba a poté získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 3 měsíců, má nárok na podporu v nezaměstnanosti po celou podpůrčí dobu. Jestliže získal dobu důchodového pojištění kratší než 3 měsíce, má nárok na podporu v nezaměstnanosti jen po zbývající část podpůrčí doby.

Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních 3 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání uplynula celá podpůrčí doba, má nárok na podporu v nezaměstnanosti, pokud po uplynutí této podpůrčí doby získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 6 měsíců. Tato doba se nevyžaduje v případech, kdy skončil zaměstnání nebo výdělečnou činnost ze zdravotních důvodů nebo skončil zaměstnání z důvodu organizačních změn u zaměstnavatele, nebo proto, že zaměstnavatel porušil podstatnou povinnost vyplývající z právních předpisů, kolektivní smlouvy nebo sjednaných pracovních podmínek. Současně musí být splněna podmínka celkové doby předchozího zaměstnání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.3.10 13:17

Jen doplnění:
Doplatek do životního minima se vypočítává podle celkových příjmů rodiny.
Veškeré změny je třeba nahlásit zdravotní pojišťovně - prodloužení rd do 4 let věku, ukončení prac. pom, evidence na ÚP, péče o dítě do 7 let věku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1853
7.3.10 14:06

no teda to bude depka dostávat 2,5tis. No vlastně to až od září jestli malýho vezmou do školky. :-( a když nevezmou -tak velká 0 další rok.no aspon ,že nemusíme platit to zdravotko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
7.3.10 16:35

Pokud už tě zaměstnavatel nebude chtít vzít zpět, můžeš zkusit dohodu, okamžité ukončení pracovního poměru dohodou, ale s odstupným, pokud šéfovi navrhneš, že ti stačí 3 platy odstupného bez výpovědní lhůty, ušetří 2 platy a ty se nebudeš zbytečně trápit v práci. V takovém případě ale chtěj všechny detaily hlavně včetně výše odtstupného na výpověď.
Podle mě je škoda se těch peněz vzdávat, stejně jako podpory od ÚP, i když ta tedy není po mateřské nejvyšší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
7.3.10 18:42

ahoj,
tady si dovoluji vložit příspěvek z jiného serveru, jde o to, jak nemít hned po rodičáku od ÚP minimální podporu:

Pokud tedy není jiná možnost než výpověď bylo by pro tebe výhodnější, pokud by tě zaměstnavatel alespoň na pár dnů zaměstnal (ale opět to záleží na jeho vůli, zkus mu vysvětlit tvou situaci). Pokud skončíš ihned po rodič.dov. tak budeš mít opravdu velice nízkou podporu v nezaměstnanosti (počítanou z HDP, je to cca kolem 3,5 tis. a pak se snižuje). Pokud by se ti podařilo dohodnout, že tě nechají pár dnů v práci, máš pak nárok na podporu počítanou z předpokládaného výdělku. A to je první dva měsíce 65%, další dva měsíce 50% a pak 45% výdělku (podpůrčí doba je 5měsíců u osob do 50let).

Je to sice vytržené z kontextu, ale v původním dotazu se maminka ptala, co dělat, když nemá školku a rodičák jí končí dřív, jak 1.9. Jedna z jejích možností byla, že by dala výpověď a šla na pracák.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat