Prvnáček a matematika

Napsat příspěvek
Velikost písma:
68
10.10.13 10:57
@1Petra1 píše:
Taky jsme na tom stejne:-(cteni psani ma jednicky, ale z matiky uz 3.taky trenujeme ale +,– se ji porad mota:-(asi to chce cas.

Tak u nás p. učitelka hned na začátku řekla, že bude jen razítka a jedničky a dvojky do žákovské nebo sešitu, trijky do pololetí dávat nebude, i když to budou mít špatně, tak nedá nic ani razítko. A taky opravuje zelenou ne červenou, aby v tom sešitě to nebylo tak moc výrazné.. ;).
no s dyskalkulií mě to taky nepadlo, ale dělat po měsíci a něco, co chodí do školy závěry, to mi přijde dost brzo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
slunuicko123
10.10.13 10:57
Tterka
@tterka píše:
Slunuicko123, syna mám ve čtvrté třídě. Od začátku je premiant v matematice, ale čeština ho za jedno nebaví a za druhé mu nejde. Není dys…, píše jako prase, čte relativně dobře - podle paní učitelky, ale já bych to tak růžově neviděla. Prostě ho to nebaví. Byla jsem s ním v PPP, věnovaly se mu dvě psycholožky a zjistila jsem, že píše jako prasátko proto, že má hodně vypsanou ruku a nikdo s tím nic nenadělá. Mají hodně textů a není čas věnovat se krasopisu. Na druhou stranu je nadprůměr v matematice, a perlí ve všem, co se týče počítačů. Takže jsme dostali doporučení, aby od šesté třídy přestoupil na školu zaměřenou na matematiku a informatiku, že to pro něj bude lepší. Kluk se tam už teď těší, jen ho mrzí, že tam s ním nepůjdou i kamarádi…
A já se těším také, protože tam bude více zaměření na to, co ho baví a nebude jeho „talent“ zbytečně zakrňovat

No on je sikovny na tu matematiku, scita/odcita pozna rozdil mezi mensim a vetsim cislem, dokaze si prepsat priklady a vypocitat i na obrazcich, ma pamatovaka jako blazen na veskere hry co doma mame a ze jich teda je. ruzne logicke ulohy, pexeso, clobrdo a ruzne hry hraje snad od 2 -2,5let a hlavne ho to bavi. s abecedou to byl vzdy problem, nebavila ho, ja ho nenutila, ale snazila at alespon par pozna, pozna, rekne co na to pismeno zacina, ale to cteni a nauceni mu proste trva dele a pani.uc.silene tlaci. uvidime co bude dnes jak ho pujdu vyzvednout, mela je zkouset tak snad to zvladl. jinak budu hledat nejake reseni pro klid vsech. :srdce:

• Citovat
  • Upravit
4649
10.10.13 12:26

@hanka.br. přesně jak píšeš. Jakmile tu někdo napíše, že dítěti něco nejde, je jedno jestli ve škole nebo jinde, tak hned všichni píší, že má poruchu a má se to řešit s psychologem. Nechápu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
10.10.13 13:14
@Clare píše:
Ze začátku jo, vyškrtávali takové kolečka(na -)nebo je tam přidávali+,ale ted už počítají víceméně bez obrázků, jen samotné příklady.

Já bych se s ním zkusila doma vrátit k těm čárkám a kolečkům. Přece jen když to vidí názorně, tak si to lépe uvědomí. U nás děti jedou zatím víceméně na tom čárkování, připisování nebo škrtání. Klasické příklady počítají jen občas. Jedou podle nějakého pracovního sešitu, který má právě rozvíjet logické myšlení a uvědomění si, co vůbec které číslo nebo znaménko znamená. Zkus mu to vysvětlit formou těch čárek - když mám 4(nakreslit) a dám dvě pryč(škrtnout), kolik mi zbyde apod…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
10.10.13 15:14
@Vlkoška píše:
Já bych se s ním zkusila doma vrátit k těm čárkám a kolečkům. Přece jen když to vidí názorně, tak si to lépe uvědomí. U nás děti jedou zatím víceméně na tom čárkování, připisování nebo škrtání. Klasické příklady počítají jen občas. Jedou podle nějakého pracovního sešitu, který má právě rozvíjet logické myšlení a uvědomění si, co vůbec které číslo nebo znaménko znamená. Zkus mu to vysvětlit formou těch čárek - když mám 4(nakreslit) a dám dvě pryč(škrtnout), kolik mi zbyde apod…

Syn sice hned při nástupu do školy uměl spočítat (zpaměti) kolik zůstalo pod keřem ježků, když tam nejdřív byli 4 a pak 3 odešli, ale že se to zapíše jako 4-3 nechápal. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
10.10.13 16:23

@alifie tak kazdy je jiny, dceri toto pomahalo, naucila se, ze ctyri carky je vlastne to same, jako cislovka 4 a nema s tim problem. Asi je vic zpusobu, jak k tomu dojit, u nas fungoval tenhle. Nebo hazet kostkou, spocitat pocet tecek a zapsat cislovkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nepr.marie
11.10.13 09:40

@Clare, syn sice problémy nemá, obstojně počítá do 3.let (zase má horší grafomotoriku :nevim: ). Ale vím, že některým dětem dělá problémy přejít na číslice ( je to hodně abstraktní a ještě +-, bobiši). Nemůžou mít počítadlo? Vím, že u syna ve třídě jej děti měly k dispozici celou 1. třídu. Nepomohlo by to, ono je to možná ještě lepší než kytičky a tak… A u + říkej „a“ a u - říkej „bez“, ono se jim tolépe zafixuje. A neboj musí si zvyknout, vždyť je teprve říjen, to se utřepe :hug:

• Citovat
  • Upravit
189
7.7.19 14:13

Hra, pomůcka na skládání a čtení slov a počítání pro prvňáčka

Oživuji diskuzi, protože Vás chci moc poprosit o radu. Můj malý bráška bude mít brzy narozeniny. Chtěla jsem mu koupit stavebnici, ale poté co bude bohužel opakovat první třídu :(, mu chci koupit hru nebo pomůcku, aby to ve škole lépe zvládal. Jaká se Vám osvědčila? Plave nejvíce v matematice, kde plete čísla a nejde mu sčítání a odčítání a v českém jazyce zas plete písmena a nedaří se mu skládat slova. Je hodně hravý, proto věřím, že hra zaměřená na věci, které mu nejdou, by mohla pomoci. ;) Předem děkuji za Vaše tipy. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13887
7.7.19 14:15

@karma3 tak může mít nějakou poruchu ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
189
7.7.19 14:19
@AnastazieB píše:
@karma3 tak může mít nějakou poruchu ne?

Byl na vyšetření neb se uvažovalo i o praktické základní škole, ale dle odborníka je pouze nezralé dítě a s velkou podporou školu může zvládnout. Proto mu chci darovat nějakou hru toho charakteru. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
7.7.19 14:27

@karma3 to vám měl poradit ten odborník. Já teda tvého bratíčka neznám, ale pokud musel opakovat první třídu a má, co píšeš, mě to taky přijde jako porucha učení. Ne nezralost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30474
7.7.19 14:34
@berry4 píše:
@karma3 to vám měl poradit ten odborník. Já teda tvého bratíčka neznám, ale pokud musel opakovat první třídu a má, co píšeš, mě to taky přijde jako porucha učení. Ne nezralost.

Na základě čeho diagnostikuješ od monitoru poruchu učení? Jakou máš na mysli?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
189
7.7.19 14:41
@berry4 píše:

Děkuji za názor, ale já se ptala na hru a ne na jeho diagnózu. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.7.19 14:45

@berry4 nemusí mít vůbec žádnou poruchu učení, resp. může být ještě brzy na její odhalení. Jsem učitelka a nechávala jsem propadnout prvňáčka. V poradně taky neodhalili poruchu učení a na praktickou školu to taky není. Podle poradny jen nezralost.
Takže dítě bude opakovat první třídu. Uvidíme, jestli to pomůže. Chlapeček si plete písmena, nečte, nepočítá.
Ve škole jsme pracovali s Logico Primo. Tam je základní matematika. Je to hodně karet a moje děti to baví hodně.
Na písmenka jsme hráli hodně pexeso - velká a malá, písmenko s obrázkem, tiskací a psací…

• Citovat
  • Upravit
2990
7.7.19 15:06

@karma3 Já teď objevila na AliExpressu montessori toys, zkus mrknout. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí