Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
S tímhle hlavně opatrně, mě taky dost mlátili a máma to poznala až podle modřin, on bude mít strach to jakkoliv řešit, protože se bude bát, že to jaště zhoršíš, upozorníš na něj!!!
Já bych zkusila dětského psychologa, cvičení sebevědomí, zkus kroužek juda, karate apod. a samozřejmě domluva s učitelkou, zeptej se na dozor na chodbě, zapátrej o které kluky přesně se jednalo?
Určitě to dej vědět třídní učitelce. Kluka asi nerozmluvíš, jestli je takový. ![]()
Díky holky.
Právě, on má takovou povahu, je po manželovi, ten je taky spíš introvert a moc toho nenamluví, ale jak ho přimět, aby mi aspoň takovéto věci povídal? Jak ho ujistit že stojím při něm a že mi může vše říct?
A myslíte, že to mám tedy řešit s učitelkou?
když nebudeš dělat nic, tak problém nevyřešíš, jen se to může zhoršovat, tak to u šikany funguje. Učitelka musí vědět, že se něco děje, jinak mu nemůže nikdo pomoct.
Byla bych v tom jako matka aktivní.
@Anonymní píše:
Díky holky.
Právě, on má takovou povahu, je po manželovi, ten je taky spíš introvert a moc toho nenamluví, ale jak ho přimět, aby mi aspoň takovéto věci povídal? Jak ho ujistit že stojím při něm a že mi může vše říct?
Ano, ale pokud možno diskrétně, v případě, že se ho ona na to zeptá, ještě nedej bože před spolužáky, důvěra v tvoji osobu bude v pytli, zeptej se na ten dozor na chodbě, myslím, že u čtvrtáků už mají učitelky v merku známé firmy
V současné době je opravdu strašné, jací lidé a děti jsou.. Ve všech je taková zloba a závist, strašné. Kamarádka mi vyprávěla, jaké jsou holky u její dcery ve třídě. Její dceři je 16 a má ve třídě takové krávy, že to není možné… Teď frčí hodně boty Nike Airmax.. dceři je objednala z Ameriky a holky u ní ve třídě teď řeší, že má boty falešné.. Její dcera si z toho moc nedělá, ale i taková prkotina vám dokáže znepříjemnit den..
@Anonymní píše:
Díky holky.
Rozhodně řešit s učitelkou. A kluka bych přihlásila do přípravky na nějaký bojový sport - ne proto, aby se rval, ale aby získal normální sebevědomí a uměl se bránit, když už není ochotný volat o pomoc (sice to zabere pár let, ale věřím, že to stojí zato). ![]()
@Anonymní píše:
Díky holky.
S učitelkou to řeš určitě! škola musí zakročit.
My řešíme taky šikanu v první třídě, jsem z toho zoufalá, můj syn alespoň denně hlásí co se ve škole dělo, bohužel má tendenci situaci zlehčovat a agresora omlouvat. U nás je ale agresor přímo ve třídě a bez výběru ubližuje všem dětem, takže to je jiná situace, ale řešíme to s učitelkou, a jsme připravení to řešit i dál, klidně s ospodem a policií, nevidím důvod proč by moje dítě a dalších 27 dětí mělo trpět kvůli jednomu nevychovanému spratkovi.
Ahoj, určitě bych došla za učitelkou. Jen s tím, že jsem se doslechla…, že syn nic neřekne. Určitě i učitelka vidí, že není průbojný. Dají si na to pozor, navíc to bude pravděpodobně řešit i s třídní od čtvrťáků - ta by je měla upozornit, že jestli se něco takového opravdu děje, tak je to nepřípustné a co by jim hrozilo. U nás se hlídá, aby starší děti moc nechodily na chodbu mladších dětí. Každou přestávku mají učitelé dozor, ale samozřejmě nejde ohlídat vše. Učitelka tvého syna se může všeobecně poptat i dětí ve třídě, jestli třeba za nimi čtvťáci chodí, jestli je nějak neobtěžují… Syna asi nepředěláš
, ale zeptat se ho můžeš.
Zakladatelko- syna ke komunikaci těžko přinutíš, když nechce.
Ale utíkej za učitelkou a celé jí to nastiň tak, jak jsi to tu popsala nám. Ona Ti nejlíp poradí, co s tím. Může věc probrat s učitelkami čtvrtého ročníku, může začít o těchto tématech obecně povídat s celou třídou (možná už i povídala, ale pokud sama necítí aktuální problém, možná to nechává na pozdější dobu, až se děti „zažijí“), může spoustu věcí. Přinejmenším třeba i více dohlédnout - leckde prvňáčci nemají možnost neomezeného pohybu po celé škole, obvyklý je dozor, který se může zacílit více na místa, kde se syn (tj. potažmo prvňáci obecně) pohybuje… prostě v první třídě se to dá dobře podchytit. Zvlášť když to není v jeho vlastní třídě, ale agresoři jsou starší - to je ze špatného ta lepší varianta.
@alifie píše:
Rozhodně řešit s učitelkou. A kluka bych přihlásila do přípravky na nějaký bojový sport - ne proto, aby se rval, ale aby získal normální sebevědomí a uměl se bránit, když už není ochotný volat o pomoc (sice to zabere pár let, ale věřím, že to stojí zato).
Děkuju strašně moc
Syn na sport moc není a bojové sporty tu bohužel nejsou, jen 30km daleko a nemám bohužel možnost kdy ho tam vozit ![]()
@Karca90 píše:
V současné době je opravdu strašné, jací lidé a děti jsou.. Ve všech je taková zloba a závist, strašné. Kamarádka mi vyprávěla, jaké jsou holky u její dcery ve třídě. Její dceři je 16 a má ve třídě takové krávy, že to není možné… Teď frčí hodně boty Nike Airmax.. dceři je objednala z Ameriky a holky u ní ve třídě teď řeší, že má boty falešné.. Její dcera si z toho moc nedělá, ale i taková prkotina vám dokáže znepříjemnit den..
To je hrozný. Je nesktečný, kolik lidí a dětí je zlých, zákeřných
Je mi z toho fakt smutno ![]()
Ahoj,
rozhodně řešit a pokud se Ti reakce učitelky nebude zdát, tak jdi za ředitelem/kou. Žádná dikrétnost není na místě, všichni žáci už určitě ví, co se děje.
Je potřeba o problému mluvit citlivě, mírou, kterou umí žáci určitého věku pochopit.
Správné řešení šikany je odejití nebo eliminování útočníka/ků - to si pamatuj a podle toho jednej ve škole.
Pokud je syn introvert, nerozmluví se, řekne Ti to ale časem, až se bude cítit v bezpečí.
Myslím, že stačí jakýkoliv sport a také hodně pomáhá takové to domácí kočkování s tátou nebo s Tebou - naučí ho to obranné a rychlé reakce (pošťuchování a různé rošťárny - honění, lehtání).
Dokud se situace nevyřeší, můžeš ho nechat třeba týden doma, až se vlna emocí zmírní.
![]()
Příspěvek upraven 25.09.14 v 10:49
Když on není problém ani tak v dětech jako v rodičích.
Člověk si pozve rodiče a v 90% má jasno, kde je problém. A to je pak vážně těžké se dopracovat k něčemu smysluplnému. Já jen doufám, že si jednou jako rodič budu umět přiznat pravdu. ![]()
Ahoj, omlouvám se za anonym.
Syn začal chodit do první třídy a už od mala je samotář, nejraději je sám, moc toho nenamluví, ani doma.
Teď jak chodí do školy, pořád z něj tahám informace „jak bylo“, „máš nového kamaráda?“ „s kým sedíš?“ prostě když se ho zeptám, odpoví, ale jinak nemluví.
A nyní jsem se dozvěděla od jedné maminky, že její syn povídal, že našeho syna na chodbě často napadají čtvrťáci, když jde na WC, že na něj pokřikují a včera ho prý i zatáhli na holčičí záchod. On samozřejmě nic neřekl. Ani nikomu ve škole, ani nám doma.
Má otázka tedy zní:
1. jak ho přimět, aby komunikoval více? A lze to vůbec? Od mala se snažím, hodně si s ním povídám, ale on je fakt nemluva.
2.mám mu povědět, že jsem se doslechla, co se ve škole děje, že ho napadli velký kluci? Nebo jak to řešit? Jsem hrozně bezradná, nevím co dělat a možná to i přeháním, ale je mi z toho hrozně smutno a bojím se, aby to napadání nebylo horší čím dál víc.
Moc děkuju za jakékoliv rady a názory.