Prvňáček a šikana

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
25.9.14 10:49

Obecně asi nijak, nebude hovorný. Ale pokud jde o šikanu, byla bych maximálně otevřená. Ujistila bych ho, že ho mám ráda a že je skvělý, ale že každý člověk je jiný a někteří se chovají zle, jiní se nechají strhnout. Otevřeně bych mu vysvětlila, co je šikana a odsoudila bych jí. Řekla bych mu, že je to něco jako trestný čin a že je nutné jí zabránit a to můžou jen dospělí. A tahala bych to z něj s citem, ale důsledně a dokud bych to z něj nevytáhla. Musíš na to od lesa, nebude to chtít říct.
Syna pošťuchoval jeho soused a vyřešili jsme to takto: Jeden den syn přišel zaražený domů a říkal, že tam nechce být tak dlouho a nechtěl říct důvod. Tahala jsem to z něj půl hodiny. Stálo za tím pošťuchování jemu dost nepříjemné, ale asi to měla být sranda. :nevim: Asi blbá sranda. Manžel hned ráno řekl mez 4 očima onomu chlapečkovi, že ho viděla celá třída, paní učitelky, družinářky, jak pošťuchuje našeho syna. Chlapeček se zarazil. Poté mu řekl že toto si kluci nedělají. Od té doby je klid. Odpoledne jsem to já řekla učitelce a řekla jsem jí, že o nic nejde, ale že šikanu bych nerada, neb můj syn je něco jako tvůj - introvert, v klidu apod. Ona mi sama od sebe řekla, že ten chlapeček je opravdu divoký, že pořád ruší i v hodině a že to o něm ví a že i ví, že náš syn si spíš drží odstup. A že chápe, o co mi jde a dá na to pozor. Kdybych viděla rodiče, řeknu to i rodičům. Takže v tvé situaci bych zjistila, co je to za kluky a osobně bych si to s nimi vyřídila a dále s učitelkou. Tady nějaké chození kolem horké kaše, mlčení, čekání a strach, abych se náhodou někoho nedotkla, nikam nevede. Syn musí vědět, že stojíte při něm. Zastat se ho můžete, aniž byste z něj udělali žalovníčka a blbce.

• Citovat
  • Upravit
17221
25.9.14 10:54
@Anonymní píše:
To je hrozný. Je nesktečný, kolik lidí a dětí je zlých, zákeřných :? Je mi z toho fakt smutno :(

Ty děti nemusí být zlé, berou to jako srandu a nedochází jim, že někomu hodně ubližují („Vždyť jaké ubližování, on nebrečel, to byla jen taková sranda.“). Pokud jim někdo v klidu vysvětlí, že tohle dělat nemohou, tak toho nespíš nechají = nejsou zlí jen pitomí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1034
25.9.14 10:56
@alifie píše:
Ty děti nemusí být zlé, berou to jako srandu a nedochází jim, že někomu hodně ubližují („Vždyť jaké ubližování, on nebrečel, to byla jen taková sranda.“). Pokud jim někdo v klidu vysvětlí, že tohle dělat nemohou, tak toho nespíš nechají = nejsou zlí jen pitomí.

Prominˇ, ale máš asi růžové brýle, děcka umí naopak strašně zlá a zákeřná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137
25.9.14 10:57
@slunecnice8 píše:
Když on není problém ani tak v dětech jako v rodičích. :-(Člověk si pozve rodiče a v 90% má jasno, kde je problém. A to je pak vážně těžké se dopracovat k něčemu smysluplnému. Já jen doufám, že si jednou jako rodič budu umět přiznat pravdu. :)

To by se mělo vytesat do kamene, já sama pracuju ve škole, takže vidím jak se šikana řeší. Vždycky je vina na straně rodičů agresora, buď pěstují kult dítěte, nebo si pořádně nevšimli, že dítě mají. Jediná cesta je donutit rodiče aby to začali řešit. Škola má v tomto bohužel ruce svázané. Ta může dělat jen tytyty :cert: ale samozřejmě je na místě aby agresory eliminovala a řešila to s jejich rodiči a ti potažmo se svými nevychovanými děti.

Příspěvek upraven 25.09.14 v 11:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137
25.9.14 11:00
@alifie píše:

to si děláš srandu viď :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
25.9.14 11:08
@Kačkerezáda píše:
to si děláš srandu viď :zed:

já si teda myslím, že v některých případech má alifie pravdu (ne u velkých děcek a nějaké hnusné šikany), platí to hlavně u těch malých dětí.

Oni třeba nevědí, že smát se někomu je špatné, že nekamarídit s někým všichni atd, to jim musí říct dospělí. To samé s nějakým pošťuchováním a braním věcí atd.

Vždyt kolik dospělých ani netuší, kde končí sranda, nějaké boje mezi dětmi a začíná šikana a je jich i dost takových, kterým ani doteď nedošlo, že to co se dělo na základce byla šikana a bylo to špatné. nějaký posměch a ostrakizace, vždyť on byl jiný a my jsme si z něj jen dělali srandu…

Takže u těch dětí je to podobné, nemusí to dělat protože jsou zlé, jen je potřeba jim dát jasně najevo, že takhle ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137
25.9.14 11:10

@ospalámyš myslím, že ve čtvrté třídě už by tyhle mantinely měli dávno mít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
@Kačkerezáda píše:
@ospalámyš myslím, že ve čtvrté třídě už by tyhle mantinely měli dávno mít.

Já mluvím o první

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
276

@Kačkerezáda Já jsem nechápala, když jsme řešili jednoho problémového kluka (navíc velice inteligentního), který dělal problémy ve vyučování, byl zlý na spolužáky…Všichni učitelé se to s ním snažili řešit dost rozumně, stejně to moc nepomáhalo. Rodiče-oba vysokoškolsky vzdělaní nám řekli, že nechápou, proč si je zveme…mají prý hodně práce, proto ho nechávají dlouho ve škole, jestli prý má problém s chováním, tak je to problém špatných učitelů a školy, protože ti ho přeci vychovávají, oni tu od výchovy nejsou. :-)On býval dost sám, snažil se pak provokovat…na jednu stranu by mu člověk někdy nejraději jednu střihnul na druhou mu ho bylo líto a vzal by si ho domů. :)

Jinak je pravda, že některé děti to dělají z blbosti, některé naschvál…to se nedá všeobecně říct, důvodů je moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
25.9.14 11:13
@belik píše:
Prominˇ, ale máš asi růžové brýle, děcka umí naopak strašně zlá a zákeřná

Ano umí, ale těch zlých a zákeřných je minimum. U většiny z nich jde jen o hloupé nápady, které nedomýšlejí. Dospělí jsou tady od toho, aby je usměrnili, a problém nastává, až když dospělí škodlivé chování ignorují a nebrání mu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137
25.9.14 11:14

@ospalámyš já o čtvrté, zakladatelky syn má problém se čtvrťáky. Jinak v první třídě ano, proto taky vyčkáváme jestli to učitelka a rodiče vyřeší. Zatím to vypadá, že učitelka se snaží a rodiče to neřeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137
25.9.14 11:18

@slunecnice8 ano vždycky je vinný rodič, já taky žasnu co si někteří rodiče myslí a jakým způsobem vychovávají své potomky, dítě agresor je v podstatě chudák, na kterého rodiče kašlou, je jedno z jakého důvodu a on se snaží upoutat jejich pozornost, akorát to dává najevo blbým způsobem. Ideální by bylo proplesknout rodiče aby se vzpamatovali, věřím, že pak by bylo po problému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
25.9.14 11:27
@Kačkerezáda píše:
@ospalámyš myslím, že ve čtvrté třídě už by tyhle mantinely měli dávno mít.

Měli by, ale pokud jim je ještě nikdo nenastavil, tak je někteří nemají. :nevim:
Mne v páté třídě šikanovala holčička, která byla o půl metru větší než já (šikanovala i další děti). Nevzpomínám si už, co dělala. Ale vzpomínám si jen na svůj děs, když jsem to řekla doma a můj otec se okamžitě rozhodl zavolat jejímu otci. Můj otec nedbal mých proseb a protestů, našel telefonní číslo a zcela slušně jejího tatínka po telefonu požádal, aby se svou dcerou promluvil. Jeho reakce byl řev, že ji zmlátí do ruda. Můj otec ho několik minut mírnil, ať s ní jen promluví a vysvětlí jí, proč takové věci nemá dělat.
Další den jsem šla do školy se strachem, co mi holka udělá za to, že jsem to „práskla“. A k mému úžasu mě holka ignorovala a ŽÁDNÁ šikana se nekonala. Nešikanovala ani nikoho jiného. Nebyla zlá ani zákeřná, jen potřebovala jeden výchovný zásah!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4411
25.9.14 12:00

Jen sem vloudím dnešní postřeh kretý mě už tak zarazil.
Byla jsem se synem 11 měsíců na plavání. Jak se normálně střídají skupiny po půl hodině tak se míjíme v šatnách se staršími dětmi (18+). Chlapeček(18+) měl s sebou růžový kroužek který nechal ležet na lehátku v převlíkárně a odešel od něj, matka stála taky dál. Přišla k němu holčička z naší skupiny (13m) a ten kroužek si vzala. No, matka staršího chlapečna na něk Maty BRAŇ SI kroužek!!
Hele nevím co je to za povel BRAŇ SI, když si ho holčička půjčila, ale takle bych ho já rozhodně neučila komunikovat s dětmi 8o. Hleděla jsem jak puk :roll: a nechápala o co vlastně go. Snad to byl je španě položený „povel“ :roll:

Jen jsem chtěla napsat že je to boj, když jsou děti rodiči špatně vedeny. Je těžké někdy najít tu správnou cestu jak na to. Někdo to zvládne hůř (viz maminka Matyho) a někdo lépe. Určitě bych udělala to co radí holky a navíc bych se snažila trénovat sebevědomí syna. Má nějakého dobrého kamaráda?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140243
25.9.14 16:58
@Kačkerezáda píše:
To by se mělo vytesat do kamene, já sama pracuju ve škole, takže vidím jak se šikana řeší. Vždycky je vina na straně rodičů agresora, buď pěstují kult dítěte, nebo si pořádně nevšimli, že dítě mají. Jediná cesta je donutit rodiče aby to začali řešit. Škola má v tomto bohužel ruce svázané. Ta může dělat jen tytyty :cert: ale samozřejmě je na místě aby agresory eliminovala a řešila to s jejich rodiči a ti potažmo se svými nevychovanými děti.Příspěvek upraven 25.09.14 v 11:02

hlavně ten kult dítě, ten se pěstuje i zde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí