Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Kdyz reknete vasim prvnakum V-O-D-A reknou voda, poznaji to? Urci prvni i posledni hlasku ve slove? A kdyz jim diktujete hlasky, napisou je spravne (ma, so, la, po…)? A kdyz jim date napsat treba pes nebo les, napisou to, nebo vynechaji pismenka, ze je neslysi?
Syn už je ve druhé, ale loni jsme s tím hodně bojovali. Hláskování dával až ke konci prvního pololetí - lehčí slova, těžší až ve druhém pololetí a ujede mu to dodnes.
Pes, les by v tuto dobu v první třídě nenapsal a občas s tím bojuje i teď. Pokud píše bez zrakové opory, hodně vynechává písmena.
První a poslední hlásku uměl, ale rok jsme dělali Elkonina a Maxika, kde se na to oba programy zaměřují.
Plus měl odklad a to i z toho důvodu, že to vůbec neslyšel.
@Ladeka první a poslední hlásku ve slově trénuji teď svou předškolačku, má s tím velký problém, neříká první a poslední hlásku, ale slabiku ![]()
psát samozřejmě ještě neumí, napíše tiskacím své jméno
Syn toto pred 1.tridou zvladal, ale mladsi dcera od svagrove to silne nedavala. Co vim, prvni trida byla boj, ted uz je ve treti a i kdyz ma na vysvedceni same jednicky, je to opravdu doslova vydrene, pracuji s ni vzdy intenzivne i o prazdninach, treba cteni porad dost drhne… Ta vynechana pismena resila svagrova, ze snad mohou nejak souviset i se zkrizenou lateralitou, ale ta se u netere neprokazala.
Poslední písmeno slova dítko bezpečně dávalo až se naučilo číst, takže někde koncem listopadu v první třídě.
Moje děti to dávaly už před školou, ale v rodině máme i děti s vývojovou dysfázií, a tam to třeba problém byl. Když jsem je měla u sebe na prázdninách, tak já třeba dětem na záda psala písmena a ony říkaly slovo (třeba to v-o-d-a), a moje děti v klidu od nějakých 5 let toto dávaly, a jiné děti i ve druhé třídě měly problém (jak to bylo spojené i s tou orientací, kdy to neviděly, ale musely si to představit podle toho vjemu na zádech (na hřbetu ruky jim to šlo líp, asi že to měly před tělem, nevím, netuším).
Někteří synovi spolužáci měli problém se samohláskami, místo les a pes psali ls a ps (to jen, co jsem chytla na covid online výuce).
Myslím, že takto položený dotaz ti nic moc neřekne. Většina dětí to v první třídě dává, výjimky jsou. Někdo to dožene a třeba ve třetí už se nepozná, že měl nějaké problémy, no a s někým se to táhne. Je to různý.
Edit: Jo a to první a poslední písmeno, my jsme hráli v autě slovní fotbal už od nějakých 3 let, takže děti ještě před školou třeba věděli, že když slyší „poklad“ a neví, tak si řeknou, když je jich víc, jsou to poklady, takže slovo od „d“.
Příspěvek upraven 29.10.22 v 18:57
@stinga píše:
@Ladeka první a poslední hlásku ve slově trénuji teď svou předškolačku, má s tím velký problém, neříká první a poslední hlásku, ale slabiku
psát samozřejmě ještě neumí, napíše tiskacím své jméno
U te netere me o prazdninach pred 1.tridou dost prekvapilo, ze se sice umela tiskacim podepsat, ale jeste zdaleka neznala vsechna tiskaci pismena. A tim nemyslim treba X apod, ale neznala treba B, D… Pritom ma starsi segru, ke ktere vzhlizi a celkove je hodne snaziva, takze by clovek rekl, ze kdeco uz musela pochytit…
Učím prvňáčky. První a poslední hlášku určí. Z hláskování sestaví většina lehčí slovo, kdy je souhláska - samohl. - souhl. Ale nevim, proč bych je učila psát slabiky po hláškách. Naopak se snažím, aby slabiku vnímali jako celek.
@Magda26 píše:
U te netere me o prazdninach pred 1.tridou dost prekvapilo, ze se sice umela tiskacim podepsat, ale jeste zdaleka neznala vsechna tiskaci pismena. A tim nemyslim treba X apod, ale neznala treba B, D… Pritom ma starsi segru, ke ktere vzhlizi a celkove je hodne snaziva, takze by clovek rekl, ze kdeco uz musela pochytit…
dcera se tím tiskacím dokáže podepsat asi už půl roku
prostě ty děti si pamatují, jak jdou ty znaky za sebou, umí napsat i jméno zdrobněle a DĚDA, prostě si to pamatuje, ale ostatní písmena také nezná
@zrcadlo Ano, souhlasim. Pozorovala bych dite komplexne, zda mu jakoby nejde jen toto nebo ma problemy na vice frontach. U netere jsem si puvodne rikala, ze by byval mozna pomohl odklad (je cervencova), ale zrovna s ni se to prave evidentne „tahne“, takze asi by to ve finale zase tak moc nepomohlo ![]()
@Magda26 píše:
Dítko se před nástupem do školy podepsat umělo, ale jinak byla písmena něco naprosto nezajímavého, narozdíl od počítání.
@stinga No na ten podpis je vetsinou driluji uz i ten posledni rok ve skolce, aby si podepsaly vykresy a tak, takze to mi je jasne, ze vetsina deti uz umi. U te netere me ale zarazilo, ze proste nezna zadna zakladni pismena, ktera v tom jmene nema - treba D jako deda, B jako baba… Mam dojem, ze neznala ani M. Syn se naucil cist az ve skole, ale tiskaci pismenka uz znal a stejne to mely 4 z jeho 5ti sestrenic, tak me to fakt zarazilo. Dost s ohledem na tu starsi sestru, ktera teda naopak sama cetla uz od 5ti let a je paradoxne opravdu extremni ctenarka
Ze to proste nepochytala ani vedle takoveho ditete…
Ja resim, ze prvnak mi ted napise maximalne 2 pismena (jako slabiku, ma, el, so…), ale jak ma napsat pes, les, tak uz vynecha a pise jen ls, ps. Urcit prvni hlasku, posledni ne, porad rika prvni. A kdyz hlaskuju P-E-S tak to nespoji do slova. Mozna zopakuje, ale slovo nepochopi. Pismena umi jen ty, ktere se ted ucili (a, e, m, l, s, o). A slabiky k tomu. A ucitelka s nim neni celkove spokojena, tak zjistuju, jestli je opravdu tak mimo. Az tak, ze by se mel dle ucitelky vratit do skolky. Jeste teda ze spatne kresli, to ho teda nebavi vubec. A nemam srovnani s jinymi prvnaky, jak moc dobri nebo mimo jsou.
@Magda26 mladší syn taky neuměl písmena. Celkem tomu odolával, protože díky logopedii pořád viděl jejich psanou formu, snažila se ho to naučit i baička, aby měl na začátek trochu „výhodu“ a učila ho to celý předškolní rok a nic ![]()
Nějaká si zapamatoval, ale všechna ne. A hodně dlouho se podepisoval opačně místo Honza psal AZNOH s tím, že N a Z měl zrcadlově ![]()
Starší četl od 5 let, nikdo ho to neučil. Písmena znal všechna ve 3-4 letech.
@Ladeka To mi tedy prijde prehnane, uvazovat o vraceni do skolky
Syn kresleni nesnasel od chvile, kdy sel do skolky, protoze tam kreslili proste porad a on je spis na takovou akcnejsi zabavu, takze i ted v 11ti letech vybarvuje s pretahovanim apod. Ale ve skole to nikdo neresil. Postavu u zapisu evidentne zvladnul, tak moc nevim, co chce zrovna na kresleni pani ucitelka resit…
V te prvni tride hodne uvolnovali ruku nez zacali se psanim, tak jestli nemysli spis toto…?