Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pokud je to nějaká normální rýma a kašel, tak klidně do školy. Ale pokud smrká co pár minut nebo má záchvaty kašle, tak raději doma. Jde i o to, že to dost ruší v té třídě.
Jsem učitelka u prvňáků. Děti ve třídě mám už teď opravdu nachrchlane. Podle mě nema cenu to lámat přes koleno. Pokud dítěti není dobře, je schvácené, kašle a smrka ve velkém… Tak není důvod ho trápit ve škole. Jen bych zašla pro úkoly.
Hlavně u těch prcku to jede jak lavina.
Pokud jen pokaslava a občas smrkne, tak bych ho poslala.
Můj syn loni v září taky byl nemocný.
Příští rok mě to taky čeká. Aktuálně mám doma nachrchlaneho předškoláka a uvažuju, jestli půjde do školky (a budou nadávat rodiče dětí ze školky), nebo půjdu hned na OCR (a budou nadávat rodiče dětí ze školy), protože hlídání ještě nemám.
Suplementovat od podzimu do jara D vitamín a vitamín C se zinkem (ty ideálně ze stravy) a otužovat se a chodit se společně saunovat.
Zároveň se případně poraďte s pediatrem o tom jestli by mu pomohly lyzáty.
Taky jsem to řešila… Syn hned donesl ze školy rýmu
no prý pokud nejsou teploty, tak klidně chodit.
Taky to dneska resim, ale jsem rozhodnuta pokud nebude mit rano horecku a nebo nejakou silenou rymua a kasel tak jde. Kdyz byl ve skolce, tam jsem to neresila a nechala doma. Ale zatim ma jenom rymu a lita venku tak snad to pujde.
@Ou a když nic z toho nepomáhá? U mého syna si myslím, že to je psychosomatika. Nemá rád školku. Nemocný je jen že školky.
@vokishka @kytkalenka Žádná rýma a kašel není normální. Zdravé dítě je dítě bez kašle a bez rýmu. A nemocné dítě do kolektivu nepatří. Každá nemoc se má doléčit. Právě kvůli takovýmle děti s horší imunitou zameškají půlku roku. Buďte taky trochu ohleduplní k ostatním.
@Kakachna píše:
@vokishka @kytkalenka Žádná rýma a kašel není normální. Zdravé dítě je dítě bez kašle a bez rýmu. A nemocné dítě do kolektivu nepatří. Každá nemoc se má doléčit. Právě kvůli takovýmle děti s horší imunitou zameškají půlku roku. Buďte taky trochu ohleduplní k ostatním.
Jako ze skolaka necham s rymou doma, jo? ![]()
Nastesti tohle nemusim casto resit. Kdyz vidim, ze se neco rozjizdi, tak hned zacnu mazat psim sadlem. Kupuji v Dr. Max. A mazu deckam hrudnik, kolem nosu.
Ted radi prvni podzimni bacily. Rano chladneji, takze decka navlecene a odpoledne kratasova teplota, ale decka ve skole porad navlecene. Na nemoci delane pocasi.
Mojim deckam rikam, at po prichodu do skolky a skoly zahodi dlouhe kalhoty a daji si kratase, ze jim bude teplo, zapoti se, pak je ofoukne a budou porad nachylni na nemoci.
U syna se mi osvedcil i fotbal. Oni trenuji do prosince venku. Zima, nezima. Do salu je vyzene dest nebo snih. Chodi tam druhy rok a tohle otuzovani a tvrda skola treneru fotbalu ma sve plus.
@Kakachna sice s tebou souhlasím, ale to by polovina dětí byla půl roku doma a část dětí by to neměla šanci dohnat.
@Anonymní píše:
@Kakachna sice s tebou souhlasím, ale to by polovina dětí byla půl roku doma a část dětí by to neměla šanci dohnat.
Ne, kdyby to dodržovali všichni, tak by to neměli od koho chytnout. Když jsem byla malá, tak nás obvoďačka nechávala s každou nemocí doma 14 dní a další týden až dva jsme nesměli cvičit. Zní to hodně, ale když se talhle všechno doléčilo, tak většina dětí semtam něco chytla, ale většinu roku byla úplně zdravá. Dneska velká část dětí není úplně zdravá nikdy. Dneska je každé druhé dítě usoplené minimálně od září do června. Roznášejí to mezi ostatními a nejhůř to odnesou děti s oslabenou imunitou, které můžou rodiče doléčovat jak chtějí, ale jakmile vkročí do kolektivu, tak to chytí znovu…
@VilaAnalka Ano. Dítě s rýmou není zdravé a nemocné dítě do kolektivu nepatří.
@Kakachna když jsem byla malá, tak to tu vypadalo úplně stejně jako teď. Doktorka je pořád stejná (je ji už k 70).
@Anonymní píše:
To samé máš vši. Za svou školní docházku jsem měla vši jednou. A bylo z toho hrozné haló. Dneska ze stránek školy to, že se vyskytly vši už snad ani nesundávají. Jsou tam téměř nonstop. Protože jsou rodiče, kterým vši přijdou normální (stejně jako ta rýma a kašel). Do očí ti řeknou, že to nic není, že to mají jejich děti furt. Že když jim néjaké v hlavě najdou, tak jim je vyndají a je to. A ostatní rodiče můžou donekonečna kupovat přípravky proti vším, stříhat vlasy, všechno furt dokola prát, ale za pár týdnů je mají doma znovu…
Ahoj holky, máte nebo měly jste prvňáčka, který bývá často nachlazený?
Ten můj má prostě špatnou imunitu, stačí chvíle s nemocnými a hned to chytne taky.
V minulém týdnu chodily do školy nemocné děti a ten můj už teď taky kašle a začíná smrkat.
Jak to řešíte, pokud má teplotu nechat doma a jinak jít do školy? Nechci ať se mu to horší, ale zároveň se bojím, že něco zamešká a bude se pak cítit blbě.