Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@soleile Mít školu 5 minut cesty, tak chodí taky sám. Máme jí 1200 metrů a cestou musí přejít 2× velmi frekventovanou silnici. Sice s přechodem, ale bez semaforu.
V tvé situaci bych ji nechala. Moje dítě hned od třetího dne jezdilo do školy meziměstským autobusem. Týden se starší sestrou, pak většinou sama, a odpoledne zase sama domů. Jen ji družinářky dle rozpisu posílaly na čas na autobus.
@soleile píše:
Jako ona chodí přímo na vyučování. No asi to ráno nechám. Jestli to bude zvládat odpoledne sama domu třeba měsíc, tak až asi pak ji nechám chodit i ráno. Přece jenom jsem z toho trochu nesvá, že celej den vlastně nevím jestli to zvládlaI když nevím co by zvládnout neměla. Oni mají školu 1-5 ročník a celkem 31 dětí
A mají dozor v šatně, pro prvňáky, kterým třeba nejde odemknout skříňka nebo tak. A prváků je šest, takže určitě poznají jestli šla sama nebo ne, ale už neví jestli třeba nejsem ve školce že? Ale nevím proč bych se měla tak obhajovat že jo
Myslím si, že s jinými občany se určitě potkají s prekérnějšími situacemi![]()
dej jí telefon, moje dítě je naučené, ráno dojde do šatny, zavolá jsem ve škole, vypne zvonění, odchází ze školy, před školou vezme telefon a zavolá, jdu na zastávku.
@Jana206 píše:Tím, že děti pořád vodíme za ručičku si potom nejsou schopny poradit v naprosto standartních situacích z našeho měřítka. Jak je tu psáno o té ranní družině. Podle mě je to běžná situace, kterou by měl prvňáček vyřešit sám, bez maminky za zadkem.
Musím reagovat ![]()
Toto by dítě, prvňáček - ať už jakkoli samostatný, skutečně nemohl zvládnout vyřešit sám ![]()
Informace o změně byla napsána na dveřích standardními písmeny (těmi malými, jako tady - né tiskace), a teda i přesto, že dcera již číst umí (což třetí den v první třídě asi není úplně povinnost) tak byla napsána informace, navíc v úrovni očí dospělého člověka, že ranní družina je z hygienických důvodů přesunuta do II. ODD, II. patro stará budova, nad knihovnou (to teda fakt nevím jak by to dcera hledala když celá škola je pro nás úplně nová a cizí - ani jsme nevěděly kde je knihovna), nehledě na fakt, že na zvonek na dveřích nedosáhla
Kdyby se měla někoho zeptat na pomoc tak by potkala akorát tak cizího ukrajinského dělníka ![]()
Toliko k té „matce za zadkem“ v konkrétní stuaci ![]()
Některé maminky vodily/vozily dítko celou první třídu a některé v tom zdárně pokračují i nadále
já holky od druhého týdne (aby přesně věděly, kde mají šatnu, papuče, třídu, kde je jaká chodba, wc apod.) už pouštěla samotné, ale jsou dvě, to je trochu jiná situace.. cestou nabírají spolužačku, tu maminka začla pouštět takto až od druhé třídy.. v naší třídě to bylo tak půl na půl, asi polovina dětí už tak od října chodila sama.. takže bych se neřídila tím, co „na to řeknou ostatní“ ale tím, jak to zvládá dítě a jeho pocitem jistoty/nejistoty.. ![]()
edit : větší část dětí měla kvůli tomuhle právě už od 1.třídy mobil, aby se jen nahlásily, že OK a vyply zvuk.. ale to si musíte ujasnit s učitelkou, některé to nemají rády..
Příspěvek upraven 05.09.19 v 11:30
@soleile píše:
To jsem taky přemýšlela, ale mobilům se strašně bráním..jako pro dítě. Myslím si, že by si ho dítě mělo zasloužit, třeba až se naučí něco přečíst nebo tak. Ale je fakt, že tlačítkovej by mi nevadil, vadil by mi dotykáč, má to podle mě úplně jinej smysl než volání pro to dítě..
21. století, jako já chápu, že my matky máme ještě zažito, že se máme bránit mobilům, ale je to prostě spotřební věc, která momentálně vyřeší situaci, dítě jde samo do školy, zavolá, jsem ve škole. Telefon je spotřební věc, můj názor, dítě ho dostane tehdy, když ho potřebuje a ne až já usoudím, že se něco naučilo. Potřebuje ho, aby se dovolalo ze školy, tak ho prostě má. A když prvňák náhodou udělá na mobilu něco jiného, než že zavolá, tak se svět fakt nezboří.
@FreeLady12 a k tomu slouží ten mobil, zázračná věc, dostane se dítě do nestandardní situace ( která u vás byla sakra nestandardní, protože není normální, aby tohle udělali u prvňáků ještě první týden), zvedne mobil a zavolá mamí nevím. Řekneš stůj tam, jdu na pomoc. Protože pravděpodobnost, že by se takováhle situace opakovala nebo stala někde jinde je malá.
Ve vaší situaci asi ano, u nás samotné dítě nepustí. Bud družina nebo čeká učitelka s dítětem dokud ho nepředá doprovodu
. Ale jsme velké město velká škola ![]()
@Šáruší píše:
@FreeLady12 a k tomu slouží ten mobil, zázračná věc, dostane se dítě do nestandardní situace ( která u vás byla sakra nestandardní, protože není normální, aby tohle udělali u prvňáků ještě první týden), zvedne mobil a zavolá mamí nevím. Řekneš stůj tam, jdu na pomoc. Protože pravděpodobnost, že by se takováhle situace opakovala nebo stala někde jinde je malá.
Jojo, já rozhodně nejsem proti mobilům a tak. Dcera toto jaro vyfasovala hodinky s GPS a na volání a teda je to úžasná věc. Celé léto lítala sama po venku s kamarády a když něco - zavolala hodinkami ona nám nebo my jí. Fakt v dnešní době super možnost a jsem za to fakt vděčná.
Až si školu pořádně okoukneme kde co je a kudy se kam chodí tak jí také hodlám vyšoupnout z auta, pusu a čus - cinkni mi, že jsi dorazila OK. Ale jak řikám, nejdřív musíme zmapovat nové prostředí. ![]()
Já vozím i druháka, bohužel cesta přes kilák se dvěma velkými silnicemi, nebo by musel autobusem..Stejnak vezu dceru do školky. ALe v tvojí situaci bych nechala, mobilu bych se nebránila. Kdyby se jí nedejbože něco stalo cestou, tak to nezjistíš, protože ve škole to nikdo první den řešit nebude.
Jsem jediný, komu přijde smutné, že už z malých dětí pěstujeme lenochy? Jeden km ujde dítě za 15minut. Ani by mě nenapadlo ho někam vozit.
@Zumpa píše:
Jsem jediný, komu přijde smutné, že už z malých dětí pěstujeme lenochy? Jeden km ujde dítě za 15minut. Ani by mě nenapadlo ho někam vozit.
A 12 už mám povoleno? ![]()
Ty jo závidím, my žijeme v Praze a do skoly se bojim poslat samotnou i druhacku, bohužel vsude jsou auta a tramvaje a některé přechody nemají semafory.. Uz teda premyslim, ze ji nechám chodit po měsíci aspoň samotnou na kroužek, co má jen přes silnici od školy..
@Zumpa Něco na tom bude, ono to začíná už u batolat, kolikrát vidím dítě větší než můj čtyřletý (který je nadprůměrně veliký, ve školce je ve třídě s pár předškoláky a je stejně veliký jako oni) v kočárku. Nejčastěji mě napadá že je dítě nějak nemocné, dokud nevystoupí z kočárku a neprojevuje se úplně normálně vzhledem k věku. ![]()