Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Potřebovala bych poradit malá bude mít za chvíli 8 měsíců a už leze a začíná se pomalu stavět, chodítko je náš největší kámoš
chtěla bych ji pořídit nějaké botičky ale pořádné tak aby byla vnitřní šlapka tvarovaná aby se jí neničila nožička, jsem ochotna si i připlatit ale vůbec nevím kam na ně ![]()
A víš, že vnitřní stélka nemá být tvarovaná vůbec? Děti mají měkkou plochou nohu všechny do 4 let, takže není potřeba. Takže ji nech doma pěkně naboso nebo v ponožkách..
Aha vidíš tak to jsem vůbec nevěděla já právě myslela že mají být tvarované, děkuji za rady
doma líta jen v ponožkách já spíše myslela když jdeme ven nebo tak ![]()
Boty se doporučují až když dítě samo převážně chodí, chůze převažuje nad lezením. Pro lezoucí dítě není pevná bota vhodná - nemůže natáhnout nohu v kotníkua nezby mu nic jiného, než vytážet při lezení špičky.
Proč jí dáváš do chodítka, když jí nechceš ničit nožičky?
@Lama Lama píše:
Boty se doporučují až když dítě samo převážně chodí, chůze převažuje nad lezením. Pro lezoucí dítě není pevná bota vhodná - nemůže natáhnout nohu v kotníkua nezby mu nic jiného, než vytážet při lezení špičky.
Proč jí dáváš do chodítka, když jí nechceš ničit nožičky?
nechci tady diskutovat o vhodnosti chodítka, v tomhle mám jasno, mě to neublížilo mému bráchovi taky tak nevím proč by to malé mělo ublížit když je tam jen občas na chvilku…já spíše ty botky myslela když jdeme někam ven tak ji „zateplit“ nožičky
Sotva se stavějícímu dítěti bych boty nekupovala. Nebo teda něco, v čem bude jezdit venku v kočáru a tím pádem to bude na zateplení nohy, ale ne na chození.
Mladší si stoupnul v roce, momentálně zuřivě obchází a leze jak ďas, na doma je bosky, boty by mu vadili při lezení, vytáčel by kvůli špičce nožky ven…
Na ven má botičky od deichmann elefenten, což je jejich certifikát, byly drahý jak prase a jsou to vlastně celokoženné boty, vespod mají jen několik gumových míst, které slouží jako protiskluz a lehké odpružení. V podstatě takový trochu lepší kožený capáček.
Boty s „pevnou“ podrážkou by mělo dítě dostat až ve chvíli, kdy samo jistě chodí, vnitnří stélka by měla být rovná a tvarovaná až někdy od 2-3let - děti musí nejdřív zpevnit klenbu a ta se rozhodně nezpevní tím, že se bude od začátku nezpevněná podpírat…
Jinak jsem zatím kupovala botky buď ty elefanten nebo superfit, kolikrát české certifikované byly tvrdé jak prkýnko a i pediatra mi potvrdila, že podrážka má být fakt co nejměkčí, aby dítě muselo co nejvíc zapojovat svaly chodidla a posilovat je
@Lorr píše:
nechci tady diskutovat o vhodnosti chodítka, v tomhle mám jasno, mě to neublížilo mému bráchovi taky tak nevím proč by to malé mělo ublížit když je tam jen občas na chvilku…já spíše ty botky myslela když jdeme někam ven tak ji „zateplit“ nožičky
a co kožené capáčky? levné jsou třeba na fleru. Jinak např. www.capacky.cz , Liliputi, bezva jsou Dadoos
Lorr, je to tak jak pise Lama, mam rocni dceru, chodi kolem nabytku, za ruku, ale boty nema, ona soise leze, za ruce s ni chodim vyjimecne, takze za me urcite pockat.tak mi to radil i lekar.kam oak pro boticky, ale nevim
tak, at malicka pekne roste ![]()
No malá se právě už sama postaví v postýlce a snaží se capkat podél ní ale to neřeším, spíše jsem chtěla jak psala gladys něco do kočárku když jedeme pryč a obyčejné capáčky se mi zdály tenké a že lehce profouknou, ale díky za rady budu vědět že zatím malé botky s rovnou podrážkou ![]()
Na ven jsem měla v době nechození, ale zkoumání země takový měkký botičky asi za stopade z obuvi. Prostě aby neměla obalený ponožky bordelem. Ty capáčky z odkazu taky dobrý.
@Lorr Víš, někde podporu klenby doporučují, někde ne. Já osobně si myslím, že podpora zatím není třeba, klenba by se měla do 3 let vytvarovat sama, pak lze určit, zda je náběh na plochou nohu, či ne..Je to věděcká otázka..Ať už tak či onak, rozhodně bych nepořizovala boty v 8 měsících, ať se dítě staví jak chce. Až začne opravdu chodit, tak PEVNÉ BOTY jsou na místě..
Více se dočteš tady:
http://www.fyzioklinika.cz/…oj-nohy.html
Nemá smysl kupovat botičky při prvních krůčcích. Taky jsem si myslela, že jakmile začne chodit kolem nábytku, za chviličku bude běhat. Koupila jsem botky, které jsem následně 2× měnila za větší, protože od doby, kdy se dítě postavilo a ploužilo se kolem opory, do chvíle, kdy bylo schopno chodit v botech, uběhly tři měsíce.
@pannda píše:
@Lorr Víš, někde podporu klenby doporučují, někde ne. Já osobně si myslím, že podpora zatím není třeba, klenba by se měla do 3 let vytvarovat sama, pak lze určit, zda je náběh na plochou nohu, či ne..Je to věděcká otázka..Ať už tak či onak, rozhodně bych nepořizovala boty v 8 měsících, ať se dítě staví jak chce. Až začne opravdu chodit, tak PEVNÉ BOTY jsou na místě..
Více se dočteš tady:
http://www.fyzioklinika.cz/…oj-nohy.html
tak jsem z toho blázen tam píšou že capáčky nedoporučují, tak čím mám pak prckovi teda „zateplit“ nožku když jdeme ven a je tam kosa ![]()