Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj, mam par dotazu ohledne prvnich boticek. Dcerka zatim sama nechodi. Obchazi jen nabytek. Takze na doma nic nema jen protiskluzove ponozky. Ale zajimalo by mne co poridit az sama zacne chodit. Nekdo tvrdi capacky nekdo klasicke boticky, co myslite? Kdyz bych vybrala capacky muze je mit i na ven? A co pak na doma? Nejradeji bych ji nechala naboso, ale nevim jestli by to nevadilo…
S dovolenim budu sledovat…syn se zatim jen stavi, ale info se hodi..
diky ![]()
Já budu objednávat botky attipas. Pravděpodobně i na doma i na ven, jen je opláchnu a pokud se osvědčí, tak koupím ještě jedny ať je nemusím umývat ![]()
@marinka5 syn obchází, doma nemá nic, na ven mu chci koupit barefoot. Starší sice bačkory má a dostává, ale nosí, jen když je ráno bez ponožek, 90% času je jen v ponožkách.
Udělej to tak, jak to cítíš, protože ani doktoři se neshodnou, za 3,5 roku, co mám děti, jsem se dozvěděla snad všechny varianty od dát boty na celý den a sundavat jen na spaní hned potom, co si prvně stoupne až po to, co skoro praktikuju já a to je, co nejvíce bosky.
Ja si prave myslim, ze ta noha pro spravny vyvoj potrebuje prostor a ne byt nekde cely den zavrena…
Syn se stavi a aby mu neklouzalo tak má capáčky nolen, kožené. dcera tyto měla i na první kroky. Teď pro syna jsem objevila attipas botky a na léto jdu do nich.
@marinka5 tak to tak udělej. Ony se ty názory fakt hrozně liší, jednej podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Podle mě tomu dítěti víc ublíží, když je celý den sešněrované v komunistických bačkůrkách.
My koupili jako první botičky sandalky elefanten, kvůli létu tak aby se neparila. Maji vysokou patu, takže krásně drží kotníky. Ma je na ven, a v byte na dlaždice, jinak chodí většinu dne bosa. Je si tak o něco jistější, tak si myslím ze je to tak pro ni lepší. Jinak se sandalky jsme moc spokojeni, jsou krasne měkké. Jako druhé botičky jsme koupili superfit, o dvě velikost větší a stridame je venku. Taky sem uvažovala o capackach, ale sem rada ze sem do nich nesla. Byli by to vyhozeny peníze, myslím ze capacky jsou dobré jen na dobu kdy dítě obchází nábytek.
Moje děti doma nikdy bačkůrky nenosily. Až ti začne dítko opravdu chodit, nepřijde mi dobrá volba capáčky na ven, to se dává nechodícím, aby je nezábly nožičky a taky je to módní trend. Na samostatnou chůzi určitě boty. Zřejmě vám chůze vyjde na léto, takže asi kontníkové sandálky.
Na to je víc názorů. Já dávám na doma kožené capáčky (aby se v tom dalo i pěkně klečet a lézt) a na ven klasické kotníčkové boty. Co nejohebnější podrážku.
Fyzioterapeutka mi ale říkala, že radši vidí na ven nízké boty (jako tenisky), ať se cvičí svaly kolem kotníku. Ale takhle malé nejsou moc k sehnání (dost měkké).
Tak většinou ortopedi doporučují kotníčkové kožené botičky a fyzioterapeuti naopak nic nebo měkké nízké botky. Občas je v každém táboře nějaký přeběhlík, tak si vyber
. Já kupovala na první krůčky kožené capáčky od Pegres, ale jako capáčky se jmenujou jen kvůli měkké spíš bačkůrkovité podrážce, jinak to jsou normální kožené vyšší botičky na zavazování. Doma bych něco na nohy dávala v případě tvrdé dlažby, tu my nemáme, tak nedávám nic. U prvních uzavřených botiček bych volila tkaničky a ne suchý zip, lépe se přizpůsobí nožičce.
Také jsem pro syna zvolila PEGRES capáčky a jsem spokojená. Jsou měkké, ke kotníčku, nosí na doma i ven, přijatelná cena - 400 Kč. Vydrží tak 2-3 měs, než mu noha povyroste. Mezitím se rozchodí a dostane kožené sandálky na léto.
První měla sandálky, kožené, ohebné. Opatek pevný, ale nízký. Vyšší boty nosí jen na zimu. Příští rok asi půjdeme už jen do barefootek, já mám svoje první a je to prostě slast
Nicméně je jí už tři a půl. Doteď nosila pevné opatky, ale botu jako takovou jsem se snažila najít co nejohebnější. Hlavně jsem zastánce střídání různých bot, má jich fakt spoustu, každoročně. Přeci jenom žádná bota není dokonalá a podle mě takhle ta noha aspoň trošku pracuje. Jinak doma odjakživa bosa. Když počasí dovolí, lítá bosa i na hřištích.