Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Na stránkách věnujícich se autismu jsem se dočetla, že riziko, že druhé dítě bude mít PAS je 3-26 %. Doporučuji podívat se tam. Jinak ano, znám rodiny, kde je jedno dítě s PAS, druhé zdravé. Ale taky ty, kde PAS mají všechny děti.
@Eva2610 no co já znám, tak nemají třeba PAS, ale prostě problém tam je.
Moje známá má první dítě 50% autistu, takže docela dost s druhé dítě úplně zdravé.
Moje první dítě má PAS, druhé je zdravé
Sestra má obě děti s diagnózou, diagnóza druhého dítěte je méně závažná.
Další dvě kamarádky mají obě děti s PAS.
Další kamarádka první dítě s PAS, další dvě děti jsou v pohodě.
Bohužel to riziko rozhodně není zanedbatelné.
@Anonymní píše: Více
Kolik je otci dítěte? Je větší riziko u starších otců, pokud by tedy byl mladší mohla to byt náhoda
My jsme měli první dítě v mých 27 a ex měl 28 dítě Aspergerův syndrom a adhd, druhé dítě jsme měli v my 38 a 39 letech a druhé je úplně zdravé, kamarádka měla děti kolem 30ky 3 roky po sobě a první středně tezky asperger a druhé vývojová dysplazie takže neporadím je to 50/50 ze bude druhé ok.. ja si ale život bez druhého neumím přestavit
Není tady na emiminu uživatelka, která má tři děti a jeden je určitě autista, ale mám pocit, že i druzí dva mají nějakou poruchu?
@Serpentini píše: Více
je, nick teď nevím, moc poslední dobou nepíše @tamtama by to mohla být
@Anonymní píše: Více
z 80% je to dědičné, u nás obě dvě maji aspergra a starsi dcera i manzel jsou nadprumerne inteligentni. A máme více takových deti v rodině manžela.
Pracuju ve speciální škole pro děti s autismem. A znám i několik dalších rodin mimo školu. A moje statistika je asi taková: Časté je v rodinách jedno dítě s PAS a druhé zdravé. Dvakrát dokonce jedno dítě s PAS a další tři v rodině zdravé. A pak jedna rodina se třemi dětmi, kde jsou autistické všechny tři. Riziko asi nebude moc velké, ale určitě bude…
U nás 1. dítě - syn- PAS (v raném předškolním a mladším školním věku výrazná symptomatika). 2. dítě- dcera - velice úzkostná (řesili jsme, zda také mírné synoptomy PAS, nebo spíše reakce na situace s bráchou v jejím raném dětství). 3. dítě - syn, o dost mladší- zdá se vše v pohodě.
I kdybych věděla, jaké to bude (občas hodně náročné), pořídila bych si děti stejně, jako je máme.
Mám dceru autistku, jsou jí 3 roky. Uvažujeme, jestli mít druhé. Bojím se, že by to byl taky autista. Dost často tu čtu, že tady mají lidé více dětí s poruchami. Má to i někdo jinak? Že by jedno dítě mělo poruchu a ostatní byly zdravé? Chtěla bych nám dopřát i zdravé dítě, ale bojím se, že to bude znovu autista. Děkuji za vaše zkušenosti.