Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám 1,5 ročního syna a na podzim se chystáme na dovolenou jenom s manželem. Mám ale obavy jak to synek (i já) zvládne.
Nemáte někdo zkušenost? Chceme jet na 5 dní a faktem je, že malej beze mě ještě nebyl. Na druhou stranu je na babičku zvyklý.
Co myslíte? Nebude mě těch 5 dnů hledat? Nebo si děti na změnu rychle zvyknou?
Díky
Ahoj,pokud nebyl jeste u babicky zkus ho tam dat pres noc.Nebo jeste lepe odevzdej ho v patek a dojdi si pro nej v nedeli.
my davame malou od zacatku na vikend.A nikdy nemela ani jeden problem.o prazdninach pujde k nim na tyden.
A do otho podzimu s edomluvte a davejte hotam co 14 at si zvykne.
My byli na dovči, když bylo Davídkovi 12 měsíců. Zvládnul to lepší než já. U babičky byl zvyklej, takže problém nebyl, ale já jsem skoro celou dovču obrečela a provolala domů.
urcite to zvladnete a myslim ze tve dite lepe nez ty.
Vyzkousela bych dat parkrat na noc k rodicum pokud u nich jeste nebyl.
Male dite si zvyka rychle.
My jezdili na dovolenou pravidelně od jednoho roku tak na 14 dní. barča to vždycky zvládla v pohodě. Zlom nastal ve třech letech. Hrůůza, jeli jsme do Chorvatska a jí nechali doma. Vůbec jsem si to neužila, byla jsem na nervy a kdyby to šlo hned jedu domů. Malá si taky vytvořila pěkný blok, od té doby nechce spát nikde jinde než doma a i když jedu třeba jen nakoupit ječí, že chce jet se mnou a to je jí už 7.
Nikdy podle mě nevíš, jak dítě zareaguje. Myslím, že 5 dní je v pohodě a malý si to užije, ale ty budeš celou dobu na nervy. ![]()
Já osobně bych už teď bez dětí nikam nejela. ![]()
Taky jsme byli v roce a pul mladsi na prodlouzenem vikendu, ale mala je na babicku zvykla, i tam spala.
Dej maleho na noc, at si zvykne a nedela pak babicce prvni noc bugr…
Já nechala doma malýho poprvý doma s tatínkem přes noc, když mu byly 3 měsíce, pak v 6 měsících a nakonec minulý měsíc dokonce 2 noci. Zkusila bych ponechat u babičky zkušebně přes noc a uvidíte, jinak myslím, že třeba v první chvilce bude brečet, ale jakmile najde zábavu, tak na vás rychle zapomene ![]()
Zkuste ho nechat u babicky na zkousku treba pres vikend. My jeli poprve chvilku pred synovyma 3. narozkama, na prodlouzeny vikend a predtim byl zvykly byt u babicky cca 1× mesicne od patku do nedele sam (takhle tam byval uz od asi jednoho roku).
Ja ted resim podobny dilema, akorat jde jen o 1-2 noci a doma bychom nechali tu nejmladsi…
No já bez malého nedudělám ani krok,takže co se týká dovolené tak nevím,ani to nemám v plánu…Ale byl beze mě asi tři dny,když jsem byla letos v lednu v nemocnici,byl u našich na které je zvyklý - vídáme se třeba i třikrát do týdne…No hned první noc ,co mě odvezli se vzbudil a nechtěl spát a ptal se po mě,ale postupně se to zlepšovalo,ale ptal se po mě pořád…Myslím ale ,že já to snášela mnohem hůř jak on
A pak když jsem přijela,tak se ode mě nechtěl hnout ..
Každopádně teď v srpnu mám rodit a malej bude zase u našich,tak máme v plánu to předem natrenovat.:-)
Jinak na tu dovcu bez deti jezdime maximalne na 5 dni.
Dele by se nam, hlavne mne, styskalo. Na dva tydny bych bez deti neodjela, kdyby to byla dovolena typu more apod., kterou dost dobre deti mohou absolvovat s rodici.
Pokud je to nejaky trek po horach, tak to jina, i tak bych si to odpustila a nechala to na dobu, kdy deti mohou jet s nami…
Ale kazdy to ma jinak…
Já tohle řešila přesně před rokem. Matymu taky bylo 1,5 roku a tehdy jsme odjížděli taky na 5 dní ![]()
U babičky jsme spávali aspoň jednu noc v měsíci, takže tam byl zvyklej, navíc jsem ho pár měsíců před „akcí“ nechala u babičky na jednu noc na zkoušku.
Nakonec jsem to byla já, kdo to obrečel ![]()
Jedna maminka na netu mě upozorňovala, že její dítě k ní po podobný dovolený vůbec nechtělo jít a později se z něj stal maximální mamánek, dítě se prostě bálo, aby mu maminka zase někam nezmizela.
Tím tě samozřejmě nechcu strašit. Jen ti říkám zkušenosti, který jsem někde nabyla. Já byla připravena na nejhorší, i v případě potřeby se ihned vrátit, ale proběhlo to fakt v pohodě. Jela bych znovu.
Jo ještě jedna rada. Nech si každej večer posílat sms, že je dítě v pohodě, co všechno zažilo a že už spinká. Ty se neozývej. Já jednou zavolala, z telefonátu nebylo nic a pak jsem hodinu probrečela.
Já jela na dovolenou když bylo malýmu taky rok a půl, jeli jsme na vodu takže nehrozilo vzít ho sebou. Měla jsem taky strach, ale zvládnul to úplkně v pohodě. Sice jsem každý den volala a měla strach, ale zbytečně!
Já za sebe bych tedy začala postupněji, ne rovnou na pět dní… to mi přijde dost velký šok. Napřed třeba na přespání, pak na víkend, atd.
Když spal Jára poprvé u babičky, tak mu byl necelej rok. Neměl s tím problém, na babču i její domácnost byl zvyklý. Když jsem pak byla v porodnici s Jindrou (14 dní), tak „bydlel“ u babičky a občas byl přes den i u tety (táta si ho pak vyzvedl, když jel z práce). Naposledy asi před měsícem pak byl u babičky skoro týden.
Takže taky souhlas, pokud není zvláště úzkostlivý (a to bys poznala, že se nemůžeš bez něj ani hnout z místnosti), tak to určitě zvládne, ale chce to postupně „otužovat“. ![]()
Nečetla jsem, co psaly ostatní, ale od roku jsem dávala malého na jednu noc k našim a úplně v pohodě.
Když mu bylo asi rok a půl ze dne na den jsem skončila v nemocnici. Manžel musel na služebku a tak malý byl zrovna 5 dnů u našich a prý se jen občas zeptal na maminku, jinak nic. Je ale pravda, že naši se mu strašně moc věnují, neustále vymýšlí nové aktivity, takže on nemá čas tesknit. Teď má dva roky a něco a když slyší, že bude spát u babičky, jde pro baťůžek, kde má svého méďu a chce okamžitě odjíždět. Ale musím říct, že pro mě těch pět dnů bylo dlouhých a fakt se mi moooc stýskalo
.