Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nemáš vůbec zač, tak hlavně, ať je to v pořádku, my se chystáme ven ![]()
Horečka u dětí vystoupá velice rychle. A stejně jak rychle stoupne, tak rychle taky může klesnout. Může mít 3 dny horečky a nic k tomu a pak to náhle odezní, může to být 6. nemoc. Takže já bych rozhodně nejela okamžitě na pohotovost (pokud jí teda není nic jiného). Myslím, že ji bude líp doma u mamky v náručí. Na srážení dávat brufenovou (nurofen, brufen) nebo paracetamolovou (paralen, panadol) složku. Každá se může dávat po 6 hodinách, takže pokud jí to bude hodně lítat, tak můžeš dávat po 3 hodinách na střídačku.
Já vím, že je to šok, poprvé taková horečka u prvního dítěte, ale věř že si zvykneš:-)
Celá rodina sme minulý týždeň dostali nejakú hnusnú virózu, naša 15-mesačná trpaslíčka tiež. Teploty jej stúpli až k 39.6 po odčítaní - to sme dávali Nurofen čípky a Panadol sirup po troch hodinách. Taktiež sme po dvoch hodinách dávali zábaly. Našťastie sa nám teploty podarilo po dvoch dňoch zraziť, tiež sme uvažovali o pohotovosti, boli to jej prvé teploty, k tomu ešte mala nádchu a kašeľ, ale keďže jej po dvoch dňoch klesli, šli sme k doktorke až po víkende. A tá nám v podstate len potvrdila všetko to, čo sme pre zrážanie teplôt mohli urobiť a urobili. Pokiaľ je malá inak ok, tak by som tie teploty naďalej zrážala a ešte počkala. Ak by jej ani po troch dňoch neklesali alebo ešte stúpli, tak by som potom k dr. zašla.
@Ivka 1981 ahojky, nakonec jsme nikde nebyli, jen jsem na pohotovst volala a doporučili mi střídat Nurofen a Paralen, večer měla skoro 40 ale ráno to spadlo na normální teplotu a hotovo, takže to netrvalo ani den…nevím co to bylo, každopádně jsme včera objevili další zub, i když na zuby se mi to zdá dost, ta horečka a když rostly první 2, tak neměla ani zvýšenou teplotu, tak nevím ![]()
Tak hlavně, že už je to v pohodě. My měli první zoubky taky bez problémů, jen trošku hůř spal, ale jak lezou další a další, tak je to horší a horší. Ale možná to bude tím, že jich leze asi víc najednou (už nám lezou stoličky…)