Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@brokoliccaa píše:
To není pravda, dívka je pannou do prvního pohlavního styku. Nezáleží na bláně, jelikož ani nemusí být přítomná. Některým holkám praskne při sportu, některé se narodí bez ní. Blána je tenká slizniční řasa, která je okolo pochvy, není to membrána bez přístupu (i když občas se to stane a je třeba ji chirurgicky odstranit). Přesně, jak píše @SlečnaDahlia
Každý gynekolog to potvrdí a řekne, že tampony se mohou používat od první ms.
Pamatuji si na základku - používaly jsme s holkama od O. B. ty giga zelené tampony a rozhodně jsme si blánu neprotrhly, to přišlo až při styku.
A pannou je dívka, která neměla styk.
Nechápu to zmiňování. Vždyť přesně tohle (že pannou je holka, co neměla pohlavní styk, bez ohledu na přítomnost panenské blány) píšu.
A na tampony mám svůj vlastní názor. Taky jsem ho používala od první menstruace (o jiných možnostech jsem nevěděla), ten nejmenší se do jedenáctky určitě vejde. Takže technicky ano, může se používat od první menstruace. Jiná otázka je: je fakt super pro tělo jedenáctileté holky strkat do něj chlorem vybělený, chemickou srajdou napuštěný kus vaty, který jí od té první menstruace hezky naučí na vysoušení poševní sliznice? Je to vůbec pro nějakou ženu super?
O tom, že „každý gynekolog potvrdí“ bych se teda hodně hádala. Můj gynekolog by ti k tomu řekl své a nebyl by jediný.
@SlečnaDahlia Já jsem se jen vyjádřila k tomu, že jsi psala totéž, co já, že pannou je holka do prvního pohl. styku. Proto jsem tě zmínila. Víc jsem k tobě nepsala, jestli tampon ano nebo ne, to už je na každé holce. Já ho třeba nepoužívám.
@Lucy75 píše:
@brokoliccaa ale tak jistě, holky, říkejte si tamponům a bláně jak chcete,
já vám jen říkám, že jsem si tam ve 14 vrazila tampon u moře, nikdo mi neřekl jak s ním ven, tak jsem šňůrku řešila bohužel až další den, a tolik krve, co tam bylo a ta BOLEST.., vám říkám, že jsem se odpanila oficiálně sama![]()
prostě tampony pro panny nedoporučuji, a vím Proč.. říkejte si každá co chcete, Já mám vlastní a velmi - bohužel AŽ velmi - osobní zkušenost…
Tvoji osobní zkušenost ti nikdo nevyvrací, jenže z ní nejde vyvodit nic obecného, natož nějaké obecné doporučení. Za to, že jsi byla ve čtrnácti tele, které si nezjistilo, co do sebe cpe a jak se to používá, než to do sebe nacpalo, můžeš ty sama, ne nějaký tampon.
A to, co je a není panenská blána, taky nezáleží na nějaké tvé osobní zkušenosti. Nebo sis ji snad kontrolovala zrcátkem před a po? Je úplně jasné, že když v sobě hned napoprvé necháš celý den jeden tampon, aniž by sis předem nacvičila zavádění a vůbec si zjistila, jak to funguje s tou šňůrkou, tak že tě to bude při vytahování kuwa bolet a poteče z tebe kuwa krve a kdo ví, co si touhle manipulací poškodíš. Jak píšu jinde, já tampony dnes nedoporučuji nikomu v žádném věku, ale taky jsem s nimi začínala, mnohem dříve než ve tvých čtrnácti, a žádné takové šílené drama se nekonalo. Protože jsem už v těch letech uměla číst a přečetla jsem si ten příbalový leták.
@brokoliccaa píše:
@SlečnaDahlia Já jsem se jen vyjádřila k tomu, že jsi psala totéž, co já, že pannou je holka do prvního pohl. styku. Proto jsem tě zmínila. Víc jsem k tobě nepsala, jestli tampon ano nebo ne, to už je na každé holce. Já ho třeba nepoužívám.
Jo tak. Ono to takhle zmíněný vypadá spíše jako, že se mnou polemizuješ ![]()
@Anonymní píše:
Jdu pro Vaše zkušenosti, dcera to poprvé dostala /13 let/, dnes to má třetí den a zatím je to nejsilnější, co se týče krvácení…kolik dnů to Vaše dcery měly při prvních cyklech a měly to již silnější? děkuji za zkušenosti…
pardon za anonym
Dostala jsem to v 11 letech. A měla jsem to silné od prvního do pátého dne. Ms trvala poprvé 8 dní. Potom už vždycky 7 dní.
@SlečnaDahlia číst umím velmi dobře, o tom svědčí zřejmě mé dva červené diplomy z vš..
což nemá nic společného s tím, že před 30lety nebyly internety, diskuse a podobné vymoženosti… možná by neškodilo více pokory a vcítění do toho, co vše se malé nepoučené holce může stát… krásné - a pokud možno i empatické vánoce- pokud víš co to slovo znamená - přeji..
Pokud moje dcera bude mít menstruaci dříve, tak uvažuji nad tim, že bych ji koupila menstruační kalhotky. Sice je cena vyšší, ale bude to mít relativně bez starosti.
@Lucy75 píše:
@SlečnaDahlia číst umím velmi dobře, o tom svědčí zřejmě mé dva červené diplomy z vš..
což nemá nic společného s tím, že před 30lety nebyly internety, diskuse a podobné vymoženosti… možná by neškodilo více pokory a vcítění do toho, co vše se malé nepoučené holce může stát… krásné - a pokud možno i empatické vánoce- pokud víš co to slovo znamená - přeji..
Pokud umíš tak dobře číst, tak proč sis tedy tehdy ty příbalové letáky v krabičce s tampony nepřečetla? Bylo ti 14, na 8, abys mohla argumentovat malou holkou. Nebo snad schopnost otevřít krabičku a vytáhnout letáček je nějaká superschopnost, kterou získáš až později s těmi červenými diplomy? (jinak gratuluji, povedený argumentační faul a pasivní agrese v jednom; inu, diplomy nejsou všechno… )
Včera jsem na jiném fóru nalezla podobnou diskuzi z roku 2014. Také se tam shodují, že jediný možnost je tampon a stejně mi to řekla i instruktorka ( nebo nechodit ). Ale to se zase nelíbí manželovi. Zaplatil cca 1000,– na celý školní rok a teď že by 5× neměla jít? Pro něj nepředstavitelné
. Do toho ještě na stejné dny jako plavání vychází přípravný kurz na přijímačky gymnázia a už to v něm vaří. Pak se někdo diví, že se přes relativně spokojený život lidé hádají.
Mimochodem v té diskuzi se jedna paní ptala jestli má nějaké vysvětlení fakt, že spousta dívek první menstruaci dostane mimo domov ( dovolená, tábor, škola…).
@NovápaníA hele tampon, ten nejmenší, nandá si ho před plavanim a vynda hned po něm
to zvladne..
Já tahkle používala tampon když jsme byli na dovolené a já chtěla do moře a akvaparku ![]()
@welovefashion jj už jsme to probírali, samozřejmě má strach. Včera jsem v DM koukala, že už i OB má s aplikátorem ( měli v regále jen ty větší velikosti ). A dokonce měli kombinaci mini a normal v krabičce s pubertálními nápisy ![]()
Přemýšlím do čeho schovat vložky v tašce. Máme sice nějaké menší kabelky, ale dcera to do ničeho nechce ( nic jí není po chuti ). A ještě těžší pořízení bylo jí přemluvit k tomu to do tašky vůbec dát, že to není potřeba a proč má mít 2 obyč. a intimku, že je to moc.
Nechci způsobit nějaké trauma, tak radši nepátrám jak to má silné a v posteli nebo schovka pod polštářem zatím nic. Jsem ráda, že alespoň trochu komunikuje, nechci tlačit.