První menses u dcery

Napsat příspěvek
Velikost písma:
766
23.12.19 16:09

Asi bych tampony konzultovala s lékařem. klidně i s pediatrem. Plavání bych vynechala. A látkový vložky po čase. Nech ji, ať si zvykne. Důležitá je hygiena…
Mě začala ms ve 12ti a moje mamka mě vzala na dětskou gynekologii

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
700
23.12.19 16:11

@arinecka @karkarka Jen jsem chtěla ukázat, že jsou různé možnosti. Jednu chvíli ( cca 6 let zpět ) jsem nad nimi také uvažovala, ale nakonec zvítězil kalíšek. Dokonce tu jednou byla i nějaká reklama na balíček pro první menstruaci a tam byla i houba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
23.12.19 16:31
@karkarka píše:
@NovápaníA látkový vložky pro 11 letou holku?? Tos ji ukazovala jako retro ne?

tak ono to je naopak ted velmi moderni. Takze spis moderna, ne retro.

Ma to hodne ruznych vyhod. Preci jenom jednorazove vlozky jsou chemicky umelohmotny sajrajt, obzvlaste ty parfemovane.

Nevyhoda latkovek z meho pohledu je ta, ze jsou daleko objemnejsi. Ja jako mlada holka mela u vlozek vzdy pocit, ze to musi byt videt, pritom ty jednorazovky jsou relativne tenke v porovnani s temi bezmala plenami.

O tamponu pro panny slysim poprve, paklize nemate na mysli tampon mini.

Ten se mi do pochvy nepodarilo narvat jako teenagerce. Bolest takova, az mi lezly oci z dulku a jak jsem to tam dole mela jeste neroztazene stykem, tak mi ten tampon stale vylezal ven po nacucnuti. Takze to bolelo a nebylo to prijemne. Ja s tampony zacala az kdyz jsem ztratila panenstvi a byla uz trochu prostouchnuta. Do te doby to byl utrpeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15170
23.12.19 16:33

@warita jako nedokážu si představit, jak si bude 11 léta měnit na základce látkovou vložku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
291
23.12.19 16:36

Já jsem poprvé menses dostala v 10 letech ve škole… Trapas nehorázný, všichni se jak nevychovanci smáli a doma mi to vysvětloval táta. Dneska ho za to obdivuju, ale tehdá, holky… To jsem umírala hanbou. :oops: :lol:
Moje první ms byla dlouhá asi 7 dní, z toho krvácení první tři dny jak při vraždě a bolest, že jsem nemohla ani chodit (později zjištěna endometrioza, takhle jsem umírala každou ms).
Druhou ms jsem dostala po dvou měsících a byla stejná - 7 dní, první 3 dny krvácení silné a velmi bolestivé.
Jinak - tampony může dcerka používat už od první ms, ničím si neublíží, ten spodek je už pružný a je na to připraven, i když jí to nemusí jít na první dobrou zasunout dovnitř.
A k těm látkovkám - to fakt pro slečnu dnešní doby nee, je nepřeberné množství hezkých jednorázovek, vyberte z toho. :kytka: Držím mladé slečně palce. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
714
23.12.19 16:59

Tak látkové vložky jsou trend, je-li její maminka bio, bude tudíž podporovat látkové vložky. Za mě je to teda hnus, stejně jednorázové vložky. Bože, jak já nenáviděla MŠ v pubertě. Jak to že mě Takko, měla jsem pocit, že vložka musí být vidět i cítit. A má byla tak silná, že na žádné ultra Slim to fakt nebylo. Teprve když jsem začala používat tampony, začala jsem MŠ trochu přijímat. No a teprve s kalíškem ji mam ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24851
23.12.19 17:01

@brokoliccaa s tamponem to není úplně pravda a tak jednoduché..
může se holka i odpanit (jako se mi u moře ve 13 stalo mně nikoho nezajímalo mi říct, že šňůrka má čnít každopádně dolů…¨
pracuji na vyšetřovačce
a kolikrát ani ti znalci neví, zda si holka porušila pan. blánu zavedením tamponu, nebo stYKEM
SAKRA
není normální si zavádět tampony v předpubertě, bohužel :-( také mne to mrzí, plánování dovči s před-či puboškama je obrovský problém
ale tampon bych jim tam nejméně do 14 fakt necpala
stačí mi i ten můj šok
se vlastně odpaníš, dáš to tam a nikdo ti neřekne, jak to dáš ven :-( smutné–
hlavní je o tom mluvit..
a za mne - ani nic neuspěchat… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6118
23.12.19 17:13
@karkarka píše:
@warita jako nedokážu si představit, jak si bude 11 léta měnit na základce látkovou vložku.

Tak ono to nemusí být buď a nebo. Může klidně ve škole fungovat s jednorázovýma, doma s látkovýma (u jedenáctileté holčičky těsně po první menstruaci by to asi bylo ve škole těžko představitelné, ale ony jinak ty použité látkovky se dají nádherně složit do úhledného, malého, čistého balíčku, který se nerozpadne, a schovat do malé nepromokavé taštičky - řešení do práce nebo školy pro starší „holčičky“, pokud se rozhodnou pro látkovky). A myslím, že je dobře, že v rámci hovorů u příležitosti první menstruace zakladatelka seznamovala dceru s různými variantami menstruačních pomůcek, ať už si z nich vybere či naprosto zavrhne jakoukoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
23.12.19 17:18

@Lucy75 ja sice tusila, ze ma snurka trcet ven, bylo to tak nakreslene na pribalovem letaku, ale me zmatlo to, ze podle letaku jsem mela mit pochvu dlouhou tak, ze se ten tampon dal zavest hluboko hluboko dovnitr, zatim co moje pochva byla kratoucka sotva par centimetru a ono to tam neslo narvat a kdyz jsem se snazila, tak mi az tekly bolesti slzy. A kdyz s mi to konecne podarilo ho tam nejak narvat, tak po nacucnuti zacal vylezat ven a zase to bolelo jako slak.

Ja to tam mam dole nejak jinak se obavam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6118
23.12.19 17:25
@Lucy75 píše:
může se holka i odpanit (jako se mi u moře ve 13 stalo mně nikoho nezajímalo mi říct, že šňůrka má čnít každopádně dolů…¨
pracuji na vyšetřovačce
a kolikrát ani ti znalci neví, zda si holka porušila pan. blánu zavedením tamponu, nebo stYKEM
SAKRA
není normální si zavádět tampony v předpubertě, bohužel :-( také mne to mrzí, plánování dovči s před-či puboškama je obrovský problém
stačí mi i ten můj šok
hlavní je o tom mluvit..
a za mne - ani nic neuspěchat… ;)

Ono ve skutečnosti se nikdy nepozná, čím a kdy se holka odpaní. Panenská blána není žádná vrstva přes vnitřek pochvy s dírkou na odtok krve, kterou je třeba „propíchnout“, aby nebyla. Ve skutečnosti je to spíše taková řasa po obvodu pochvy, která může mít různý tvar, různou podobu, různou pružnost nebo tuhost. U některých holčiček je viditelná pouhým okem (abych nevypadala jako úchyl, tak jsem pracovala u dětí s postižením, které bylo třeba přebalovat, a u holčiček se muselo dávat pozor, aby se jim nechtíc třeba při utírání ubrouskem neublížilo), některé holčičky jsou i jako panny schopny si bez bolesti a narušení blány zavést klidně i menstruační kalíšek a žádnou vysloveně „blánu“ bys u nich nenašla. Spousta žen má zbytky panenské blány (nebo i celou, pokud má takový tvar přirozeně) po celý život, dokonce i po porodu.

Takže to s tím „odpaněním“ není pravda. Odpanění nezávisí na přítomnosti panenské blány a nelze se „odpanit“ tamponem. Panenství spíše nějaký náš sociální konstrukt, kterým říkáme, jestli dotyčná měla nebo neměla pohlavní styk. Nic víc, nic míň. Nic, čím by se měly démonizovat tampony (i když sama je už dlouho nepoužívám a nepovažuji je za vhodné pro vůbec nikoho, natož pro malou holku).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6118
23.12.19 17:40
@arinecka píše:
@NovápaníA Látkový vložky? 8o V dnešní době, kdy je tak veliký výběr vložek, i tamponů, bych do tohohle nešla ani omylem. Jsou i tampony pro panny, jestli ještě není na tampon připravená, tak by holt jedno úterý plavání vynechala. V tomhle věku, nemusí mít menstruaci ještě vůbec pravidelnou, takže bych počkala a pak se podle toho zařídila.

Používala jsem vložky i tampony celá léta. Máma mi ani žádné jiné aternativy neukázala, přestože nějaký první kalíšek už u nás k dostání byl. Vyzkoušela jsem různé typy vložek - nejdražší, nejlevnější, parfémované, bio jednorázové, extra tenké, z dovozu… a z mé vlastní zkušenosti s obojím, co do pohodlnosti se naprosto žádná jednorázová vložka nemůže rovnat pohodlnosti vložky látkové. To je fakt nebe a dudy. Jasně, o látkovku se musíš nějak postarat, nehodíš ji jen tak do odpadu. Ale za těch pár minut práce měsíčně navíc mi to pohodlí stojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6118
23.12.19 17:50

@NovápaníA K těm cenám látkovek: jasně, takhle najednou celou výbavu, to je fakt pálka. Ale 129,– za slipovku je spíše víc (máme za tu cenu hezké obrázkové denní vložky). Když jsme na ně doma přecházely, tak jsme každý měsíc přikoupily jednu nebo dvě - různých značek, materiálů a střihů. Nekupovaly jsme je hned všechny naráz, to by byla fakt pálka. Navíc se třeba v kombinaci s kalíškem dá v pohodě vyjít se sadou tak deseti, dvanácti vložek. Intimky začínají někde na padesáti korunách za kus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
291
23.12.19 18:35
@Lucy75 píše:
pracuji na vyšetřovačce
SAKRA
stačí mi i ten můj šok
hlavní je o tom mluvit..
a za mne - ani nic neuspěchat… ;)

To není pravda, dívka je pannou do prvního pohlavního styku. Nezáleží na bláně, jelikož ani nemusí být přítomná. Některým holkám praskne při sportu, některé se narodí bez ní. Blána je tenká slizniční řasa, která je okolo pochvy, není to membrána bez přístupu (i když občas se to stane a je třeba ji chirurgicky odstranit). Přesně, jak píše @SlečnaDahlia.
Každý gynekolog to potvrdí a řekne, že tampony se mohou používat od první ms.
Pamatuji si na základku - používaly jsme s holkama od O. B. ty giga zelené tampony a rozhodně jsme si blánu neprotrhly, to přišlo až při styku.
A pannou je dívka, která neměla styk.

Příspěvek upraven 23.12.19 v 21:00

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24851
23.12.19 20:10

@brokoliccaa ale tak jistě, holky, říkejte si tamponům a bláně jak chcete,
já vám jen říkám, že jsem si tam ve 14 vrazila tampon u moře, nikdo mi neřekl jak s ním ven, tak jsem šňůrku řešila bohužel až další den, a tolik krve, co tam bylo a ta BOLEST.., vám říkám, že jsem se odpanila oficiálně sama :oops: :cert: prostě tampony pro panny nedoporučuji, a vím Proč.. říkejte si každá co chcete, Já mám vlastní a velmi - bohužel AŽ velmi - osobní zkušenost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
700
23.12.19 20:37

@SlečnaDahlia Děkuji alespoň za jednu pozitivní reakci. Nejsem nijak ekologicky zaměřená, spíš jsem chtěla rozšířit diskuzi. A samozřejmě také dceři ukázat různé varianty, dokonce jsem si schovávala různé letáčky, brožurky a teď jsem je dala dceři :). Je mi jasné, že cena je vysoká, ale bude tam jistá návratnost, stejně jako když jde nějaká žena do antikoncepce formou tělíska. A ceny byly z jednoho eshopu, chápu že jinde to bude míň nebo i víc :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Intimní balzám INTIMISS

• (4.7) + 30 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí