Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Chci se zeptat ohledně první menstruace vašich dcer.Je pravda, že hubené dívky ji dostanou později, než ty silnější? jakou máte zkušenost kdo máte doma hubenou žížalu? ![]()
@GabinkaCh píše:
Chci se zeptat ohledně první menstruace vašich dcer.Je pravda, že hubené dívky ji dostanou později, než ty silnější? jakou máte zkušenost kdo máte doma hubenou žížalu?
Záleží, čemu říkáš “žížala” ![]()
Jestliže má dívka hmotnost přiměřenou svému věku, pak může MS dostat kdykoli – ta štíhlejší klidně dříve než silnější spolužačky.
Problém resp. zpoždění může nastat v případě, že má dívka podváhu.
Vzdycky jsem byla vyzle a dostala jsem ji ve 12ti a pul. V ty dobe jsem mela tak 174-178cm a cca 50kg.
Vysku si uplne nepamatuju, ale vim, ze stredni jsem koncila na 178cm a cca 57kg a ze jsem pomerne vyrosla driv a vahove jsem proste byla vzdycky spis k dolni hranici BMI.
Dceři bylo v červnu 10let, hned v červenci menstruace…Ve 24letech váží 43kg, kolik vážila tenkrát už nevím, ale bylo to hodně málo.
Ono závisí na víc faktorech - dědičnosti, aktivitě, stravě apod. Je pravda, že u dívek s nadváhou je statisticky vyšší riziko předčasné puberty a dřívější menstruace, ale platí to jen pro populace a na jednotlivce se to s jistotou aplikovat nedá ![]()
@GabinkaCh Já jsem byla v dospívání vždy na hranici normální váhy a podváhy q menstruaci jsem dostala ve 13 letech, což bych řekla je takový průměr.
Zdravím, já tuhle informaci už vnímám na základě zkušeností z okolí celkem jako mýtus. Vždy jsem byla opravdu štíhlá, mám po taťkovi rychlý metabolismus. Menstruaci jsem dostala měsíc před 12. narozeninami, přičemž jsem byla jedna z prvních ve třídě na ZŠ. Všechny moje štíhlé kamarádky už kolem 13 let první měsíčky měly za sebou, naopak silnější slečny je dostaly třeba až ve 14, 15, takže já mám naprosto opačnou zkušenost. Mám dokonce kamarádku (normální postava), která je měla od 8 let.
Ja jsem ji dostala ve 14 letech pri mirach 160/30. Byla jsem myslim jako posledni ze tridy.
Edit: moje sestra, jednovajecne dvojce, byla stejne hubena, mela stejnou stravu, ale mene sportovala a prvni MS dostala cca o rok drive nez ja.
Osobní, anonym nebo smazat:
MS jsem dostala snad poslední ze třídy v 15, váha 50 kg na 170 cm. Nyní je mi 37.
Když jsem měla v průběhu let míň než 50 kg (stresem, cíleně nehubnu), přestala jsem menstruovat.
Hubené kamarádky z mého okolí mají tutéž zkušenost.
Nemyslím si. Jde celkově o vyspělost a konstituci. Já 160 cm, 37 kg. Menzes v 10 ti.
@GabinkaCh píše:
Chci se zeptat ohledně první menstruace vašich dcer.Je pravda, že hubené dívky ji dostanou později, než ty silnější? jakou máte zkušenost kdo máte doma hubenou žížalu?
Není to pravda, obě dcery hodně hubené je dostaly v 11. Sousedovi dcera extrémně hubená v 10 letech. Od kámošky dcery, jedná v 10 a druhá skoro v 15. Jedná jd po otci s druhá po matce ta měla až v 16 letech, obě štíhlé
@babeandbae píše:
Zdravím, já tuhle informaci už vnímám na základě zkušeností z okolí celkem jako mýtus. Vždy jsem byla opravdu štíhlá, mám po taťkovi rychlý metabolismus. Menstruaci jsem dostala měsíc před 12. narozeninami, přičemž jsem byla jedna z prvních ve třídě na ZŠ. Všechny moje štíhlé kamarádky už kolem 13 let první měsíčky měly za sebou, naopak silnější slečny je dostaly třeba až ve 14, 15, takže já mám naprosto opačnou zkušenost. Mám dokonce kamarádku (normální postava), která je měla od 8 let.
Ja jsem dostala první MS ve 13 a3 měsících a měla jsem 174 cm a 55 kg, dcery dostaly dřív a byly víc hubené a mensi