Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Prosím doporučte lyžáky pro tvarovanější nohy. Po 150 letech znovuzačínám lyžovat. Měla jsem půjčené několikery lyžáky a buď jsem je téměř nedoplatek přes lýtko a nohy mě v nich příšerně bolely (značku už nevím), nebo jsem je zase zapnula a byly mi pohodlné (dvoje různé Salomon), ale lítal mi v nich kotník a těžko se mi ovládaly lyže.
Vím, že se dají lyžáky individuálně upravit, ale nechci do nich moc investovat na to moje prd lyžování, takže hledám tip na nějaký kompromis mezi pohodlím a dobrou ovladatelností lyží. Po jakých značkách se dívat?
@Hoa Mai S kotníkem neporadím. Mam vysoký nárt a širokou nohu plus silné lýtko.
Musíš koukat po botách, které mají posuvnou tu nejsvrchnější přezku. Já před deviti lety kupovala Solomon, v prodejně strávila skoro dvě hodiny a doufám, že mi vydrží až do rakve.
Kolegyne má obdobný problém (ona je teda celá taková korpulentnejsi) a shodly jsme se, že na silná lýtka je kumšt až skoro nemožné ulovit nejen vyhovující lyžáky, ale i kozačky.
@pannda píše:
Doporučuji lyžáky se zadním nástupem
Ty mají nějaký větší rozsah té dopinaci přezky?
Protože to je ten kámen urazu- přezka je krátká na moje lýtko a 36 nohu. ![]()
@pannda píše:
Krátká? Nesetkala jsem se s tím…
Tak to asi nemáš široké lýtko. ![]()
Já 80% zkoušených modelů proste nahoře nedopnu.
Silné lýtko vůči kotníkům mám relativně taky. Naučil jsem se to řešit tak, že si nad kotníky dám dvě vrstvy takových těch potítek na ruce. No a pak mohu ten lyžák zapnout tak, jak je mi to příjemný přes lýtko a ve spodní části už to taky drží dobře.
@Svistice píše:
@Hoa Mai S kotníkem neporadím. Mam vysoký nárt a širokou nohu plus silné lýtko.
Musíš koukat po botách, které mají posuvnou tu nejsvrchnější přezku. Já před deviti lety kupovala Solomon, v prodejně strávila skoro dvě hodiny a doufám, že mi vydrží až do rakve.
Kolegyne má obdobný problém (ona je teda celá taková korpulentnejsi) a shodly jsme se, že na silná lýtka je kumšt až skoro nemožné ulovit nejen vyhovující lyžáky, ale i kozačky.
Souhlasím. Mám širokou nohu, vysoký nárt a svalnaté lýtko jak fotbalista. Roky jsem v přeskáčích trpěla než jsem našla ty pravé- Salomony, jsem v nich jak v peřince, jen v tenké ponožce a nic netlačí. Vytvarovaly se kolem nohy, stály ale skoro 8 tis. Široké lýtko a úzký kotník- to asi bude problém. Já boty koupila v Praze na Harfě, kde jeprodejna i bazar a servis lyží a je tam personál, který tomu rozumí. Já tam šla s tím, že stejně na mě pohodlnou botu mít nebudou a pán se mi věnoval skoro hodinu. Přesně věděl, který boty má a nemá smysl zkoušet. Řekl, že neobul jen jednu paní…tak jí udělali boty na míru. Ale už je to pár let, zda tam ještě ten personál je, nevím.
@maja45 Já nám teda „jen“ Solomon ze řetězce, ale i tak staly po slevě před těmi 9 lety něco přes tři tisíce.
Muž si že mě dělal legraci, že já budu muset mít asi botu na míru jako profik. ![]()
@Svistice píše:
@maja45 Já nám teda „jen“ Solomon ze řetězce, ale i tak staly po slevě před těmi 9 lety něco přes tři tisíce.
Muž si že mě dělal legraci, že já budu muset mít asi botu na míru jako profik.
já před tím roky jezdila se zaškrcenou nohou a když už mi odumírala, horní přezku jsem nezapínala, což tedy bylo blbý…lyžovat bylo před tím utrpení.
@maja45 V já většinu bot jednoduse ani nedopla, takže škrcení by nehrozilo.
I mě je problém i ta „juniorská“ velikost 36- výrobci většiny obuvi ocekavaji při tomto čísle nohy subtilni štíhlé lanky s lytkem o průměru mého zápěstí. ![]()
Zkus Salomon nebo Dalbelo, ti mívají širší komíny. Já tu horní prezku taky nezapnu, což je naprd, ale jinak nevydržím. No teď lyzuju se synem, to mi zatím stačí a pak plánuju jít do specialky pro boty na míru, oni to dokáží opravdu ohnout a upravit.
@pannda píše:
Doporučuji lyžáky se zadním nástupem
Máš s nimi osobní zkušenost? V čem jsou tvarově jiné? Z fotek mi přijde, že jsou nahoře právě spíše užší, ale možná je fotka matoucí.
@gabrriel To by mohlo být řešení. Je tam pak dobrá ovladatelnost lyží, když v botě kotník nekvedlá, ale prakticky je mezi nohou a botou vůle?
@Svistice No kozačky, to je taky kapitola sama pro sebe. Já teď nosím barefooty na tři sucháče, takže si je upravím krásně podle nohy a pak mám elegantní kozačky do práce, které mi sice vůbec nesedí, ale na těch 20 minut přeběhnutí to vydržím. V práci se přezouvám a doma hned taky. A to si nemyslím, že bych byla nějaký extrém. Noha 39, jsem štíhlá, celkově nohy tlusté nemám, jen prostě úzký kotník a v poměru k němu lýtko široké. Prostě tvarované nohy, ne hůlky.
@Hoa Mai Jezdíš jako závodník nadoraz, nebo si ráda prostě děláš pohodlné obloučky? Pokud to druhé, tak to bude v klidu. Já si občas rád přitlačím do lyží a přesto to drží. šlapky jsou poměrně pevné a lýtko taky.
@gabrriel No jako závodník rozhodně ne.
Ja jsem věčný začátečník. Ale právě se mi teď u těch „pohodlných“ lyžáků stalo, že jsem nebyla schopná ovládat lyže tak, jak bych potřebovala, jako bych „táhla za sebou paty“, resp. zadní část lyží. Snad to popisuju srozumitelně. Musela jsem nohu, na které jsem neměla váhu, v podstatě jakoby zvednout, ne jen přenést váhu. To se mi v těch těsných botách nestávalo. Ale žádný profi lyžař že mě nikdy nebude, takže nějaké ostré oblouky a smyky řezat nepotřebuju.