První odběr u ročního dítěte

Anonymní
21.5.25 11:56

První odběr u ročního

Ahojky, čeká nás první odběr krve. Synovi je 13 měsíců, ale je dost divoký, jen tak neposedí a je dost citlivý na jakoukoliv bolest.
Jak je to prosím? Odebírá se jako u nás z předloktí? Dost se toho bojím…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
616
21.5.25 12:07

Záleží na sestře. My byli s mrnětem poprvé asi v roce a půl, ale s horečkou, takže dítě bylo dost vláčné. Sestřička byla naprosto úžasná, dělala vařila myšička a podobně, ukazovala obrázky, ďobla do prstu, odebrala a hotovo. Ani jedna slzička, ještě našla krásnou dětskou náplast s obrázky, takže u nás to bylo v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Asta135
21.5.25 12:11
@Kníže Ignor píše: Více

Na crp kapka krve stačí, ale pokud je to nějaký rozbor, ďubnout do prstu nepostačí.

• Citovat
  • Upravit
Asta135
21.5.25 12:12

U ročního dítěte se krev obvykle odebírá z těchto míst:

Žíla na ruce (obvykle v loketní jamce) – pokud je žíla dobře viditelná a přístupná, používá se klasický odběr jako u dospělých.

Hřbet ruky nebo nohy – u malých dětí mohou být žíly na hřbetu ruky nebo nohy lépe přístupné než v loketní jamce.

Patníček (pata) – tato metoda se používá spíše u novorozenců, ale v některých případech i u kojenců, pokud je potřeba jen malé množství krve (např. pro screening nebo kapilární odběr).

Prst (kapilární odběr) – někdy se krev odebírá z prstu, pokud je potřeba jen malý vzorek, například na měření cukru nebo CRP.

Odběr provádí zkušený zdravotník a u malých dětí se často používá speciální tenká jehla nebo lanceta. Pokud máš konkrétní důvod k obavám, mohu poradit i s tím, co očekávat nebo jak dítě připravit.

• Citovat
  • Upravit
984
21.5.25 12:13

Záleží jaké má žíly a kolik krve bude potřeba, našemu v 10-ti měsícich brali na ruce, pak z hlavičky a teď ve dvou letech a včera už z předloktí. Máme šikovnou doktorku, já chytím, držím nohy a hlavu, sestra druhou ruku a doktorka si nabery dělá sama. Trvá to zhruba 2 minuty :nevim: malý řve protože ho držíme, jakmile ho pustíme, okamžitě přestane a pak jim i zamává

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85356
21.5.25 13:22
@Anonymní píše: Více

Pokud se hybe, znehybni ho sestricky, u nas se muselo zalehnout, dcera strasne vyvadela. Zalehnout, napichnout a bylo to. Uz si to nepamatuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
984
21.5.25 13:55

@blumen přesně, náš se taky takhle brání, pro mě třeba je snazší, když si ho dám na klín, jeho nohy chytím svýma nohama, hlavičku otočím pryč od vpichu a držim volnou ruku a sestřička drží tam, kde je potřeba a doktorka nabírá..zrovna včera ho nabírali a fakt to bylo během dvou minut a ani modřinu nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.5.25 16:26

Super. Díky za uklidnění… jsem si jistá, že syn za chvilku o ničem vědět nebude, jedinej kdo bude na nervy, budu já 😀

• Citovat
  • Upravit
984
21.5.25 16:28
@Anonymní píše: Více

Ze mě vždycky leje jak z vola :D :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie