Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zapoj do péče o dítě jeho otce, ať se můžeš vyspat aspoň o víkendu.
@ter_jir19 píše: Více
Jako navždy? To je násilnickej feťák, alkoholik?
Dítě zase spát začne…je to jen období…tralalala
Neexistuje. Musí to přejít. Najmi si chůvu, pokud nemáš nikoho z rodiny.
Sousedka to měla se synem podobně, spal pouze v kočárku, takže s ním jezdila už od 4 hodin ráno, pak na radu doktorky dávala tohle a docela to prý zabíralo: https://www.pilulka.cz/…-sir-1x200ml?…. Jinak příběh má i pro tebe docela pěknou pointu, její přítel byl obdoba toho tvého, ale na těch ranních procházkách se seznámila s pánem, co měl nespavého psa a před pár lety si ho vzala, žijí spokojeně a má dvě další děti.
Další bez rodiny, přátel,… tak to máš prostě smůlu a budeš to muset nějak vydržet.
@Taara69 píše: Více
Malá potíž, že když doopravdy nespíš, už docela dost dnů, tak nemáš energii na procházky. Nemáš energii na nic. Něco o tom vím, také jsem to zažívala.
Zakladatelko, radu nemám, jen lítost. Možná je to lekce, která tě má naučit, že nemůžeš všechno zvládnout sama - a musíš se naučit říct si o pomoc. Komukoliv - Tvým rodičům, rodičům otce dítěte, sourozencům, kamarádkám, komukoliv…
Nechci tě strašit, ale u každého mého dítěte ta doba trvala i několik měsíců. Neusnula bych přes den, takže jsem potřebovala pomoc do půl noci, nebo naopak ráno od čtyř do devíti, deseti… (od půlnoci do té čtvrté ráno by to beze mně nedalo ani jedno z mých dětí). Některým ženám jde spát kolem poledne, mně šlo spíš kdykoliv od osmi večer do deseti ráno. Tebe nedostatek spánku rozloží - a dítěti se stane jen to, že v tu dobu neroste a je ukňourané a ještě více nespavé - takže náročnější na péči, nonstop na rukou.
Nechci strašit, ale může být hůř. Nastane den, kdy Ti přestane fungovat paměť (třeba jsem jeden den vyřizovala něco dvě hodiny s jedním pánem a když jsem ho za týden potkala, nevěděla jsem, kdo to je. O běžném zapomínání - termíny u lékaře, kde jsou klíče, jestli jsem dala vitaminy, nebo nedala…,co jsem komu slíbila, kde se potkáme, co mám udělat… ani nemluvím). A také nebudeš schopna vůbec nic udělat, jako vůbec nic.
Držím pěsti, ať to u Vás netrvá tak dlouho a přeji, ať se naučíš říct si o pomoc - když není vůbec nikdo, je to většinou tím, že to neumíš. Prospěje to také dítěti - dětem - i úplně malým miminům, dělá dobře, když cítí, že je součástí skupiny. Být jen s mámou a s nikým jiným výrazně zvětšuje separační úzkosti.
Za mě je problém, že nespí přes den. Na to je fakt malej…jak uspavas přes den?
Koukala dr. do uší. Syna u zoubků vždy trápí i usi..to pak má taky problém spát.
@Taara69 Tak ale jemu rostou zuby, to nespaní má nějaký důvod, který má začátek a konec.
Mam tedy dítě, které nespí protože ADHD a VD a jeden ze znaků u něj je šílené spaní / spíš nespaní a kontaktnost a na to tedy Sad. nefungovala ani omylem. 15× za noc byl vzhůru do 3 let.
Příspěvek upraven 18.05.25 v 10:18
@Snopy123 - to, že nefungovala u vás, neznamená, že nemůže fungovat jinde, za pokus rozhodně nedá tolik.
@Taara69 Tak S byla první voba, kterou naše doktorka doporučovala. Vzhledem k tomu že zakladatelka vyzkoušela kde co, tak bych se divila, kdyby ji nezkusila … A mě by tedy víc znervózňovalo, že to dítě údajně nespí ani přes den.
Příspěvek upraven 18.05.25 v 10:24
Možná by spis zakladatelka měla řešit soci nemožnost hlídání dítěte. Když zítra bude v nemocnici, tak dítě půjde do Klokánku?
@ALIPELI píše: Více
Když je dítě nespavé, žádná rada na uspávání nefunguje. V takové dny uspáváš všemi způsoby mnoho hodin za den a mnoho hodin v noci, jen proto, aby si měla chvíli klidu a výsledek žádný. Dopoledne uspáváš proto, aby dospal noc, pak kolem oběda, aby měl polední spánek, v ten doufáš až do šesti večer, pak si řekneš, že už je čas, aby šel spát na noc… Chyba není v uspávacích rituálech, té do té doby fungovali a pak znovu budou fungovat.
Jo, ještě jedna rada, zakladatelko. Teda pokud by nespalo delší dobu. Dej dítěti zkontrolovat krev - děti od roka do dvou jsou často chudokrevní. Nasazení železa pak dělá divy.
Nurofen dáváš v dostatečné dávce? Já ho dávala jen výjimečně - nejde ho dávat každou noc po dobu několika měsíců. Ale když jsem ho dala ve správné dávce (ne ošizené), fungoval. I podle toho šlo poznat, že je to pořád o zoubkách. A byla to jednou za čas záchrana, jak se konečně oba vyspíme.
@Taara69 Navíc zakladatelka píše, že to dítě bolí zuby, proto nespí. S není na bolest zubu ![]()
Krásný den přeji všem rodičům.
Mám ročního synka a posledních 14 dnů má problémy s bolestí zoubků. Rostou mu horní i spodní dvojky a oba dva zažíváme peklo. Syn nikdy nebyl velký spáč a od porodnice se budí po 3-4 hodinách. Zvykla jsem si na to, ale s rostoucími zoubky přišla obrovská spánková deprivace, která se očividně dotýká jen mě. Před 4 dny se to ale úplně zlomilo a syn se mi v noci budí každých 5-10 minut a já jsem nyní přes 72 hodin vzhůru a syn má naopak energii na rozdávání. Bohužel pokaždé, když se vzbudí, tak nezůstává ležet, ale ihned se staví a je na něm vidět opravdová únava. Jakmile ho položím, je na pár minut klid a pak opět probuzení. Přes den bohužel spát přestal úplně, takže si s ním ani nemůžu lehnout a odpočívat. Já se léčím s insomnií, takže i když jsem úplně vyčerpaná, nedokážu „lehnout a usnout“, takže na usnutí potřebuji alespoň 20-30 minut. Řešila jsem to s pediatričkou, ale ta mi řekla, že to mám přečkat. Jsem vyčerpaná, jsem navíc na vše sama, takže ani hlídání není možné. Navíc bydlím na vesnici a od všeho jsme strašně daleko. Zkusila jsem snad všechno na zklidnění bolestí, ale spánek lepší nebyl. Zkoušela jsem mu dát na noc kaši, nurofen, ibuprofen, Viburcol, bylinky, calgel, chladivá kousátka, ale bez efektu. Bříško ho netrápí, teploty nemá, ani to nevypadá, že by ho bolelo něco jiného, než dásně, kterými kouše opravdu všechno, co může. Syn je sice zvyklý spát ve své postýlce, ale zkoušela jsem, jestli by usnul lépe se mnou v blízkosti v posteli, ale také bez efektu. Snažím se zůstat v klidu, nezlobím se na něj, snažím se, aby nevycítil stres, ale už jsem opravdu na dně a už se to dostalo do fáze, kdy mám sluchové halucinace a teď se do toho přidaly i samovolné mikrospánky, když například sedím, takže syna raději už nechávám, aby jsem s ním neupadla. Celý den si hrajeme v posteli, ale jakmile na chvíli zavřu oči, začne po mně lézt a vyžaduje pozornost, protože k tomu se ozvala separační úzkost. Nemáte prosím někdo nějakou radu, která by nám přinesla alespoň delší intervaly nočního spánku? Nevím, jak dlouho tohle ještě zvládnu. Za jakékoliv rady budu neskutečně vděčná a omlouvám se za případné hrubky, či věty, které nedávají smysl. Mějte se krásně a děkuji ❤️