Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já jsem nějaká vyjímka, ale faktem je, že jako prvorodička jsem cítila miminko už v 16. týdnu a jak někdo napsal připomínalo to bublinky v břiše. Myslím, že v 19. týdnu jak jsi ještě nemá miminko tolik síly udělat bouli na bříšku, počkej za pár týdnů a uvidíš, jak se tam mele. Já se musím vždycky začít smát, když se mi vlní bříško. Je to fakt nádhera…zrovna teď tam cvičí večerní cviky
a počkej, až začne tahat za pupeční šnůru…to je pak legrace…přeji pohodové těhotenství a krásná bříška všem.
ahojky, už konečně i já to cítila a jsem děsně šťastná i kvůli tomu, že už mam za sebou triple test a velkej ultrazvuk.Ale ty pohyby jsem si představovala jinak a ono je to přesně takový to bublání a lechtání.Aspoň víme, že je malá sakra živá, mrská se skoro celej den.
Pavlička - je to zvláštní, ale já ani necítila takové to lehtání, ale opravdu se mi jako první asi v 17tt udělala boule na břiše. I manža to viděl. Některé dny, když se asi hodně přetáčí, tak cítím, jak putuje v břiše a cítím tvrdé místa. Mám normálně 50 kg a Dr, říkal, že když jsem tak štíhla, že se boule můžou objevit.
Evulinka - moc dobře tě chápu, já se tento týden taky dozvěděla, že triple testy jsou negativní a po novém roce ještě genetický utz a srdíčko. Byla jsem strašně šťastná, že je mimčo v pořádku.
Kati
ahoj holky, otvírám znovu toto asi dost omýlané téma, jsem 17tt plus 5 a zatím necítím pohyby, náznaky nic, nebo alespon o tom nevím, jsem tedy prvorodička, ale spoustu holek už pohyby cítí kolem 17 tt, napište mi prosím své zkušenosti, kdy jste je prvně cítily a poznaly jste, že je to ono? Vím, že se všude píše, že nejčastěji to bývá kolem 20tt, ale jsem zvědavá na vaše zkušenosti z praxe. díky moc ![]()
Ahojky, já pohyby začala cítit dost brzo, bublinkování od 16+4…před tím když mi přítel řikal, to „poznáš“ jsem si říkala „si ale chytrej cooo“…ale poznáš to…no bylo to jak praskání bublinek od bublifuku, to je asociace …bylo to nezaměnitelné. 18+4 cítil malý kopaneček už i tatínek…mimi cítim denně sice jinak intenzivně ale cítím. Přeji pohodové těhu a prospívající mimouše.
Ráda bych otevřela znova diskuzi s názvem „první pohyby“… pročetla jsem si příspěvky, které tu byly a stejně mám své otázky.
První pohyb jsem cítila v 17 tt, bylo to přesně na můj svátek, kdy jsem si v leže dala nohu přes nohu a najednou, jako kdyby mi pod kůží něco narazilo na stěnu, nebo jak zde popisují „zacukalo“ nebo „praskla bublinka“.
Od té doby se mi to stalo jen párkrát… na prstech jedné ruky bych to spočítala. Dnes jsem v 18 tt a pár dnů. A dneska.. to je teda síla. Mám pocit, že nosím v lůně zahradnici, která okopává brambory. Pekelně mě bolí záda, takže jediná pohodlná poloha je na břiše, ale to se naše malá ozve šťouchnutím „mámo odval se“, tak pro ulevení pokrčím nohu a trochu se nadzvednu. A zase.. řach. Tak si sednu.. sedím.. a za chvilku zase, řach. Jen když stojím, nebo si lehnu na záda, na bok, tak je klid… je možné, že přes týden byl klid a dneska hotový fotbalový zápas? Přijde mi to docela směšné… vždycky se tomu tlemím. Ani nevím proč… ale kdykoliv do mě šťouchne, přijde mi to hrozně legrační a řehním se tomu jako někdo, kdo utekl z Bohnic…
Tak já si to u prvních dnou dětí už nepamatuji.Ale teď jsem po třetí těhotná a to ve 14 tt. a jak se zdá tak slabé pohyby už mám. ![]()
Ahoj, jsem na konci 14.týdne, a přestože to na mě není vidět, tak si myslím, že bublinkování už mám. Jestli je to teda možné. Prostě mi tam nějak zvláštně bublinkuje břicho. Nikdy před tím jsem nic podobného necítila. Je ale možné, že si jen bublání v břiše vykládám tak jak chci ![]()
Ahojte, mně se dělají takové vybouleniny (na oko nepřehlédnutelné) na břiše, už tak cca dva týdny (dneska jsem 17+1) a jsou tvrdé, tak mi to nedalo a dneska jsem se zeptala své doktorky, co to je a jestli je to v pořádku a ona říkala, že to je vlastně děloha, která takhle reaguje na pohyby miminka…posledních pár dní mi to dělá dost často
ale samotné pohyby miminka zatím necítím, ale tohle mi stačí jako jistota, že je prcek v pořádku ![]()
Ahoj, ještě bych chtěla zpětně napsat o svých prvních pohybech. Opravdu jsem je cítila až tak na konci 16. týdne. To, co jsem cítila ve 14. byla spíše také děloha, jak píše Teess. První pohyby jsem nepoznala. Ale zpětně vím, že jsem je cítila tak na konci 16.týdne, a to díky tomu, že se to objevovalo pravidelně, u mě večer. Já to necítím jako „létání motýlka“, ale spíše jako když mi někdo cvrnká do břicha. Bohužel zatím mě to cvrnkne tak jednou a pak třeba 5 minut nic, takže manželovi se ještě nepodařilo si šáhnout. Tak snad se miminko rozcvrnká více za sebou.