Proč je první příkrm mrkev?

14856
15.2.13 13:51

Prvni prikrm mrkev - proc?

Delsi dobu dumam nad jednou veci, proc se jako prvni prikrm doporucuje prave mrkev?
At nad tim premyslim jak premyslim, tak nenachazim moc plusu v tom zacit prave ji - je sice sladsi a ma chutnou barvu, ale to jsou i jine zeleniny. Velkou nevyhovu vidim v tom ze dost stavi a pro organismus, ktery do te doby produkoval vajecinu to musi byt docela zahul. Sice se to da resit pridanim oleje, ale proc to delat, navic ani to mi u dcery nepomohlo. Navic se dost spatne pere a na zacatku je prikrm prakticky vsude.

i vyrobci prikrmu jedou v mrkvi, u prvnich sklenicek na vyber moc nebyva.
jako alternativu vidim dyni, je chutna, oranzova, sladka, da se pripravit i v zime domaci…

cim jste zacinali vy? a proc jste to zvolili?

ja u dcery prave mrkvi, „protoze se to tak proste dela“ a byl problem, musela jsem nasadit ovoce a dlouhou dobu byla na dyni, syn jako prvni dostal cuketu, domaci, pak ovoce a nakonec velky uspech slavila opet dyne. mrkev jeste nemel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6836
15.2.13 13:56

První příkrm měl syn včera. Mrkev, protože jak píšeš, se to tak dělá. Je fakt, že bordel dělá nehoráznej, musela jsem krmit spolu s manželem, protože malej si do tý špinavý pusy cpal ruce a to by to teprve vypadalo :roll: Pak vyzkouším tu dýni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
15.2.13 14:03

U nás taky mrkev, u všech třech, ale nikomu nic neudělala, žádnou zácpu nám to nezpůsobilo :nevim: U mrkve jsme dlouho nezůstali, rychle jsme najeli na brambor a kombinaci další zeleniny a masa.
Taky jsem nad tím přemýšlela a hledala zdůvodnění, ale jediné, co jsem našla, jak píšeš - je nasládlá a má oranžovou barvu, pro děti lákavou.
Co jsem se kde dočetla, tak nevhodné je kojenci dávat často špenát a jinou listovou zeleninu, k vůli obsahu nějakých látek.

Dcera, u které přikrmování vyšlo na léto, tak měla taky rozmanitější druhy-dýni, cuketu i lilek a patizon(malé množství v kombinaci něčeho jiného),ale u prvního a nejmladší mi přikrmování vyšlo na zimu, není nic čerstvé, české a levně dostupné. Nemáme zahradu ani skladovací prostory, tak nad tím moc nepřemýšlím, koupím skleničku nebo nakoupím mraženou zeleninu nějaké značky a zamrazím..Prostě beru, co je k mání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pha
15.2.13 14:16

Pred tydnem jsme zacali…a prave mrkvi. Vsude se to doporucuje a pise, tak jsem nad tim moc nedumala. Ale hned treti den jsem dala dyni, ctvrty den mrkev brambor…proste jak to citim. Necim se zacinat musi… :))

• Citovat
  • Upravit
330
15.2.13 14:16

Mrkev je dietní, zdravá a pro dítě snadno stravitelná. Proto se doporučuje začínat s ní. Je tak nějak nejlehčí a je v ní všechno (vitamíny, vláknina atd..), taky je sladká, takže dítěti i chutná. Já osobně jsem začínala s ní a i u dalšího to bude zrovna tak. Jak už tady někdo psal, některé druhy zeleniny nejsou pro kojence vhodné. Ta mrkev je na to kojenecké trávení, které je zatím zvyklé jen na mléko ideální.

Příspěvek upraven 15.02.13 v 14:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46226
15.2.13 14:17

Malej z mrkve taky zacpu nemel, zatim nemel z zadne zeleniny, dyne malymu chutnala vic nez mrkev :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
15.2.13 14:18

Zacala jsem mrkvi, pak mrkev s bramborem a to snedl ukazkove. ovsem dyni do pusy nevzal. spenat snedl, cuketu ne…
takze zatim nevidim nikde zadnou logiku :) ja tu mrkev taky moc nechapu, dneska bych zacla asi jinak, mrkev je sladka a zbytek zeleniny je proti ni bezchutny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Naima
15.2.13 14:26

Začali jsme dýní - asi právě proto, že všichni začínají mrkví, tak abych byla originální :D. Ne, vážně, malý měl vždy spíš trochu tužší stolici, takže mrkev bych mu nedala. Dýně je sladká také, takže to byla dobrá volba :)

• Citovat
  • Upravit
8653
15.2.13 14:43

@suik ten olej se tam přidává hlavně proto, aby se vstřebaly do těla vitamíny rozpustné v tucích, jinak projdou tělem skoro bez užitku. Jinak nezačínala jsem mrkví, právě proto že staví, takže byla brambora s fenyklem a pak brambora s dýní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
15.2.13 14:56
@Sweetis píše:
Mrkev je dietní, zdravá a pro dítě snadno stravitelná. Proto se doporučuje začínat s ní. Je tak nějak nejlehčí a je v ní všechno (vitamíny, vláknina atd..), taky je sladká, takže dítěti i chutná. Já osobně jsem začínala s ní a i u dalšího to bude zrovna tak. Jak už tady někdo psal, některé druhy zeleniny nejsou pro kojence vhodné. Ta mrkev je na to kojenecké trávení, které je zatím zvyklé jen na mléko ideální.

no to prave ze neni, hodne deti problemy nema, ale to dopredu neodhadnes a tech par prvnich lzicek staci k velmi bolestivemu kakani.
Dcera krasne pravidelne kadila a pak najednou toto.

Příspěvek upraven 15.02.13 v 15:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
15.2.13 14:59

@marti81 jo to mas pravu, obecne se mrkev ma jist s olejem, vitamin A je rozpustny jen v tuku, ale uprimne, u tech uplne prvnich lzicek jde spis o seznamovani s micem, nejde ani tak o vitaminy (ktere se ztraci i tepelnou upravou), ani o zasyceni.

pak az se rozji, tak olej ci pozdeji trosku masla ano.

me prave furt lepe vychazi dyne, znam i malo miminek, kterym nesmakuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16245
15.2.13 15:02

Malemu mrkev moc nechutnala… takze jsme dali jen parkrat a presli na dyni, bataty, brambory a do toho postupne zacali tu mrkev pridavat. Samotnou mi ji nejedl.
Ale ja zacala michat hned po tydnu zavedeni prikrmu. Neridila jsem se ze mam dat tri lzicky a postupne pridavat. Ani tim ze pridat novou potravinu az po trech dnech. Proste jsem nahradila jednu davku mlika prikrmem. Ale jak rikam maly mi samotnou mrkev nechtel.. Kdezto samotnou dyni nebo batat to jo :potlesk: :potlesk:

Příspěvek upraven 15.02.13 v 15:05

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
573
15.2.13 15:05

Taky jsme začínali mrkví, protože to píšou všude, ale už měla malá i květák a brambory a brokolici a vše v pohodě snědla, už jí dávám dvousl. brambor+květ. nebo brok. nebo tu mrkev, ale bez oleje a maso ještě né, no po mrkvi měla stoličku jako když bych to pyré dala rovnou do plýnky, skoro nestrávené asi tím, že tam nebyl ten olej, no ještě zkusím tu dýni a cuketu ať to má různorodé :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
330
15.2.13 22:00
@suik píše:
no to prave ze neni, hodne deti problemy nema, ale to dopredu neodhadnes a tech par prvnich lzicek staci k velmi bolestivemu kakani.
Dcera krasne pravidelne kadila a pak najednou toto.Příspěvek upraven 15.02.13 v 15:02

No to je zase věc druhá, že všechny děti nejsou stejné a může se stát, že to pro ně není to pravé ořechové. Ale to nemění nic na tom, že mrkev se z důvodů, které jsem zmínila opravdu doporučuje. Ale jak jsem řekla, každé dítě je jiné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
16.2.13 09:08

Já brokolici a květák nedávám - po zkušenosti se starší dcerkou, která po tom měla bolení bříška a koliky - nadýmá to.
Nejmladší není tak citlivá, ale prostě to nedávám. Brokolici dostala jednou, ale blinkala - byla to shoda okolností, chytla střevní virozu od staršího.

U nás u všech dětí platí, že mrkev je nejlepší, taky věřím tomu, že je lehce stravitelná a pro trávení nejoptimálnější.
Malé dávám občas špenát se žloutkem, ale zelený příkrm nechutná tolik, jako ten oranžový s mrkvovým základem - jinak dostává i petržel, hrášek, porek, zelené fazolové lusky, ale vše je to umixováno v malém poměru ve větším množství mrkve.

A je i nejlevněší. Nedovedu si představit, jak dítě zvlášť v zimním období levně živit, kdybych chtěla mrkev úplně vynechat :nevim: Viděla jsem skleničku s dýní a bramborem, cuketou a bramborem(bez mrkve) a docela pálka 8o

Jsem ráda, že nám žádné problémy nezpůsobila a myslím, že to doporučení odpovídá závěrům odborníků.
Do příkrmu přidávám buď kousíček másla nebo kapičku oleje.
Ale my jedeme na masu téměř od začátku přikrmování - teď jako prevence, starší trpěla chudokrevností, takže nevím, jestli to maso má vliv na lepší trávení :nevim: Preferuju hovězí ve velmi malém množství každý den(dělám si skleničky, které mrazím). Bílé maso je dieta, dle naší dr. A přesto ho někteří doporučují převážně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí