První příkrmy - nová teorie
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
První příkrmy - nová teorie
Mám syna 5 měs. a už druhý týden zkoušíme zeleninové příkrmy na dop. lékařky, ikdyž zatím plně kojím a malý prospívá /7, 3 kg/. Zelenina mu chutná a kdyby to bylo na něm, tak sní snad i dvě ty malé skleničky:) Zatím mu potom vždycky dám prso na dojedení. Mám to tak dělat? Přijde mi, že ikdyby měl zeleninky dost a dalo se to jedno kojení odbourat, tak by mu chyběly ty tekutiny, ne? Vodu i čaj mi totiž prakticky odmítá…
Jsem pořád překvapená, že máme už tak brzo s příkrmama, ale prý je teď podle nové teorie nejlepší čas na zavádění, že si tělíčko lépe zvykne na alergeny, hlavně jde o lepek. Nicméně kaši ještě prý zavádět nemám, ale do té zeleninky mu prý můžu dát jíšku…
Co si o tom myslíte? Taky máte někdo stejný názor pediatra?
A ještě dotaz - mám prý i zavádět k zelenince ovoce - pokud bych chtěla připravovat doma a ne ty kupované - jablíčko asi podusit a mixnout jako zeleninu, že?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Jestli sní celou skleničku, tak bych nedokojovala. Moje Dr. říkala, že z každého příkrmu mám počítat, že 75% je voda. Jíšku bych nedávala, mně Dr. říkala, že jí mám dávat, ale proto, že malá je hodně hubená, tak aby přibrala.
Jestli ti dítě prospívá (což ano, tolik nemá ano moje malá v 9, 5m), tak bych s příkrmy nepospíchala, přijde mi to zbytečné.
Ovoce jí dávám kupované, tak neporadím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ovoce jsem dávala syrové - strouhané na skleněném struhadle. Ovoce ti asi doktorka doporučila kvůli stolici. Aby neměl mrňous neměl po mrkvi zácpu.
Příkrmu bych dávala tolik kolik dítě chce a už nedokojovala. S jíškou bych ještě počkala. Lepek se dá zavést i jinak - za chvíli budeš dávat k zelenině přílohy, tak použít kuskus nebo těstoviny.
- Citovat
- Upravit
Nikdy jsem nedokojovala a odmala nabízela na zapití vodu. Je fuk, že si cucnul jen trochu, ono mu to ten pitný režim zas až tak nenabourá, ale já nechtěla, aby když mu třeba něco nechutná, tak si myslel, že když to třeba nesní, tak dostane na doražení prso…
Zároveň bylo to zapíjení celkem dobrý nácvik pití jako takového.
Ovoce jsem dávala buď 100% od Hami nebo Sunárku, ale taky jsem zkrátka namačkala banán, mixla syrové jabko… Ovoce nevařím.
Při zavádění příkrmů se řídím čím dál tím víc intuitivně a dítětem, poznatků jen za těch pár let, co to sleduju, se vystřídala celá hromada ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já přikrmuju od 4. měsíce a v pohodě, takay mi nic krom prsa nepije a nedokojuju, když sní příkrm celý
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Žádnou jíšku bych určitě nedávala, nová teorie mi tedy zní pěkně naprd, prvního chlapečka jsem pouze kojila do 7měsíců, pořád do mě všichni hustili že už mu mám dávat jíst, a chudinka se ucpal (po blbý první „doporučovaný“ mrkvi) tentokrát bduu holčičku plně kojit co nejdéle, jak bude stačit mlíčko
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak nam je 6. mesicu a vahu mame podobnou - 7, 5kg. Prikrmuji uz od 4. mesicu, od narozeni UM. A po jidle napit nedavam - takze bych nedokojovala. Jak vypada Vas jidelnicek? Urcite kojis rano, vecer - nemyslim si ze by mel malo tekutin. Ja prckovi davam cajit jen obcas - neni to pravidelne po kazdym jidle a dobry ![]()
Jinak nas jidelnicek
rano UM
svaca presnidavka
hl. chod - varim denne, zamrazuji, kdyz jsem lina ci jsme venku dostane mlicko s kasi
svaca - pribinak ci banan s piskotem
vecer - kase ci UM
a nekdy si mezi svacou a vecou da jeste UM. A pres den si to proklada susenkama nebo kukuricnyma krupkama;-)
- Citovat
- Upravit
Tak malému je 6, 5 měsíce. Přikrmujeme od 5. Nedokojuju, ale neustále nabízím čaj nebo vodu, nejde o to, že by mu třeba mlíko nestačilo, ale čím dřív se to naučí tím lépe, pak je tu spousta zoufalých maminek, co jim batolata nechtějí pít…
Ovoce dávám syrové a někdy rychle svařím. Já vlastně začínala syrovým ovocem (tchýně prckovi nacpala syrové jablíčko, když ho hlídala
) a taky dobrý…
Jíšku bych nedávala a zkusila bych lepek jinak (třeba rozdrobit sušku do ovoce).
Kaše není důležitá, je to jen zaplácnutí ![]()
@Barush na to pozor
, kamarádka taky kojila, co to šlo a dítěti pak chyběly živiny a měli s tím velké problémy…
- Citovat
- Upravit
Já jsem začala s příkrmy u malé v půl roku - taky na doporučení doktorky. Má doktorka má stejný názor jak ta tvá..Lepek jsem vyzkoušela tak, že jsem jí dávala piškoty - ty obsahují lepek. Malou jsem po jídle nedokojovala, jen pokud plakala, že má hlad.. Začínala jsem postupně jsem vynechala jedno kojení, pak druhé.. A teď v roce kojím dvakrát denně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Když budeš po jídle nabízet prso tak ti prcek logicky bude odmítat vodu, protože si vytvoří asociaci zelenina- prso a pak bude nabízenou vodu odmítat, protože bude vědět, že při dostatečném řevu si to prso stejně vyřve.
Když jsem začínala malou přikrmovat, automaticky jsem jí po každém jídle nabízela vodu/neslazený čaj, ať si zvykne na příjem jiných tekutin než je mléko. Poprvé jsem taky plánovala malé dát tak 1-2 lžičky, dopadlo to tak, že snědla půlku skleničky, nic jiného prostě nechtěla a otvírala pusu jako žralok. Ono to dítě není až tak blbé, samo si řekne kolik čeho chce
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje dr. stále doporučuje začít po 6 měs. (pokud neprospívá, nebo má zájem o jídlo atd. i dřív). Já začla dávat v 5, 5měs. zeleninu, po měsíci jsem mu přidala maso a žloutek, teď v necelých sedmi ovoce (jablko podusit a mixnout nebo na skl. struhadle, banán naškrabat..). Jíšku bych nedávala, lepek dostane v brzké době v nečem jiném. A dokojuju, ale proto že syn moc nepřibíral a trvalo mu než se rozjedl. Kdyby přibíral víc a snědl celou dávku, tak mu nabídnu jen vodu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nám doktor řekl, že můžeme začít s příkrmy (5, 5m) ale jak tu jedna mamina píše dokud mlíko bude stačit. zatím jíme v tom stejném časovém rozmezí, až bude chtít častěji jist dostane příkrmy
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje malá ma 4,5m a začínám s příkrmy, moje dr. mi řekla když pije nutrilon at začnu pomalu s kaší od stejné firmy tj. nutrilon. Přijde mi to taky divné tak sem malá koupila přikrm od Hipp snědla trošku, chutnalo jí to, ale kamarádka mi řekla že to není moc dobré
,tak začnu vařit mrkvičku a pomalu přidám brambor a uvidím. Pije čajík od hipp nesladím a vypije cca 250ml za den ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Silvulka píše:čaje od hipp už jsou slazené, nebo spíše přeslazenéMoje malá ma 4,5m a začínám s příkrmy, moje dr. mi řekla když pije nutrilon at začnu pomalu s kaší od stejné firmy tj. nutrilon. Přijde mi to taky divné tak sem malá koupila přikrm od Hipp snědla trošku, chutnalo jí to, ale kamarádka mi řekla že to není moc dobré
,tak začnu vařit mrkvičku a pomalu přidám brambor a uvidím. Pije čajík od hipp nesladím a vypije cca 250ml za den
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak s tím Hippem asi zkusím zkoncovat, uvidím co malá řekne je hodná a tak jí to zkusím vysvětlit
nebo zatím více ředit a časem zrušit…a to sem měla tuto firma jako spolehlivou ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit