Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Muj druhy cisar byl fakt pohoda. Ja bych jinak rodit ani nechtela.
Můj druhý císař byl plánovaný a oproti prvnímu akutnímu byl v podstatě krásný. Mám na něj hezké vzpomínky, psychická pohoda před i po, mnohem lepší rozjezd kojení. Jsem ráda, že jsem neriskovala nějaké zkoušení přirozeného, aby to pak skončilo akutní sekcí. (byl to KP 1,5 roku po prvním císaři)
@Anonymní píše:
Vy jste rodila podruhé normálně? A můžu se zeptat, mě totiž doktor řekl, že nesmím mít cukrovku, musí být nějak jizva v pořádku a dítě ve správné poloze, mám obavu že něco z toho nesplním a zase půjdu na kudlu
Ano, podruhé jsem rodila přirozeně, první byl akutní císař-nepostupujici porod. Taky mi všichni včetně doktorů říkali, že ten druhý bude stejný, že je to syndróm a bla bla. Udělala jsem to podle sebe-kontaktovala jsem dulu, která mi moc pomohla. Jizva musí mít alespoň 4 nebo 5 mm, měří se ultrazvukem. Dítě by mělo být hlavičkou dolů. Proč bys měla mít cukrovku? Je to výjimečná komplikace. Ten strach by opravdu bylo lepší překonat s pomocí psychologa-ideálně ženy. Tebe by mohli strašit tím, že i druhé dítě budeš mít velké, ale nedej se-moje druhá dcera měla lehce pod 4 kila a povedlo se přirozeně. Ruptura dělohy hrozí i při druhé sekci-riziko je srovnatelné s přirozeným porodem po císařském řezu. Já ti moc držím palce ![]()
@martina bl no straší mě hodně věcí, říkám si že při prvním jsem měla strach co očekávát, ale ne takový jako před druhým (který vlastně ještě nečekám) to jsem nevěděla spousty věcí, mě můj doktor taky říkal že jizva musí být dobrá, neříkal tedy tu tloušťku, a nesmím mít cukrovku a velké dítě, hlavou dolů.. Tak si říkám snad, ale když přijdu právě do porodnice, tam se semnou nikdo ani moc nebavil, rovnou napsali císaře, měla sem tedy plánovaný, na moji otázku proč nemůžu rodit normálně mi odpověděl lékař který na všechny otázky říkal nevím, musíte si zavolat primářce, tak mi řekl že si vytlačím oči.. Dodnes nechápu ale po termínu plná nemocnice a pořád to oddalovali, týden před jsem měla posliky, jela jsem do porodnice, kde mi doktor serval ať tam nejezdím s každým pichancem v břiše, týden po jsem ty pichance jaksi ignorovala že jsou to posliky, a po 7 hodinách kdy jsem měla fakt už bolesti po minutě a chodila veselé tlačit na wc s tím že jako se mi pořád chtělo na velkou, jsme tedy jeli, a už jsem byla otevřena a rodila jsem, takže tak byl akutní, a všichni mi pořád říkají že to je škoda, že mě měli nechat.. Kdo ví no jak by to dopadlo. Teď mám strach i z té porodnice, z toho chování některých lékařů, byli tam i hodný ale těch bylo málo. Celkově si myslím že někteří lékaři a sestry dokážou zničit psychiku ženský, do toho ty super známý a je to v háji. Jinak děkuji, taky doufám že si alespoň ten jeden porod užiju normálně a budu moct zase kecat že vím jaký byli oba
asi se zkusím kouknout potom po nějaké dule, můžu se ještě zeptat jak to vlastně je s tou dulou? Jestli jezdí i na některé před vyšetření, kolik se vlastně platí, a jak to probíhá
@Anonymní píše:
@martina bl no straší mě hodně věcí, říkám si že při prvním jsem měla strach co očekávát, ale ne takový jako před druhým (který vlastně ještě nečekám) to jsem nevěděla spousty věcí, mě můj doktor taky říkal že jizva musí být dobrá, neříkal tedy tu tloušťku, a nesmím mít cukrovku a velké dítě, hlavou dolů.. Tak si říkám snad, ale když přijdu právě do porodnice, tam se semnou nikdo ani moc nebavil, rovnou napsali císaře, měla sem tedy plánovaný, na moji otázku proč nemůžu rodit normálně mi odpověděl lékař který na všechny otázky říkal nevím, musíte si zavolat primářce, tak mi řekl že si vytlačím oči.. Dodnes nechápu ale po termínu plná nemocnice a pořád to oddalovali, týden před jsem měla posliky, jela jsem do porodnice, kde mi doktor serval ať tam nejezdím s každým pichancem v břiše, týden po jsem ty pichance jaksi ignorovala že jsou to posliky, a po 7 hodinách kdy jsem měla fakt už bolesti po minutě a chodila veselé tlačit na wc s tím že jako se mi pořád chtělo na velkou, jsme tedy jeli, a už jsem byla otevřena a rodila jsem, takže tak byl akutní, a všichni mi pořád říkají že to je škoda, že mě měli nechat.. Kdo ví no jak by to dopadlo. Teď mám strach i z té porodnice, z toho chování některých lékařů, byli tam i hodný ale těch bylo málo. Celkově si myslím že někteří lékaři a sestry dokážou zničit psychiku ženský, do toho ty super známý a je to v háji. Jinak děkuji, taky doufám že si alespoň ten jeden porod užiju normálně a budu moct zase kecat že vím jaký byli obaasi se zkusím kouknout potom po nějaké dule, můžu se ještě zeptat jak to vlastně je s tou dulou? Jestli jezdí i na některé před vyšetření, kolik se vlastně platí, a jak to probíhá
Lékaři a sestry umí být opravdu zlí, to je prostě fakt, který mnoho lidí popíra s tím, že jsou vyhořelí, málo placený, unavení atd atd a že takoví nejsou všichni. To je sice hezký, ale pokud u porodu naražíš na někoho takového, je to špatně a může to porod opravdu zkazit. Proto mě často vytáčí všechny ty příběhy o tom, jak komu lékaři zachránili život - ano, zachránili, ale leckdy až po tom, co ten porod svými zásahy tak spackali, že dítěti začaly kolabovat ozvy (oxytocin, dirupce vaku blan apod). Pokud chceš někoho, kdo se za tebe postaví v situacích, kdy ty budeš mimo svět a tvůj partner nebude vědět, která bije, je nejlepší alternativou dula. Ceník má každá svůj, probíhá to taky individuálně, jak se s ní domluvíš. Určitě se s ní sejdeš ještě před porodem - kolikrát budeš potřebovat. A při porodu. Některé chodí v začátku porodu domů, některé až do porodnice. Je to psychická podpora a když lékaři vidí, že tam někoho takového máš, hodí zpátečku a jednají s tebou líp. Zkus se podívat na stránky České asociace dul. Tam si najdi podle toho, kde bydlíš a dle dalších věcí (sympatie, vzdělání atd). Možná bych zvážila jinou porodnici, v této se bezpečně cítit nebudeš, ani kdyby tě tam čekala panenka maria
A když se v bezpečí necítíš, rodí se těžko. ![]()
Vy jste rodila podruhé normálně? A můžu se zeptat, mě totiž doktor řekl, že nesmím mít cukrovku, musí být nějak jizva v pořádku a dítě ve správné poloze, mám obavu že něco z toho nesplním a zase půjdu na kudlu