Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj, chtela jsem se zeptat, kdy jste byli poprve u zubare? Matej ma 16 mes. a mame jen 7 zoubku.
diky
Ahojky.
My jsme byli s prckem až teď, což je skoro ve 3 letech. Nemohla jsem ho dostat k dr., protože se dr. bojí. No a dostali jsme sprda, že jsme nepřišli dřív. Rozsypali se mu 4 přední zoubky a to dudlík nemá od 6ti měsíců a falšku od 1 roku. K tomu máme 3 kazy. No možná je to prý i tím, že mi celý rok nepil mléko a nejedl mléčné výrobky. Šíma by stejně tu papulu dřív neotevřel.
Tak teď čistíme zoubky jako drací.
![]()
takže určitě bych už šla. Jen tak, ať si dítko zvykne.
U obou synů jsme byli poprvé kolem prvních narozenin.
Brali to jako zábavu, a protože neměli žádné kazy, těšili se na další návštěvu. Teď je jim 5,5 a 2,5 roku, zatím bez kazů a chodili by tam ne 2× za rok, ale furt.
My poprvé v roce. V porodnici jsme měli u 2. dcery u očkovacího průkazu i „zubní průkaz“, tam je myslím 1. prohlídka předepsaná taky v roce.
Ono i když má tak málo zubů a téměř 100% žádné kazy, tak jednak si začne zvykat na prohlídky a zvykne si, že se tam většinou nic jiného neděje, než že se dr koukne do pusy a pak něco dostane a jednak by se mohly včas zachytit nějaké vzácné abnormality.
Eva
My chodíme od miminek - ale první prohlídka se většinou povedla až na několikáté návštěvě - otevírání pusy trénujeme doma měsíce předem ![]()
Ada má i přes veškerou snahu kazivé zoubky, takže ta zvládá i vrtání, Pepi má zoubky zdravé a pusinku otevírá asi od roka? Roka a půl i se zrcátkem a tím háčkem? A Elouš zvládla první prohlídku před týdnem - ukázala zubiska i s úsměvem, zatím teda bez zrcátka. V půl roce měla jeden zub a zubařku jen viděla spustila ryk
My chodíme vždycky komplet celá famílie, tak se to vezme jeden po druhém.
L.
My jsme objednaní za čtrnáct dní, kdy bude Zuzce taky 16 měsíců a dva týdny, zubů má sedm. V zubní průkazce sice je v roce, ovšem to měla jen dva zuby, a to ještě sotva vylezlé, čili byl to naprostý nesmysl a zubař nám řekl, že se máme objednat, až bude zubů víc. Tak jsem zvědavá, jak dopadneme, dost pochyuju, že by se jí chtělo pusu otevírat, někdy ji neotevře, ani když ji poprosím já, a na cizí chlapy (máme zubaře) zatím teda není a v lásce je nemá
.
Vzala jsem Elišku k zubaři, když jsem šla já. Po:,–(ila jsem si ji na klín a paní doktorka (moc hodná asi 40 let a taky má holčičku) se jí zeptala jestli jí ukáže zoubky. Otevřela na chvíli pusinku, za to dostala obrázek.
Za dalších asi 6 měsíců jsem jí vzala na kontrolu zase. To už jí byly 2 roky a 2 měsíce. Paní doktorka jí dala dva prstýnky z pouti a ona jí za to otevřela pusinku. Mohla se podívat i zrcátkem. Pak čekala v ordinaci než vyvrtají zub mě.
Paní doktorka ji pochválila a říkala, že děti otevřou pusu obvykle až ve 3 letech.
Eliška věděla, že se nemá čeho bát, tak spolupracovala.
Postupné zvykání považuji za nejlepší. Katy ![]()
Ahoj.
První syn byl poprvé ve 2 letech.
Dcera až ve 2,5 a hned ve 3 ji „lakovali“ kaz. A kupodivu je naše zubařka jediný lékař,který se jí může dotknout.Ani obvoďačka na ní nesmí sáhnout.
Další kontrolu máme (chodím tam i já) v listopadu.To bude nejmladšímu skoro rok.Tak uvidíme,jestli otevře pusinku. ![]()
Tak já vzala malého s sebou teď, když měl 1,5 roku (hlavně proto, že neměl kdo hlídat). Učila jsem ho, jak otevře pusu a co myslíte- u doktora nenene a neotevřel.
Dr. mi řekl, že to nemá cenu dítě stresovat, ať přijdemem ve třech letech…že je trend honit tam děti dřív, ale pokud by měly mít trauma, že je to zbytečné…
Ahojky, já jsem Eliškou byla prvně u zubaře asi měsíc před prvníma narozeninama.
my chodime od prvniho roku kazdych 6 mesicu a pohoda.akorat se nechce vozit na kresle takze to udela dr.vzdy pred tim nez vejdeme ![]()
Ahoj.
Hanička šla v 16 měsících, společně s celou rodinou jsme byli objednáni (hóóódně dopředu). Chodíme pravidelně cca 2× ročně (přestěhovali jsme se, ale k původní dr. dojíždíme všichni najednou). Při prvních prohlídkách je to spíš o „otrkání“ - vozíme se na křesle, děláme lva, dr. jen lehce prohlédne, zda neroste nějaký zoubek špatně … Pořádná prohlídka se vším všudy byla Radimova 3 (po 2 roce). Vždycky si po prohlídce vyberou z „tajné zásuvky“ nějakou drobnost. Radim si posledně vybral mini zubní pastu
.
Beruška ![]()
Ahojky…
a ted budete asi koukat, v kolika jsem šla s dcerou poprvé
.
Dcerce vyrostly zoubky velice brzy, první 2 jí vykoukly na rozhraní 3. a 4. měsíce… Byla jsem objednaná k zubaři - to mohlo být dceři 4 nebo 5 měsíců a zubařka když ji v čekárně viděla, tak z ní byla nadšená, a že se jí chce na zoubky také podívat
, já jí řekla, že má jen 2 zoubky a pusu určitě neotevře. Zubařka na to, že ji prý dcerka otevře…
Do ordinace chtěl jít s ní manžel a pak mi to popisoval…dal si ji na klín a dcera pusinu opravdu prý otevřela
a zubařka už jen chválila ![]()
Ahojky,
mi chodíme co 6měs. Nikolce jsou 3 roky- má 2vrtané zuby. ![]()
Jen chci podotknout že je lepší čím dřív tím lépe. Když ji zubařka vrtala- (chytili jsme to hned na začátku) ani se nehla,neplakala-prostě nic.
Ono taky záleží jak je kaz hluboko.
A to jsme čistili zuby 2-deně. Takže teď už i po obědě-celkem 3krát.
Tak všem přeju hlavně zdravé zoubky-(a to i maminkám)