Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky,
prosím o radu. Můj 7.m.syn měl vždy potíže s přibíráním, od porodnice kombinujeme kojo a UM. Vždy málo příbíral, na půlročce dokonce měl o 10dkg míň. Teď už zkoušíme papkat zeleninku, ta mu jede, ale um odmítá a já se obávám, že moje mlíčko ho nezasytí( můžu kojit bez přestávky). Snažím se UM míchat i do zeleninky, ale jak překročím určitou hranici „hustoty“ odmítá i to. Vyzkoušela jsem několik druhů um, ale nemám šanci něco do něj dostat. V půl roce vážil 5,76kg. Energie má spousty, je veselý, pravidelný kákoš i mokrých plenek je dost. Tak co s tím? Nechat bez mlíčka?! To asi ne.
Díky za rady a vaše zkušenosti.
Mi mala UM taky nepila dokud jsem kojila. Ted ho pije krasne… Zkousela jsi ho nabizet pred kojenim? Nejlip rano kdyz se vzbudi hladovy? Jinak nevim…
Proc si ale myslis, ze ho tvoje mlicko nezasyti? Treba to jen proste vsechno spali… Kdyby ho nezasytilo, tak rve hlady ne?
Ahoj Hanucho,
od prsa se prostě neodpojí, vzteká se, když to neteče a pak opravdu pláče( dokrmuji um už od porodnice). Po ránu mu to zkouším dát, ale je to marné. Velice špatně přibírá v 6.m. měl jen 5, 76kg. Pokud teď nepřibere, jdeme asi do nemocnice na pozorování. Lahvičku mám neustále v pohotovosti a průběžně nabízím celý den, dokonce mu ji dávám i v noci dvakrát( ani se neprobudí a je to jediný moment, kdy vypije alespoň 80).
Ale díky za radu. Asi se brzy zcvoknu…
Ahojky,
zkoušela jsi dávat na večer kašičku? Mi malý taky moc nepříbírál, tak jsem začala v pátém měsíci se zeleninovými příkrmy a na večer s kašičkou, trošičku začal přibírat, ale né nějak výrazně. Teď má půl roku a bude mít něco málo přes šest kilo nevím to přesně, protože jdeme na převážení až přiští týden. Narodil se malinký, vážíl 2470g. Jinač ho pořád kojím. Kolik měl porodní váhu tvůj syn a kolik má teď v sedmi měsících?
Ahojky Vlastičko,
porodka byla 3620g, 51cm, teď v sedmém nevím kolik má, nemám váhu a k dr. jdeme příští týden. Kašičku na noc dávám také od 5m. Trochu se to zlepšilo. ALe teď mám hrůzu z toho, že vůbec nechce to um, míchám mu to zatím do těch příkrmů a dělám z toho kaši, ale.....
To jsi měla velkého mrňouse ![]()
Mě vždycky doktorka uklidňovala, když mi malý nepřibíral, že každé dítě není stejné, některé přibere hodně a některé zase málo. Říkala mi pokud je aktivní a spokojený, tak to není problém.
Já jsem jako malá měla problém přibírat, mamka měla s tím problémy, protože ji podezívali, že mi nedá najíst, ale já jedla hodně, možná více jako moji starší bráchové a prostě to bylo ve mně. I ve školce se divili, že jsem takový jedlik. A nakonec mi dávali rybí tuk a bylo všechno v pohodě. Takže si myslím, že malý se dál zkrátka po mně.
Uvidíš všechno bude v pořádku, třeba se ti zdá, že nepřibrala a přiští týden tě překvapí. A když ti nechce umělé mléko, tak mu dávej hodně svého mlíčka a ty přikrmy a uvidíš. Možná to má taky v genech, jestli jsi ty drobnější nebo někdo z rodiny.
Přeji vám, aby bylo všechno v pořádku a váha šla nahoru. Krásný den.
Vlastičko díky!
Mamka mi říká, že je po mně a táta tvrdí, že byl taky takový. Jen naše dr. mě neustále straší nemocnicí. Jeníno je v pohodě, neustále se hemží, vše chce vidět a osahat si. Taky si říkám, že je to v poho, ale ta dr. mě vždy nahlodá…
Ať se vám taky daří a díky za tvůj čas!
Asi už to není aktuální odpověď, ale pro další vystrašené. Moje Kačula je podprůměrák váhový a výškový. Nakonec jsme byli i na genetických testech. Měli jsme pod třetím percentilem, ale začíná to teď dohánět.
Kojila jsem rok, a od pátého jsme museli začít s příkrmem. Když jsem přestala kojit, tak mi um nechtěla, byli jsme bez ní. Pokud má dítě dost zeleniny, pak se o vápník bát nemusíte. A pokud kojíte, tak už vůbec ne. Začali jsme ji dávat později a taky nepijeme pravidelně. Zatím Kačka nebyla nemocná a prospívá dobře, je čilá a vnímavá - teď i vzdorující
.
Věřím tomu, že si děti řeknou sami, co jim dělá dobře a co ne. Když jim něco nechutná, tak jim to nenutit.
Ahoj, stejně díky, prďolka stále jí jak vrabec, ale už to neřeší
ahoj,píšu sice později ale… náš nicolásek přestával pít mlíčko (UM od 5 týdne) v 6 měsících. v 8 přestal úplně. tak jsem mu dávala hodně často bramborovou kaši s UM, a vůbec UM do jídla… dávala jsem aspon kašičky z UM…dr mi řekla že když nechce a nedělá mu dobře tak ho nemám nutit… nemá to cenu…ted má přes rok a UM vůbec nezná
dostává hodně jogurtů a krupici z plnotučného mléka každý den ![]()