Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj.
U nás ve městě se bude pořádat kurz znakování. Hodně nás to láká, ale na druhou stranu si říkáme, že si i bez slušně placeného kurzu dítě stejně svoje znaky časem vytvoří. Jakou máte zkušenost, stojí za to na kurzy chodit? Posunulo Vás to hodně? Ať neutratíme penízky zbytečně. ![]()
Ahojky
kamaradi na kurzu byli a rikali, ze neni moc potreba, rodice si znaky muzou vymyslet sami a proste je deti zkouset ucit.
Zkouseli to jeste pred prvnim rokem a to moc neslo, ted zacali znovu od 13. mesice a holcicka se pekne uci a jde ji to.
My jsme se k tomu dostali asi uz moc pozde, prislo mi zbytecne, kdyz uz Emca umela rict „haf“ ucit ji znak pro psa… ![]()
Evikule,
ty jsi tusim taky z Brna vid? Ja na kurzu byla, prislo mi to fajn, ale uplne nutny to neni
Ukazou ti par znaku, celkem jich je jen 100 (z toho je hodne zviratek, nevim, proc je tam treba zrovna zelva a ne neco dulezitejsiho, ale to je fuk), ale stejnak musis pouzivat ty znaky ty a ty co tam nejsou si vymyslet. Ja jsem se divala na vyrazy ceske znakove reci pro to, co mi chybi. Ale jinak to doporucuju, pokud se ti ty penize za kurz nechteji davat, tak si klidne muzes svoje znaky vymyslet a hlavne je pouzivat (tj. kdyz reknes nejake slovo, tak pri tom pouzit i znak).
Moje mala docela rozumi, libi se ji to a uz asi mesic pouziva dva znaky - jist a pit. Jeste umela kojit, ale uz nekojim, takze to je nam k nicemu
Cekam co bude nasledovat, ale je fakt, ze to trochu flakam ![]()
Kdyztak mi klidne napis SZ ![]()
Mi osobně to přijde jako perfektní nápad nesoucí zisk - každé dítě se s rodiči domluví a není to o kurzu, ale o snaze se domluvit a věnovat tomu čas. V jednu chvíli se znakování a článek na toto téma objevil na mnoha serverech a v několika televizních pořadech a ve všech byla zmínka o kurzech… A navíc mi to nepřišlo zase jako něco naprosto převratného…
Ale to berte jako můj soukromý a osobní názor, ju?
L.
Ahoj, na kurzu jsme nebyli, Tobíka jsme naučili nějaké znaky vymyšlené, nějaké přejaté z české znakové řeči… takže podle mě je kurz celkem zbytečný.
Ale jinak je to super, malý venku znakuje „pejsek“ a „ptáček“ jak divý
Dokonce už mě na ně i upozorňuje, když já si nevšimnu… Taky si říká o sušenku a pití…
Začali jsme asi v 10 měsících, teď se učí znaky stašně rychle - stačí mu to dvakrát třikrát zopakovat a už to chápe ![]()
PS: venku nosím hodně v šátku, takže k sobě máme blízko a snáz se „domluvíme“
My jsme s manžou na kurzu byli, přišlo mi to fajn, ale dá se i bez toho, myslím, že na netu informace budou.
Zatím jsme ve fázi, že znakujem my
a to zatím jen 3 znaky. Uvidíme, jestli se dcerka chytí a kdy. Mně to přijde fajn, že dítě dokáže dát najevo, co chce. Se starší jsme chodili po bytě aby nám ukázala, co chce (když evidentně něco chtěla, spustila hatlapatla, my jí nerozuměli, ona zopakovala a děsně se vztekala že to nechápem).
Každé dítě dokáže dát najevo co chce. Je to jen ma rodičích jestli mu chtějí rozumět. Platit někomu za to, že se snaží vaše dítě přispůsobit vám je kravina. To VY se musíte naučit co vaše dítě chce…a zároveň ho naučit způsoby jak to vyjadřujete vy. A tak se naučí dělat paci paci, ne ne, papá, ukázat jak je veliké a pod… přidá k tomu zvuky a nakonec bude mluvit.
Když budete prcka pozorovat co dělá a věnovat se mu zvládnete to sami…jako ostatně všichni rodiče. Když si uděláte čas jen na koukání co dítě dělá zjistíte kolika věcem dítě rozumí už v 10 měsících! A kdo ho to naučil? VY!!!
PS: na co je dobrý znak pro slovo pes? batole chce říct pes? proč potřebujete vědět, že řeklo pes?
…jinak gratuluji k nápadu nazvat obyčejné dětské chování znakováním a rýžovat na tom… škoda, že to nenapadlo mně ![]()
my „znakujeme“
pejska takto:
ukážu prstem na psa a řeknu:„pes. Vidíš pejsek, dělá haf.“ a dcera odpovídá tak, že vykoukne z kočáru div nevypadne, pokaždé když vidí psa já si všimnu na co kouká a řeknu…že je to prostě pes.
naprosto souhlasim s Leeou- je tp prose dobry napad slusne zpenezeny- je hodne maminek spusta deti tak on se nekdo chyti- nene i kdybych mela par stovek navic jakoze nemam tak bych nesla- vsechny batolata MAJI sve znky a nebo jsou ochotne se je od nas naucit jen to chce se jim venovat a ucit je a pozorovat to je podle meho vsechno.
Tak to zase holky pozor, to s vama nesouhlasim!
Jsou situace, kdy dite chce neco sdelit, mluvit jeste neumi a pokud umi znak, tak to je mnohem rychlejsi nez abych treba patrala po tom, proc div nevypadne z kocaru a jestli je to kvuli psovi nebo proc.. Mala se ted za posledni dny naucila prave toho psa a jeste ptacka a je strasne stastna, kdyz mi muze prvni ukazat, ze vidi psa nebo ptacka. Ukaze mi znak a ja reknu pejsek
Mozna vam to pripadne jako blbost, ale kdyz vidite to stastny dite, ktery je stastny proto, ze muze komunikovat a vy mu rozumite… Jasne ze se driv nebo pozdeji nauci mluvit a rekne ze vidi psa, ale takhle komunikuje driv a ono komunikovat chce! Aspon nase Marianka. Takze my sice zacly s nejdulezitejsima slovama jako jist, pit, jeste, staci, dudlik apod., ale pocitam ze to ted pujde rychleji.
Jinak na psa je znak placnuti do nohy jako kdyz privolavate psa, ale my pouzivame vyplazeni jazyka a dychani jako pes. To malou bavi vic ![]()
Řekla bych, že to není špatný nápad...... ale asi je to jak se vším… nic se nemá přehánět… Děťátko si takové znaky dokáže vytvořit i samo… takže by mělo stačit jen pozorovat a nebo lehce napomáhat… ale jdou-li už na rtíky slůvka… pak povídat a povídat… hlavně různé básničky, říkanky… Trénuje se tím skvěle pamět… a to je do budoucna velké plus…:-)
Mám na to stejný názor jako Leea a Gabinka, mně to přijde zbytečný. Malá si o jídlo nějaký ten pátek říct umí, hrneček s vodou má neustále někde po ruce, takže o to si říkat nemusí a na slova jako pejsek, auto, strom nepotřebuje znaky, prostě na to ukáže a je taky spokojená
.
Ahoj, my jsme byli na takovém rychlokurzu, jen dvě lekce. Jsme z malého města a tak k nám lektorka zajela jen 2×.
No sice nelituju, že jsem tam byla, ale myslím, že i bez kurzu bysme to doma zvládli. Malá si sama vymyslela pár znaků (kojení, jídlo, spinkat a chci ještě atd.),které stejně znakuje po svém a ne podle knížek
Na ostatní znaky už asi nedojde, protože malá už lecos slabikuje a je už poznat, co tím myslí.
Takže pokud ti tak nějak nezáleží na penězích a chceš zajímavou zkušenost, tak klidně do kurzu jdi. Jinak stačí pohledat na internetu a hlavně sledovat svoje dítě ![]()
Hodně štěstí se znakováním ![]()