Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Proč takové litanie? Žijte si svůj život, od nikoho pomoc nečekej, když přijde, je to příjemný bonus, ničí povinnost. Neřeš tchýni, ale sebe, abys dodělala vzdělání, svůj vztah, své dítě. Udělala sis ho za studií, a to prostě je řehole, často po nocích. Primárně by Ti měl pomoci Tvůj chlap.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, prosím anonym, citlivé téma. Mám 16ti měsíčního synka. Jsem s ním pořád sama. Peníze na hlídání nemáme, stojí 200Kc -300Kc za hodinu. Půjčku si brát kvůli tomu nebudu ani bych to nesplatila z rodičovské. Kamarádi hlídat nechtějí mají svoje rodiny a své hlídání od své rodiny. Sousedi taktéž, nebudou hlídat. Chlap je celý týden je pryč, řidič z povolání, kamióňák. Dedečky malej nemá, uz nežijí. Mám mamku, co bydlí 200km od nás, sestru, co bydlí 250 km od nás. Švagrovou, co bydlí 300 km od nás a pribuzní jako tety apod ty bydlí také tak daleko. Do toho nemám řidičský průkaz-nemám peníze, takže cestování s děckem, kde trikrat az ctyrikrat prestupujete je na prdlačku, kdyz chcete za rodinou na navstevu. Mám tchýni, co je od nás 15 minut. Je mi přes 30 let, děti jsem dřív mít nemohla, nebylo pořádně s kým. Bydlíme v pronájmu, takže mám k rodicaku ještě roznos letáků. A dodělávam poslední ročník VŠ. jen dopisuju bakalarku a učím se na státnice. Vše po nocích. A teď k veci. Jedná se o tchyni. Před těhotenstvím jsme spolu měli velmi skvělý vztah. Když jsem otěhotněla, tak 9 měsíců nám meldovala, Že se těší na vnoučka, jak tu bude u něj kdykoli, Že se těší že si s ním od narození vybuduje vztah, bude s ním jezdit v kočárku apod. Podotýkám, Že tchyne pracuje v kanceláři a nepředře se, samá kafíčka s kolegyněma a tak. Není ji ani přes 60 let. Je zdravá, aktivní. Má spoustu zájmů, koncerty, důchodový turistický oddíl a hlavně kámošky a jejich vnoučátka. Chlapa nemá a nechce. Ve zkratce její život. U nás porod probíhal akutním CS. Neotevirala jsem se, A malýmu padaly ozvy a nemohl dýchat. Takže to dopadlo dobře a mě prý probouzeli víc jak půl hodiny, Že jsem tu už nemusela být mezi živými. No teď k veci. Od narození se z ničeho nic změnila. Takže ty bachorky, jak se těší na mimi, bylo jen předstírání. Nikdy jsem nikomu nic neudělala. Ani ji. Její zájem malého je minimální. 1× za 2-3 měsíce na půl hodiny, Jen pro fotky kvůli kámoškám Pak nám říkala, že mě s kámoškou rozebírali, Že jsem rodila císařem, tak její kámoška spustila, Že jsem měla zemřít buď já nebo dite. Že se má rodit normálně a ne takhle. A že si za to můžu sama. Že jsem špatná matka. Poté to začala aplikovat i na mě, Že je to pravda. Dodělávam VŠ po nocích jak už jsem psala, hlídání nemám. A podle tchyne se mám na školu vykašlat. Že prý když jsem matka, tak tohle nemůžu dělat. A pak ani přivydělek také ne. To prý nesmím. No kámošky ji ovlivnili na tolik, Že ji malej nezná a když jednou za čas přijde on place a nechce být u ní. Ona pak tvrdí ať drží to dite hubu aby si ho mohla vyfotit kvůli kámoškám. A že máme divné dite, které řve a nechce být u cizích. A ještě měla kecy;jak to v tolika měsících že nechodí, Že ho prý nenutím chodit, Že ho zanedbávám a že to nahlásí sociálce. Přitom má první poslední až jsem z toho tak vycerpana až se mi po porodu zhoršil zdravotní stav natolik. Epilepticke záchvaty, cukrovka 1. Stupně. A to jsem měla zdravé těhotenství. A ještě před tím, než měla tchyne takové to výstupy se, které se po několika měsících zhoršili, tak se muz ptal, kdypak půjde na hodinu z kočárkem a to začalo těmi výmluvy. Až se začne plazit, až začne lézt, v zimě je moc zima, v létě moc horko, až začne chodit, Až přestane bulet. Měla před tím pořád výmluvy až začala být taková. Chytila morésy od kámošek. Víme s kým se stýká. Socialni případi. Téměř bezdomovkyně. S mým chlapem jsou po narozeni malého na ostří nože, co o mě říká, tak mě muz brání. No a aby to nebylo málo. Jak má minimální zájem o malého, tak po mým chlapovi chce aby ji vymaloval byt, nakoupil, ale platit nebude, apod. Jednou byl manžel s kámošem na přivydělek u něj v práci a ona byla u doktora kousek od nás a chlap měl doma auto. Tak mu volala, jestli je doma ať ji vezme autem domů. Má to 15 minut pěšky od nás domů. Tak ji muž řekl, že ne, že je na brigádě. No a pak zase volala odpoledne kde byla s kámoškou ve městě na kavicce, aby ji vzal domů, že ho půl hodina nevytrhne a že je to jeho povinnost, že musí. Chlap už byl doma s náma a nikam nejel pro ni páč je to 20 km tam a zpátky. A tchyne mu neplatí ani benzin. Takže na vše řekl ne. Byl někdo v téhle situaci taky? Jak jste to řešili? Děkuji za odpovědi.
Jak to řešit
s tchýní nijak nepočítat a to, jak se k ní bude chovat chlap, je na něm. Jen bych s ohledem na tvůj zdravotní stav zvážila přerušení studia třeba na rok, a dodělala to, až bude klučík větší…
Dodělej si vzdělání, tchýni hod totálně za hlavu. Nic od ní nečekej, ani dobré slovo. Nicméně v téhle situaci bych se přestěhovala blíž ke tvé rodině. Tvému muži to mže být fuk, stejně je věčně v háji a pronájem můžete mít kdekoliv
Ta studia ti moc nejdou, máš tam hrubek jak máku…
Příspěvek upraven 14.03.22 v 17:34
Prostě bych tchýni odstřihla. Vůbec se s ní nebavila, dítě ji neukazovala, když má zájem si ho jenom jednou za čas vyfotit. Muž ji může fotky občas poslat, ať se má teda čím chlubit. Ale já bych se s ní nebavila, blbé řeči bych neměla náladu poslouchat. Jinak se zbytkem bych zatla zuby, dodělala školu, prostě to přežila, ono bude líp až budeš mit školu hotovou a dítě bude větší a nebude vyžadovat non stop péči ![]()
Moje mama mela tez plna usta reci o hlidani, kdyz jsem ji pak parkrat pozadala, tezko hledala vymluvy, ze mi ji az byo lito. takk ted po ni nic nechci a je spokojena, samozrejme si stezuje, ze deti nevida, ale ani vlastne moc nechce. kdyz jsme u ni, neumi s nimi mluvit, je nesva… no to je zivot, spis se bojim, co geny, jestli budu taky takova babicka ![]()
v nekterych rodinach se takhle vsude na pozadani vozi, u nas taky ne. kolikrat by me to potesilo, treba jen pesi doprovod - a prd, nikdy nic.
reci o porodu - jsou tydýt, to máš vypouštět rovnou. Vždyť to víš. Jo vím, je potřeba se s tou nehorázností někomu svěřit. Jsou to blbky
a je super, že děláš vš, moc tě obdivuji. s tím vším - jsi skvělá. Nemáš to lehké, děláš toho hodně, jsi dobrá matka - matka nemá ukazovat dětem, že je domácí otrokyně, ale má budovat vlastní hodnoty!
Mě by tedy zajímalo, jakou vš s tak příšerným pravopisem studuješ
tchýni vidíš půl hodiny za 3 měsíce, netřeba jí řešit. A sorry jako, ale nechat si od mámy platit za odvoz a vymalování bytu
asi jinej oddíl
Děkuji moc všem za podporu a návrhy. Jak jsem v tíživé situaci, tak alespoň pomůže se vypsat. Omlouvám se za gramatické chyby, mobil mi přeskakuje písmenka a píšu to na rychlo. Školu jsem začala studovat při zaměstnání kombinovaně a již mám prodloužený tento rok, takže jsem ve čtvrťáku. Co zbývá je jen Bakalářská práce a státnice.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, prosím anonym, citlivé téma. Mám 16ti měsíčního synka. Jsem s ním pořád sama. Peníze na hlídání nemáme, stojí 200Kc -300Kc za hodinu. Půjčku si brát kvůli tomu nebudu ani bych to nesplatila z rodičovské. Kamarádi hlídat nechtějí mají svoje rodiny a své hlídání od své rodiny. Sousedi taktéž, nebudou hlídat. Chlap je celý týden je pryč, řidič z povolání, kamióňák. Dedečky malej nemá, uz nežijí. Mám mamku, co bydlí 200km od nás, sestru, co bydlí 250 km od nás. Švagrovou, co bydlí 300 km od nás a pribuzní jako tety apod ty bydlí také tak daleko. Do toho nemám řidičský průkaz-nemám peníze, takže cestování s děckem, kde trikrat az ctyrikrat prestupujete je na prdlačku, kdyz chcete za rodinou na navstevu. Mám tchýni, co je od nás 15 minut. Je mi přes 30 let, děti jsem dřív mít nemohla, nebylo pořádně s kým. Bydlíme v pronájmu, takže mám k rodicaku ještě roznos letáků. A dodělávam poslední ročník VŠ. jen dopisuju bakalarku a učím se na státnice. Vše po nocích. A teď k veci. Jedná se o tchyni. Před těhotenstvím jsme spolu měli velmi skvělý vztah. Když jsem otěhotněla, tak 9 měsíců nám meldovala, Že se těší na vnoučka, jak tu bude u něj kdykoli, Že se těší že si s ním od narození vybuduje vztah, bude s ním jezdit v kočárku apod. Podotýkám, Že tchyne pracuje v kanceláři a nepředře se, samá kafíčka s kolegyněma a tak. Není ji ani přes 60 let. Je zdravá, aktivní. Má spoustu zájmů, koncerty, důchodový turistický oddíl a hlavně kámošky a jejich vnoučátka. Chlapa nemá a nechce. Ve zkratce její život. U nás porod probíhal akutním CS. Neotevirala jsem se, A malýmu padaly ozvy a nemohl dýchat. Takže to dopadlo dobře a mě prý probouzeli víc jak půl hodiny, Že jsem tu už nemusela být mezi živými. No teď k veci. Od narození se z ničeho nic změnila. Takže ty bachorky, jak se těší na mimi, bylo jen předstírání. Nikdy jsem nikomu nic neudělala. Ani ji. Její zájem malého je minimální. 1× za 2-3 měsíce na půl hodiny, Jen pro fotky kvůli kámoškám Pak nám říkala, že mě s kámoškou rozebírali, Že jsem rodila císařem, tak její kámoška spustila, Že jsem měla zemřít buď já nebo dite. Že se má rodit normálně a ne takhle. A že si za to můžu sama. Že jsem špatná matka. Poté to začala aplikovat i na mě, Že je to pravda. Dodělávam VŠ po nocích jak už jsem psala, hlídání nemám. A podle tchyne se mám na školu vykašlat. Že prý když jsem matka, tak tohle nemůžu dělat. A pak ani přivydělek také ne. To prý nesmím. No kámošky ji ovlivnili na tolik, Že ji malej nezná a když jednou za čas přijde on place a nechce být u ní. Ona pak tvrdí ať drží to dite hubu aby si ho mohla vyfotit kvůli kámoškám. A že máme divné dite, které řve a nechce být u cizích. A ještě měla kecy;jak to v tolika měsících že nechodí, Že ho prý nenutím chodit, Že ho zanedbávám a že to nahlásí sociálce. Přitom má první poslední až jsem z toho tak vycerpana až se mi po porodu zhoršil zdravotní stav natolik. Epilepticke záchvaty, cukrovka 1. Stupně. A to jsem měla zdravé těhotenství. A ještě před tím, než měla tchyne takové to výstupy se, které se po několika měsících zhoršili, tak se muz ptal, kdypak půjde na hodinu z kočárkem a to začalo těmi výmluvy. Až se začne plazit, až začne lézt, v zimě je moc zima, v létě moc horko, až začne chodit, Až přestane bulet. Měla před tím pořád výmluvy až začala být taková. Chytila morésy od kámošek. Víme s kým se stýká. Socialni případi. Téměř bezdomovkyně. S mým chlapem jsou po narozeni malého na ostří nože, co o mě říká, tak mě muz brání. No a aby to nebylo málo. Jak má minimální zájem o malého, tak po mým chlapovi chce aby ji vymaloval byt, nakoupil, ale platit nebude, apod. Jednou byl manžel s kámošem na přivydělek u něj v práci a ona byla u doktora kousek od nás a chlap měl doma auto. Tak mu volala, jestli je doma ať ji vezme autem domů. Má to 15 minut pěšky od nás domů. Tak ji muž řekl, že ne, že je na brigádě. No a pak zase volala odpoledne kde byla s kámoškou ve městě na kavicce, aby ji vzal domů, že ho půl hodina nevytrhne a že je to jeho povinnost, že musí. Chlap už byl doma s náma a nikam nejel pro ni páč je to 20 km tam a zpátky. A tchyne mu neplatí ani benzin. Takže na vše řekl ne. Byl někdo v téhle situaci taky? Jak jste to řešili? Děkuji za odpovědi.
Ne. Nebyla. Jen jsem měla taky akutní císař a hezky jsem si pospala. Prostě nemáš hlídání. Tchyně se vybarvila. Nechce hlídat. Vem to jako fakt. Jsi dobrá, že s dítětem doděláváš školu při takových podmínkách. Zvládneš to i pak. Dítě poroste, začne chodit do školky. Zpříjemni si den, spi, když spí dítě. Nebo doháněj školu, abys to měla brzo z krku. Řeči tchyně vypouštěj. Nenech ji, aby plácala nesmysly. Prostě jí řekni, že tohle poslouchat nechceš.
A proč s ní jsi v kontaktu? Vůbec nechápu. Když i tvůj manžel s ní odmítá komunikovat, tak se jí nevnucuj, ne?
Dítě je tvoje a tvého muže, to vy dva jste zodpovědní za péči o něj. Neočekávej, že někdo pomůže, zařiď se sama. Pokud chlap vydělává tak málo, že nelze ani jednorázově zaplatit třeba hlídání, abys mohla dohonit resty, pak myslím, že by lépe udělal, kdyby si našel normální práci poblíž domova a mohl tak ve volném čase vaše dítě obstarat. Školu dodělej, pak bude lépe. A na tchýni z vysoka kašli, může ti být fuk, co komu vykládá.
Já bych s ní nebyla v kontaktu a ani nechci. Po těch výstupech, co ona kolikrát dělá z ničeho nic. Manželovi pořád volá a říká o mě ošklivé věci. Už jsem si i zablokovala a jak to zjistila tak je oheň na střeše, že si ji blokuji, že to poznala. U příbuzných také tvrdí spoustu nesmyslů o mě. My se už nevnucujeme. Ani moc nevnucovali, Jen jsme chtěli vědět, zda to, co tak říkala, jak se těší, že je pravda nebo ne. Jde hlavně o to, Že pak nám volají příbuzní, co o mě vykládá. A když si ona jednou za čas vzpomene na vnoučka, tak ji musíme pustit dál k nám jinak vyhrožuje sociálkou a soudem, že na něj má právo. To má z těch kámošek. Taková předtím nebyla nebo to byla jen přetvářka.
Nejsi první ani poslední, která nemá hlídání.
Je to dost o sociálních dovednostech. Prostě když mi to chybělo v rodině, zařídila jsem si to přes kámošky. Něco zdarma, něco placené, většina za určité protislužby (např. jsem jim psala úřední dopisy, zařizovala právní záležitosti..).. pomohly jsme si s nimi vzájemně..
Těšit tě může, že tohle období trvá jen pár let.. od takových 11 tě děti začnou přemlouvat, že to samy přece zvládnou
a žádné „hlídání nechtějí“
Babičce jsem k tomu své řekla (taky tch. bydlí kousek) a samozřejmě se to na našem distančním vztahu podepsalo.
Dnes o ni holky nemají zájem. Logicky. Jak se do lesa volá… Ani by jí nezavolaly / nenapsaly sms k narozkám, to musím připomenout já (z dobroty srdce, no)… Kdo seje vítr..
@Anonymní píše:
Já bych s ní nebyla v kontaktu a ani nechci. Po těch výstupech, co ona kolikrát dělá z ničeho nic. Manželovi pořád volá a říká o mě ošklivé věci. Už jsem si i zablokovala a jak to zjistila tak je oheň na střeše,že si ji blokuji, že to poznala. U příbuzných také tvrdí spoustu nesmyslů o mě. My se už nevnucujeme. Ani moc nevnucovali, Jen jsme chtěli vědět, zda to, co tak říkala, jak se těší, že je pravda nebo ne. Jde hlavně o to, Že pak nám volají příbuzní, co o mě vykládá. A když si ona jednou za čas vzpomene na vnoučka, tak ji musíme pustit dál k nám jinak vyhrožuje sociálkou a soudem, že na něj má právo. To má z těch kámošek. Taková předtím nebyla nebo to byla jen přetvářka.
Ale prd! Normálně odpověz „ano, zablokovala, protože se k nám chováte příšerně. Naschledanou“. Pustit dál jí tedy nemusíte a ať si to k soudu klidně dá. Hele, myslím, že vaše příbuzenstvo asi bude taky mít jasnou představu, jaká je. Takže se tak maximálně usmějou. A pokud tomu věří? No tak asi nebudou o moc lepší, než ona.