Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem, chci se zeptat, jak to máte s učením se se školáky-mladšími školáky- doma?
Učíte se s nima? Jak moc? A kde?
Máte je třeba u kuchyňského stolu a vaříte přitom? Ptám se, protože potřebuji pořídit psací stůl pro budoucího školáka, ale jsou varianty dvě, jednak že úkoly a učit se bude na jídelním stole a to mi vadí, že před jídlem je potřeba to sklidit, ale je na dosah při mém vaření a druhá varianta je ta, že bude mít psací stůl ve svém pokoji a tam je vše naopak-odbíhání od vaření, ale jeho binec na stole bude ok-pokoj se zavře a…
díky za nápady a postřehy.
Ja bych udělala zvlášt, at má svoje místo na učení, později se bude učit sám tak at na to má klid. Vařit přece nevaříš non stop ne? Tak se nejdrřív uvaří a pak se udělaj úkoly.
Planuju zpočátku že úkoly bude dělat u jídelního stolu. Uvidíme jak to půjde, kdyztak se pak přesune k prac. stolu v ložnici. Ale zpočátku myslím bude dobré, když bude na dosah.
@Kriss Tina píše:
Ja bych udělala zvlášt, at má svoje místo na učení, později se bude učit sám tak at na to má klid. Vařit přece nevaříš non stop ne? Tak se nejdrřív uvaří a pak se udělaj úkoly.
A Ty stíhám po práci se s dítětem nebo dětma naučit i uvařit, příp. uklidit a jiné?
Dcera má pracovní stůl v pokojíku, ale stejně nakonec píše úkoly v kuchyni u stolu abych ji kontrolovala. Přesně jak píšeš, já u toho vařím…
@tasa ja nemam tak staré dítě, ale beru podle sebe, mě osobně by třeba při soustředění rušilo, kdyby mi někdo za zády cinkal s nádobím a podobně
může mít přece svuj stůl a když se nebude stíhat, udělaj se ty úkoly v kuchyni…
Děti mají stoly v pokojících, nejsem zastáncem toho, aby se s dítětem psal úkol a dělalo se do toho x jiných věcí, odvádí to pozornost. Navíc u nás je dětí víc, takže by byly rozptylovány mladšími sourozenci. Pokud potřebují něco vysvětlit, přijdu za nimi.Jsem ale proto, vést k samostatnosti, pokud dítě něčemu nerozumí, tak vysvětlit, ale s tím, že se plně věnujeme úkolu, dítě napíše úkol samo a dospělý zkontroluje.
@tasa Máme psací stůl v pokoji, ale dost často píše u jídelního stolu. Zaprvé škrábe jako kocour, za druhé, když není pod dozorem, tak má tendence dělat při tom něco jiného a úkol pak podle toho vypadá
A za třetí dost často potřebujes úkolem pomoct, poradit se. A to už je ve druhé třídě. V první třídě jsem úkoly vyloženě psala s ním, jinak to nešlo. Bylo to tak dát si frťana, abych byla trpělivá, byl hroznej
Takže dost záleží i na povaze. Jsou děti od přírody zodpovědné, na které stačí dohlížet jen očkem a jsou děti, u kterých musíš sedět a korigovat je. Možná bych tedy počkala až jak se to vyvrbí po začátku školy ![]()
@Kriss Tina píše:
@tasa ja nemam tak staré dítě, ale beru podle sebe, mě osobně by třeba při soustředění rušilo, kdyby mi někdo za zády cinkal s nádobím a podobněmůže mít přece svuj stůl a když se nebude stíhat, udělaj se ty úkoly v kuchyni…
Přesně tak. A podle toho potom ta domácí příprava dětí na školu vypadá..Bohužel je to dáno i dobou, rodiče si vyzvednou děcko v půl páté z družiny(kde se úkoly psát nesmí),potom honem honem napsat úkoly, uvařit, uklidit, do toho ještě často zakomponovat nějaký ten kroužek a jít spát.
@Jana206 Moje dcera chodí s družiny sama a čeká s úkolem na mě neb ho se mnou psát chce a vzhledem k tomu, že my jíme hlavní jídlo až po návratu z práce tak píše úkol, když chystám jídlo. Já třeba jezdím z práce až 17:15 a pokud chce jít ještě ven tak to není jak jinak udělat. Do práce bohužel chodit musíme.
Já naopak dceři ještě pouštím k úkolu televizi aby se naučila, že se má soustředit na práci a ne na to co se děje kolem ní. Má s tím problém ve škole, pořád se stará co se děje kolem ní a pak nestíhá vlastní práci.
Dcera má psací stůl v pokojíku a na něm nehorázný bordel všeho možného…Úkoly píše stejně u kuchyňského stolu. Já teda u toho nevařím, ale sedím u ní, což bych se stejně k psacímu už nevešla.
Psací stůl má zatím spíš na hraní, malování…
@LenkaN26 píše:
Já naopak dceři ještě pouštím k úkolu televizi aby se naučila, že se má soustředit na práci a ne na to co se děje kolem ní. Má s tím problém ve škole, pořád se stará co se děje kolem ní a pak nestíhá vlastní práci.
Chudák dcera…bych se z toho sama zbláznila. Za zády cinkající nádobí a pobíhající matka a do toho ještě puštěná televize.
Nevím, jestli to ve výsledku není spíš kontraproduktivní. Podle mě se tím na práci soustředit nenaučí, spíš bude naopak roztěkanější. ![]()
@LenkaN26 s tou televizí ji muzes zadelat na poruchy pozornosti v budoucnu. S druzinou ven nechodí?
@LenkaN26 chudák holka, já bych se při tom nemohla soustředit vůbec, osobně nedokážu ani číst, když se malej třeba dívá na pohádku, natož při tom přemýšlet a dělat úkoly. Ve škole maj taky klid a při písemce jim nikdo nepouští televizi jako kulisu. Nehledě, že když u toho člověk dělá 100 dalších věcí tak se soustředí na vaření, uklízení a může dítěti poradit nějakou blbost…
@tasa Určitě,pokud to není vyloženě otázka nedostatku financí nebo prostoru, tak bych pořídila psací stůl. Nebude ho přece používat jen k učení, ale i třeba malování apod. u čeho dozor nepotřebuje. Taky bych byla zastáncem toho, aby dítě zkusilo dělat úkol samo, když bude mít nad sebou neustálý dozor, může se stát, že si nebude věřit, že to pak ve škole zvládne samo, tam nad ním učitelka taky nestojí a nekontroluje. Ale sama si pamatuju, že některé úkoly jako malá jsem dělala v kuchyni, když jsem si nevěděla rady. Není pravda, že by to bylo dnešní dobou.
A pouštět dítěti TV k učení je podle mě chyba a obzvlášť, pokud má dítě problém se soustředit. To je jak házet mu klacky pod nohy, pro to dítě to musí být neskutečně náročné.