Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Jsou nevybouření, možná i proto utíkaji. A vy nemáte zahradu oplocenou? Nebo jakto, že co je pustíš z kotce tak berou čáru? Musíš je unavit, aby přišli domu a padli
. A na procházce udělaji potřebu nebudou si kadit do kotce. Takhle jim nic jinýho nezbývá, když nikam nejdou.
Ti psi potřebují pracovat, potřebují zaměstnat hlavu na dost dlouho aby se mentálně unavili. Jako to co popisujete v úvodním příspěvku tak to opravdu nestačí. Oni potřebují každý den na procházku, ale stylem že půjdou pěkně v pozoru u nohy, nebudou tahat a nikde čuchat. Pak jim dát chvíli volno na očichání a označkování a znovu. Pro útěkáře je docela dobrá činnost klasická sportovní stopa, ale tihle psi mají výdrž, moje čuby potřebují na základní zklidnění stopu tak 400kroků než se začnou chovat normálně a můžu je přestat korigovat. Jako pes co leží denně v kotci, pak ho příjdou na hodinku poňuchňat a občas, když se to hodí se dostane ven tak je vyloženě chudák. Jinak dát je dokupy bude velmi náročné, protože 8 let zanedbaného výcviku a výchovy nedáte jen tak dokupy. Vím jaké je to dávat dohromady 13 letého psa na kterého se celý život v ohledu výchovy a výcviku s prominutím s.alo. K té čubě (kokr z množírny) jsem se dostala bez jakýchkoli zkušeností (byla silně agresivní a během prvních pád dní mi prokousla ruku a lýtko) a i tak za těch 9 měsíců co jsem měla to štěstí s ní strávit (pak nám ji vzala rakovina) se mi podařilo směsicí přísnosti a drilu vychovat psa který přestal tahat na vodítku (předtím tahala tak že strhla mechanizmus flexiny pro 50kg psa i když měla jen 20kg), přestala útočit na každého kdo se na ní doma podíval a dokonce jsem jí mohla sáhnout do misky se žrádlem aniž by se mi něco stalo. Ale byla tom hromada práce, shánění informací v knihovně (v té době toho na internetu ještě moc nebylo) a sebezapření. Byla to těžká životní lekce, ale jsem ráda, protože mi to umožnilo vidět co se stane se psem který se pořídí bez rozmyslu.
@marg když je venčím, potřebu nevykonají, odejdu a relativně záhy vidím z okna, že už tak učinili. Věřím, že to není v čase který jsem venčením trávila, půl hodiny nestačilo. Takže ano, musí potřebu vykonávat v kotci. Manžel jim udelal rozšíření kotce vysypané štěrkem - byl přesvědčený, že budou chodit tam, že prý si to budou chtít zahrabat, stejně to nedělají.
@Advise elektricky obojek pro psy co nemají základní výcvik je absolutně nevhodný. Udělá to víc škody než užitku. „elektrika“ patří do ruky pouze zkušeným chovatelům a lidem, kteří přesně vědí jak s tím pracovat, znají psychické procesy psů, věcí co je reflexní oblouk a za jaké situace je možné toto používat.
Rozšíření elektriky z vojenského kynologického výcviku mezi neznalou veřejnost vnímám jako velice nešťastné ![]()
A oni jsou psi nebo feny? Jsou kastrovaní?
Jinak kotec musí mít určité rozměry na velikost psa. A měli by chodit aspoň jednou denně ven. Zkoušeli jste boudu a řetěz?
@zuza92 máme. Je to zahrada 1600m2, takže z většiny je oplocená drátenkou a tou se dokáží dostat strašně rychle
@B.O.K. Team
A elektrický obojek s plotem? Že by dostali ránu když překročí hranici? ![]()
@Netopirek fena a pes, oba kastovaní, jak jsem psala, zkoušeli jsme i řetěz u boudy, ale napnuli řetěz, zapříčili se a prostě se z obojku vykroutili. Mě přišlo, že už mají ty obojky fakt na drc a stejně se z toho dostali. Pak jsme přešli ke kotci, protože to bylo nespolehlivé a já se bála, že už ty obojky utahujeme prostě moc
Také jsme měli psa utíkače, už od štěněte. Zvyšovali jsme ploty na 2m a stejne přeskočil. Dal se nahoru ostnatý drát a on stejně přeskočil. Také x labradora. Navíc to odkoukala starší fena a začala zdrhat s nim…
Natáhli jsme tedy neviditelný plot a oba dostali obojek s elektrikou. Ani to nepomohlo, oba okamžitě zjistili jak to “obejit” pes-, že když se rozběhne a přeskočí dostatečně rychle, dostane jen malou ránu a fena si to zvládla sundat nebo alespoň pretočit. Psovi jelikož měl necelý rok a svym utikanim udělal nejednu škodu jsme našli jiný domov, kde paní měla na hlídání zahrady s opravdu vysokým plotem a fena se opět zklidnila a může využívat zahrady dle libosti.
@Anonymní píše:
@Netopirek fena a pes, oba kastovaní, jak jsem psala, zkoušeli jsme i řetěz u boudy, ale napnuli řetěz, zapříčili se a prostě se z obojku vykroutili. Mě přišlo, že už mají ty obojky fakt na drc a stejně se z toho dostali. Pak jsme přešli ke kotci, protože to bylo nespolehlivé a já se bála, že už ty obojky utahujeme prostě moc
A obojek měli jen kolem krku?
Naši psy mají obojek/vodítko nejen kolem Krku, ale i kolem "pupku. Kdyby měli jen kolem krku, tak se z toho dostanou.
Jinak to taky vydím na zanedbanou výchovu.
Labradoři jsou klidní, ale lovečtí psy jsou úplně něco jiného. Vy navíc nevíte co jsou.
Naši mají border kolii a německého ovčáka kříženého s huskym.
Obě potřebují každý den hodinu aktivní procházky. Mentálně aport, borderka dělala i agility. Druhá má vojenský výcvik. Ale výcvik mají vlastně pořád. Pořád trénují povely. Aktivně se jim dřív museli věnovat minimálně 3 hodiny denně, každé! Taky mají různé IQ hračky pro zvířata, aby se zabavili.
Teď už je jedna důchodkyně, takže už nepotřebuje tolik běhat, ale i tak hodinu denně, aktivity potřebuje.
Vy jste je nejspíš vychovávali jako labradorku, ale oni potřebovali něco víc.
@Netopirek já bych to nepoužila, pes nemá výcvik a není s ním pracováno. On nebude vědět za co tak najednou ránu dostal… není to člověk, nedojde mu to. Bude tam chybět jakákoliv zpětná vazba ze strany majitele. Opět je třeba používat s výcvikem a s rozumem a znalostí… za mě bych se zrovna konkrétně u těchto psů bála strachové agrese a toho že si ke stávajícím problémům přiberu další. ![]()
@Netopirek když se poprvé vyvlíkli z obojku, koupili jsme jim postroj, že to taky měli pod břichem. Rozkousali je. Hračkami je taky zásobíme. Výchovu jsme patrně vážně po…
Milá zakladatelko, ani nevíš, jak ti rozumím. Měla jsem v kotci 3 hafany. A můžu říct, že jakmile byli puštění po zahradě, byly to nervy. Většinou jsem chodila od okna k oknu a kontrolovala, jestli jsou stále na zahradě nebo už vzali roha. Také byli vykastrovaní. Nepomohlo nic - nové ploty, ostnatý drát dole kolem plotu, dlouhé procházky. I po dvou hodinové procházce byli schopní vzít do půl hodiny po vyvenčení kramle.
V kotci to vypadalo úplně stejně jako u vás, prostě jak kdyby tam byla prasata místo psů.
Takže také byli zavření v kotci, pak venčení po zahradě pod dozorem, někdy procházka a pak zase šup do kotce. V kotci stejně většinou chrápali a zaštěkali jen, když chtěli jít ven. ![]()
A co nakonec pomohlo? Stáří. Dva mi vloni umřeli ( 12 a 14 let ), fenka mi zůstala. Letos v zimě jí bylo 15 let a už se jí nikam chodit nechce, takže je celý den puštěná na zahradě, kde většinu času prospí.
Byli to strašní průseráři a těch nervů s nimi. Ale moc mi chybí. ![]()
A abych tě uklidnila, moje kamarádka to má stejné - doma jí hafan ničil barák, venku zdrhal. Teď má kotec a na venčení po dvoře dlouhý řetěz. A spokojení jsou všichni. I ten hafan, který má svoji oblast, kde se může procházet a vyvenčí se.
Proboha co to mate za psy? To vypada, ze nejsou vubec socializovani..
Dalsi vec-proc neoplotite pozemek nebo alespon jeho cast poradnym plotem, aby psi mohli treba i za vaseho dozoru litat po zahrade?