Psi v kotci

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3326
14.6.19 09:38

Jsou nevybouření, možná i proto utíkaji. A vy nemáte zahradu oplocenou? Nebo jakto, že co je pustíš z kotce tak berou čáru? Musíš je unavit, aby přišli domu a padli :mrgreen:. A na procházce udělaji potřebu nebudou si kadit do kotce. Takhle jim nic jinýho nezbývá, když nikam nejdou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
14.6.19 09:39

Ti psi potřebují pracovat, potřebují zaměstnat hlavu na dost dlouho aby se mentálně unavili. Jako to co popisujete v úvodním příspěvku tak to opravdu nestačí. Oni potřebují každý den na procházku, ale stylem že půjdou pěkně v pozoru u nohy, nebudou tahat a nikde čuchat. Pak jim dát chvíli volno na očichání a označkování a znovu. Pro útěkáře je docela dobrá činnost klasická sportovní stopa, ale tihle psi mají výdrž, moje čuby potřebují na základní zklidnění stopu tak 400kroků než se začnou chovat normálně a můžu je přestat korigovat. Jako pes co leží denně v kotci, pak ho příjdou na hodinku poňuchňat a občas, když se to hodí se dostane ven tak je vyloženě chudák. Jinak dát je dokupy bude velmi náročné, protože 8 let zanedbaného výcviku a výchovy nedáte jen tak dokupy. Vím jaké je to dávat dohromady 13 letého psa na kterého se celý život v ohledu výchovy a výcviku s prominutím s.alo. K té čubě (kokr z množírny) jsem se dostala bez jakýchkoli zkušeností (byla silně agresivní a během prvních pád dní mi prokousla ruku a lýtko) a i tak za těch 9 měsíců co jsem měla to štěstí s ní strávit (pak nám ji vzala rakovina) se mi podařilo směsicí přísnosti a drilu vychovat psa který přestal tahat na vodítku (předtím tahala tak že strhla mechanizmus flexiny pro 50kg psa i když měla jen 20kg), přestala útočit na každého kdo se na ní doma podíval a dokonce jsem jí mohla sáhnout do misky se žrádlem aniž by se mi něco stalo. Ale byla tom hromada práce, shánění informací v knihovně (v té době toho na internetu ještě moc nebylo) a sebezapření. Byla to těžká životní lekce, ale jsem ráda, protože mi to umožnilo vidět co se stane se psem který se pořídí bez rozmyslu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.6.19 09:41

@marg když je venčím, potřebu nevykonají, odejdu a relativně záhy vidím z okna, že už tak učinili. Věřím, že to není v čase který jsem venčením trávila, půl hodiny nestačilo. Takže ano, musí potřebu vykonávat v kotci. Manžel jim udelal rozšíření kotce vysypané štěrkem - byl přesvědčený, že budou chodit tam, že prý si to budou chtít zahrabat, stejně to nedělají.

• Citovat
  • Upravit
702
14.6.19 09:42

@Advise elektricky obojek pro psy co nemají základní výcvik je absolutně nevhodný. Udělá to víc škody než užitku. „elektrika“ patří do ruky pouze zkušeným chovatelům a lidem, kteří přesně vědí jak s tím pracovat, znají psychické procesy psů, věcí co je reflexní oblouk a za jaké situace je možné toto používat.
Rozšíření elektriky z vojenského kynologického výcviku mezi neznalou veřejnost vnímám jako velice nešťastné :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23964
14.6.19 09:44

A oni jsou psi nebo feny? Jsou kastrovaní?
Jinak kotec musí mít určité rozměry na velikost psa. A měli by chodit aspoň jednou denně ven. Zkoušeli jste boudu a řetěz?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.6.19 09:44

@zuza92 máme. Je to zahrada 1600m2, takže z většiny je oplocená drátenkou a tou se dokáží dostat strašně rychle

• Citovat
  • Upravit
23964
14.6.19 09:46

@B.O.K. Team
A elektrický obojek s plotem? Že by dostali ránu když překročí hranici? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.6.19 09:48

@Netopirek fena a pes, oba kastovaní, jak jsem psala, zkoušeli jsme i řetěz u boudy, ale napnuli řetěz, zapříčili se a prostě se z obojku vykroutili. Mě přišlo, že už mají ty obojky fakt na drc a stejně se z toho dostali. Pak jsme přešli ke kotci, protože to bylo nespolehlivé a já se bála, že už ty obojky utahujeme prostě moc

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.6.19 09:50

@Heivka děkuji za příspěvek, sportovní stopu zkusíme.

• Citovat
  • Upravit
2323
14.6.19 09:53

Také jsme měli psa utíkače, už od štěněte. Zvyšovali jsme ploty na 2m a stejne přeskočil. Dal se nahoru ostnatý drát a on stejně přeskočil. Také x labradora. Navíc to odkoukala starší fena a začala zdrhat s nim…
Natáhli jsme tedy neviditelný plot a oba dostali obojek s elektrikou. Ani to nepomohlo, oba okamžitě zjistili jak to “obejit” pes-, že když se rozběhne a přeskočí dostatečně rychle, dostane jen malou ránu a fena si to zvládla sundat nebo alespoň pretočit. Psovi jelikož měl necelý rok a svym utikanim udělal nejednu škodu jsme našli jiný domov, kde paní měla na hlídání zahrady s opravdu vysokým plotem a fena se opět zklidnila a může využívat zahrady dle libosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23964
14.6.19 09:57
@Anonymní píše:
@Netopirek fena a pes, oba kastovaní, jak jsem psala, zkoušeli jsme i řetěz u boudy, ale napnuli řetěz, zapříčili se a prostě se z obojku vykroutili. Mě přišlo, že už mají ty obojky fakt na drc a stejně se z toho dostali. Pak jsme přešli ke kotci, protože to bylo nespolehlivé a já se bála, že už ty obojky utahujeme prostě moc

A obojek měli jen kolem krku?
Naši psy mají obojek/vodítko nejen kolem Krku, ale i kolem "pupku. Kdyby měli jen kolem krku, tak se z toho dostanou.
Jinak to taky vydím na zanedbanou výchovu.
Labradoři jsou klidní, ale lovečtí psy jsou úplně něco jiného. Vy navíc nevíte co jsou.

Naši mají border kolii a německého ovčáka kříženého s huskym.
Obě potřebují každý den hodinu aktivní procházky. Mentálně aport, borderka dělala i agility. Druhá má vojenský výcvik. Ale výcvik mají vlastně pořád. Pořád trénují povely. Aktivně se jim dřív museli věnovat minimálně 3 hodiny denně, každé! Taky mají různé IQ hračky pro zvířata, aby se zabavili.
Teď už je jedna důchodkyně, takže už nepotřebuje tolik běhat, ale i tak hodinu denně, aktivity potřebuje.
Vy jste je nejspíš vychovávali jako labradorku, ale oni potřebovali něco víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
702
14.6.19 10:03

@Netopirek já bych to nepoužila, pes nemá výcvik a není s ním pracováno. On nebude vědět za co tak najednou ránu dostal… není to člověk, nedojde mu to. Bude tam chybět jakákoliv zpětná vazba ze strany majitele. Opět je třeba používat s výcvikem a s rozumem a znalostí… za mě bych se zrovna konkrétně u těchto psů bála strachové agrese a toho že si ke stávajícím problémům přiberu další. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

@Netopirek když se poprvé vyvlíkli z obojku, koupili jsme jim postroj, že to taky měli pod břichem. Rozkousali je. Hračkami je taky zásobíme. Výchovu jsme patrně vážně po…

• Citovat
  • Upravit
512

Milá zakladatelko, ani nevíš, jak ti rozumím. Měla jsem v kotci 3 hafany. A můžu říct, že jakmile byli puštění po zahradě, byly to nervy. Většinou jsem chodila od okna k oknu a kontrolovala, jestli jsou stále na zahradě nebo už vzali roha. Také byli vykastrovaní. Nepomohlo nic - nové ploty, ostnatý drát dole kolem plotu, dlouhé procházky. I po dvou hodinové procházce byli schopní vzít do půl hodiny po vyvenčení kramle. :roll: V kotci to vypadalo úplně stejně jako u vás, prostě jak kdyby tam byla prasata místo psů. :mrgreen: Takže také byli zavření v kotci, pak venčení po zahradě pod dozorem, někdy procházka a pak zase šup do kotce. V kotci stejně většinou chrápali a zaštěkali jen, když chtěli jít ven. :)

A co nakonec pomohlo? Stáří. Dva mi vloni umřeli ( 12 a 14 let ), fenka mi zůstala. Letos v zimě jí bylo 15 let a už se jí nikam chodit nechce, takže je celý den puštěná na zahradě, kde většinu času prospí.

Byli to strašní průseráři a těch nervů s nimi. Ale moc mi chybí. :srdce:

A abych tě uklidnila, moje kamarádka to má stejné - doma jí hafan ničil barák, venku zdrhal. Teď má kotec a na venčení po dvoře dlouhý řetěz. A spokojení jsou všichni. I ten hafan, který má svoji oblast, kde se může procházet a vyvenčí se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
14.6.19 10:07

Proboha co to mate za psy? To vypada, ze nejsou vubec socializovani..
Dalsi vec-proc neoplotite pozemek nebo alespon jeho cast poradnym plotem, aby psi mohli treba i za vaseho dozoru litat po zahrade?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný